Northbridge

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Typická schéma počítača

Northbridge (iné názvy: severný most, severný mostík, systémový radič, integrovaný pamäťový radič; angl. Northbridge, system controller, integrated memory controller (IMC), memory controller hub (MCH)) je jeden z dvoch základných čipov na základnej doske. Druhý sa nazýva Southbridge (južný most) a spoločne sa označujú ako tzv. chipset. Delenie chipsetu na severný most a južný most je bežné, hoci existujú aj čipy, ktoré obsahujú oba naraz za cenu vyššej zložitosti pri výrobe.

Prehľad[upraviť | upraviť zdroj]

Severný most zabezpečuje komunikáciu medzi CPU, pamäťou RAM (radič pamäte), AGP portom alebo PCI Express zbernicou a zabezpečuje spojenie s južným mostom. Niektoré severné mosty obsahujú integrované grafické karty. Pretože rôzne procesory a pamäte vyžadujú rozdielnu signalizáciu, severný most pracuje iba s jedným alebo s dvoma typmi procesorov a spravidla len s jedným typom pamäte RAM. Existujú chipsety, ktoré podporujú dva druhy pamäte RAM, ktoré sú dostupné pri prechode na nový štandard.

Napríklad severný most chipsetu NVIDIA nForce2 bude spolupracovať iba s procesormi Duron, Athlon a Athlon XP spojenými s DDR SDRAM. Chipset Intel i875 bude pracovať iba so systémami používajúcimi procesory Pentium 4 alebo Celeron, ktoré majú frekvenciu vyššiu ako 1,3 GHz a DDR SDRAM pamäťou. Chipset Intel i915g pracujú iba s procesormi Pentium 4 a Celeron, ale môžu používať pamäte DDR alebo DDR2.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Northbridge na českej Wikipédii.