Preskočiť na obsah

Redaktor:Lišiak/Etický kódex

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Približný preklad: https://www.mediawiki.org/wiki/Code_of_Conduct

Toto je Etický kódex technických priestorov Wikimedie, ktorý sa vzťahuje ako na fyzický priestor, napr. technické stretnutia usporiadané Wikimediou alebo wikimedické technické prezentácie v rámci cudzích akcií, tak aj na virtuálny priestor (MediaWiki.org, wikitech.wikimedia.org, Phabricator, Gerrit Code Review, technické e-mailové konferencie, technické IRC kanály IRC, Etherpad a ďalšie priestory so zameraním na vývoj spravované nadáciou Wikimedia Foundation).

Zásady[upraviť | upraviť zdroj]

V záujmu budovania otvorenej a ústretovej spoločnosti sme odhodlaní zaistiť, aby sa na technických projektoch Wikimedie mohli dôstojne a bez obťažovania podieľať všetci ľudia, bez ohľadu na rasu, národnú, národnostnú alebo etnickú príslušnosť, štátnu príslušnosť, vek, príslušnosť k politickej strane alebo politickému hnutiu, vierovyznanie, pohlavie, rod, rodovú identitu, sexuálnu orientáciu, telesné alebo duševné postihnutie a fyzický vzhľad.

Technické schopnosti či postavenie človeka v komunite nemajú žiaden vplyv na právo byť rešpektovaný alebo na povinnosť rešpektovať ostatných. Nováčikovia a ďalší prispievatelia s menšími skúsenosťami si zaslúžia ústretový prístup a konštruktívnu spätnú väzbu. Vysoké množstvo príspevkov a odborné znalosti nie sú dôvodom pre nižšie štandardy správania.

Neprijateľné správanie[upraviť | upraviť zdroj]

Vo všetkých technických priestoroch Wikimedie – či už sú súkromné alebo otvorené verejnosti – je neprijateľné obťažovanie a iné nevhodné formy správania. Príklady takéhoto správania zahŕňajú:

  • osobné útoky, násilie, hrozby násilím, hrozby právnym konaním alebo úmyselné zastrašovanie,
  • urážlivé, hanlivé alebo diskriminačné komentáre,
  • bezohľadné alebo mimotematické používanie sexuálnych výrazov alebo obrázkov,