Preskočiť na obsah

Redaktor:Matroxko/pieskovisko5

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Činnosť vlády[upraviť | upraviť zdroj]

Za funkčné obdobie mala vláda 151 zasadnutí, na ktorých ministri prerokovali a predložili do parlamentu 244 návrhov zákonov.

Počas dvojročného vládnutia sa na 16 postoch ministrov spolu vystriedalo dvadsať ľudí.

Hegerova vláda navýšila finančnú rezervu premiéra na 2,5 milióna eur z 1,5 milióna, z ktorej podporil 319 projektov.

Hegerova vláda mala zatiaľ najdlhšie znenie programového vyhlásenia vlády s celkovým počtom 131 strán.

Za splnený záväzok sa dá považovať zmena legislatívy v oblasti majetkových práv týkajúca sa osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Návrh zákona, ktorý rieši životné situácie nezosobášených párov aj párov rovnakého pohlavia, parlament pred pár dňami posunul do druhého čítania.MOGILEVSKAIA, Anna. Rekordy Hegerovej vlády. Osem demisií, najviac odvolávaný minister a najdlhší program. Pravda, 12. máj 2023. Dostupné online.

Reformy počas hegeeovej vlády, ktoré sa podarilo schváliť a prešli parlamentom, boli reforma nemocníc, reforma národných parkov, reforma vysokých škôl a reforma justície. Koalícia podľa Hegera už najdôležitejšie reformy presadila [online]. SITA, 2022-09-22, [cit. 2023-09-15]. Dostupné online.

Odchádzajúcu vládu hodnotí Nadácia z pohľadu boja proti korupcii viac pozitívne ako negatívne. Počas jej pôsobenia začal fungovať Úrad na ochranu oznamovateľov, ako aj vyšetrovať veľké korupčné kauzy s politickým pozadím. Slovensko sa zlepšilo v rebríčkoch vnímania korupcie. Avšak z pôvodne 24 protikorupčných opatrení sa odchádzajúcej vláde nepodarilo presadiť ani polovicu.PETKOVA, Zuzana. Nová vláda by mala postrážiť novelu trestného zákona a vymeniť šéfa SIS [online]. Nadácia Zastavme korupciu, 2023-05-15, [cit. 2023-09-15]. Dostupné online.