Notting Hill Gate (stanica metra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Notting Hill Gate
Stanica Notting Hill Gate
Umiestnenie
Miesto Notting Hill
Miestna autorita Kensington and Chelsea
Prevádzka
Prevádzkovateľ London Underground
Počet nástupíšť 4
Počet cestujúcich za rok 16,435 miliónov
Transport for London
Zóna 1 a 2
Dôležité dátumy Otvorenie 1900
Londýnska doprava
Zoznam londýnskych staníc: Underground | National Rail

Notting Hill Gate je jedna zo staníc londýnskeho metra nachádzajúca sa v londýnskom obvode Kensington and Chelsea, v štvrti Notting Hill. Výstupy zo stanice ústia na rovnomennú ulicu Notting Hill Gate. Stanica sa nachádza na prelome tarifných zón č.1 a 2.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Podpovrchové nástupištia Circle a District Line boli otvorené 1. októbra 1868 pod záštitou spoločnosti Metropolitan Railway ako súčasť predĺženia z Paddingtonu do stanice Gloucester Road. Central Line sa tu objavila 30. júla 1900 ako spoločnosť Central London Railway. Vchody do týchto dvoch pôvodne oddelených staníc boli na opačných stranách ulice a vstup na nástupištia Central Line bol pôvodne výťahom.

Vchod do stanice bol prestavaný koncom 50. rokov s opätovným otvorením 1. marca 1959. Cieľom prestavby bolo zmeniť oddelenosť týchto dvoch staníc výstavbou nového podpovrchového vestibulu odkiaľ sa dolu na Central Line dalo dostať eskalátormi. Tieto eskalátory boli prvé v sieti londýnskeho metra, ktoré mali bočné panely z kovu a nie z dreva. Vchod tiež slúži aj ako podchod pre chodcov ponad rušnú Notting Hill Gate.

Linky[upraviť | upraviť zdroj]

Stanicu v súčasnosti obsluhujú tri linky:

Miesta záujmu[upraviť | upraviť zdroj]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]