Rock in Rio

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rock in Rio

Logo Rock in Rio pred koncertom
Základné informácie
Žánrerôzne
Založenie1985
MiestoRio de Janeiro, Brazília
Lisabon, Portugalsko
Madrid, Španielsko
Las Vegas, Nevada, USA
Aktívne roky1985–súčasnosť
ZakladateliaRoberto Medina
Ďalšie odkazy
Webrockinrio.com/

Rock in Rio bol najväčší rockový festival, ktorý sa konal v Brazílii. Trikrát sa uskutočnil v Rio de Janeiru, v rokoch 1985, 1991 a 2001 a dvakrát v portugalskom Lisabone, v rokoch 2004 a 2006. V roku 2008 sa festival s týmto názvom konal v portugalskom Lisabone aj v španielskom Madride.

Rock in Rio[upraviť | upraviť zdroj]

Queen na Rock in Rio 1985

Prvý festival Rock in Rio bol v januári roku 1985. Trval desať dní, počas ktorých ho navštívilo asi 1,4 miliónu fanúšikov. Hlavnými hviezdami boli kapely a hudobníci ako Queen, George Benson, Rod Stewart, AC/DC, Yes a Iron Maiden. Skupina Queen mala na festivale dva koncerty, ktoré boli odvysielané televíziou. Vo viac než 60 štátoch ich sledovalo približne 200 miliónov ľudí. Každý z koncertov Queen navštívilo asi 325 000 platiacich divákov, čím bol dosiahnutý nový svetový rekord, prekonaný až v roku 2003 koncertom Molson Canadian Rocks for Toronto, ktorý navštívilo 490 000 platiacich divákov.

Rock in Rio v číslach:
  • „Mesto rocku“, t. j. miesto, kde sa koncerty konali malo rozlohu 250 000 m²
  • Zo 4 miliónov plastických pohárov sa na festivale vypilo 1,6 milióna litrov nápojov.
  • Počas festivalu bolo zjedených 900 000 hamburgerov a 500 000 kúskov pizze.
  • Firma McDonald’s za jeden deň vtedy predala 58 000 hamburgerov

Zoznam účastníkov koncertu:

Rock in Rio 2[upraviť | upraviť zdroj]

Festival Rock in Rio 2 sa uskutočnil v roku 1991 na štadióne Maracanã. Medzi jeho hviezdy patrili Judas Priest, Guns N’ Roses, Faith No More a Megadeth.

Rock in Rio 3[upraviť | upraviť zdroj]

Festival Rock in Rio 3 sa konal až v roku 2001. Počas siedmich nocí jeho konania sa hlavnými hviezdami vystúpení stali Sting, Iron Maiden, R.E.M., Guns N’ Roses, ’N Sync, a Red Hot Chili Peppers. Kapela Iron Maiden vydala záznam svojho vystúpenia na CD Rock in Rio. Skupina Guns N’ Roses vystúpila na festivale po viacročnej odmlke v novej zostave (hral s nimi gitarista Buckethead).

Rock in Rio Lisboa[upraviť | upraviť zdroj]

Vstup na Rock in Rio Lisboa 2004.

Po obrovskom úspechu festivalu Rock in Rio 3 sa organizátor Roberto Medina rozhodol zorganizovať festival podobného rozsahu aj v Lisabone. V Brazílii na protest proti tomuto rozhodnutiu dostal tento festival pomenovanie Rock in Rio Tejo[1] podľa miestneho pomenovania rieky Tagus, ktorá preteká portugalským hlavným mestom. Oficiálnym pomenovaním tohto festivalu sa stal názov Rock in Rio Lisboa. Konal sa v roku 2004 a napriek zmene mena mal zhodnú štruktúru aká bola na festivaloch v Brazílii. Celková rozloha „Mesta rocku“ bola viac ako 200 tis. m². Jeho koncertné pódiá, ktoré boli rozložené v lisabonskom parku Bela Vista park, umožňovali simultánne vystúpenia viacerých umelcov.

Rock in Rio Lisboa 2[upraviť | upraviť zdroj]

Roger Waters na Rock in Rio Lisboa 2

Druhé vydanie festivalu Rock in Rio Lisboa sa konal v roku 2006 v dňoch 26-27. mája a 2.-4. júna.

Rock in Rio Lisboa & Madrid (2008)[upraviť | upraviť zdroj]

Tretia séria európskych festivalov Rock in Rio sa konala v Lisabone, Portugalsku, 30-31. mája a 1. a 5.-6. júna. V Španielsku v Arganda del Rey, v Madride , bol festival v dňoch 27.-28. júna a 4.-6. júla.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Rock in Rio

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rock in Rio na anglickej Wikipédii.