Redaktor:1Ado123

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Súbor:Tyrannosaurus-rex-Dinosaur.jpg
Tyrannosaurus-rex

Tyranosaurus

Jeho jediným druhom je Tyrannosaurus rex. Išlo o obrovského dravého teropóda. Ktorý dnes patrí medzi najznámejšie dinosaury. Žil pred 68 až 66 miliónmi rokov. vo vrchnej kriede, nájdený bol na západe Severnej Ameriky. bol dvojnohý mäsožravý dinosaurus s masívnou lebkou. V každej čeľusti mal rad zakrivených a vykrajovaných zubov dorastajúcich do dĺžky až 15 centimetrov. Jeho predné končatiny boli veľmi malé a na nich mal iba dve prsti. Na oboch zadných končatinách má po štyri prsty.


Opis

Tyranosaurus bol jedným z najväčších mäsožravých dinosaurov všetkých čias. Meria až 12,8 metrov na dĺžku a je zhruba 4 metre vysoký. S hmotnosťou približne 5,4 až 6,8 ton. Zvyčajne predpokladáme, že väčšie boli samice. Tyranosaurus mal veľkú hlavu s veľkými zubami, ktoré boli až 15 cm dlhé.


Spôsob života

Výskumom niekoľkých exemplárov druhu Tyrannosaurus rex , sa vedcom podarilo určiť ontogenetický vývoj jedincov tohto druhu, odhadnúť ich dĺžku života a určiť ich tempo rastu. U najmenšieho známeho jedinca (Teropód Jordan) je odhadovaná hmotnosť asi 30kg. A u najväčšieho jedinca, (Sue) je s najväčšou pravdepodobnosťou 5 400 kg.