Portál:Hudba/Odporúčaný článok/21 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Audioslave bola americká hard rocková, ktorá sa dala dokopy v Los Angeles, Kalifornia v roku 2001. Pozostávala z frontmana skupiny Soundgarden, Chrisa Cornella a staronových členov teraz už obnovenej skupiny Rage Against the Machine; Tom Morello (gitara), Tim Commerford (bassa a vokály) a Brad Wilk (bicie). Kritici pôvodne opisovali Audioslave ako zlúčenie Rage Against the Machine a Soundgarden, ale druhý album skupiny, Out of Exile, dokázal, že skupina má samostatnú identitu a je originálna.

Obchodná značka skupiny bola vytvorená zmiešaním hard rocku z 70tych rokov (ich hudba bola často porovnávaná s Led Zeppelin alebo Black Sabbath) a s grunge z 90tych rokov (zvuky nirvany a Soundgardenu). A čo viac, Morello do tejto zmesi včleňoval jeho dobre známe, nekonvenčné gitarové sóla. Ako to bolo aj u Rage Against the Machine, skupina sa hrdila tým, že všetké zvuky na ich albumoch sa urodili iba za použitia jedinečnej gitary, bassy, bubnov a vokálov, a teda neboli žiadne vzorky alebo iné ""nečisté"" zvuky.

Po tom, čo Audioslave uvoľnili tri veľmi úspešné albumy, dostal tri nominácie na Grammy, predali viac než osem miliónov záznamov po celom svete a stali sa prvou americkou rockovou kapelou, ktorá spravila otvorený koncert na Kube, Chris Cornell sa vyjadril, že permanentne opúšťa skupinu "spôsobené neriešiteľnými osobnými spormi a tiež hudobnými rozdielmi". Oznam prišiel menej než mesiac po tom, čo Morello, Commerford a Wilk oznámili, že by boli ochotní obnoviť s ich predošlým spevákom Zack de la Rocha skupinu Rage Against the Machine. Pretože traja členovia boli zamestnaný opätovným spojením a Morello s Cornellom vydali v roku 2007 sólové albumy, skupina s menom Audioslave bola oficiálne rozpustená.