Runtime error

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Runtime error alebo run time error (iné názvy: behová chyba[1], chyba pri behu programu[2], chyba za behu[3], chyba počas práce, chyba v dobe výpočtu, chyba v dobe vykonávania programu[4], chyba počas chodu[5], runtime chyba[6]) je chyba spôsobená hardvérom alebo softvérom, ktorá bráni správnej funkcii programu. Pokiaľ sa vyskytne behová chyba v priebehu činnosti programu, môže dôjsť ku strate informácii v práve používanom súbore. Môže tiež dôjsť k takej chybe súboru, vďaka ktorej je práca s ním veľmi obmedzená alebo môže užívateľovi úplne zabrániť v používaní niektorých funkcií. Behová chyba obyčajne nespôsobuje kolíziu samotného programu, na rozdiel od chyby STOP.

Príčiny výskytu run time error[upraviť | upraviť zdroj]

Runtime error sa môže vyskytnúť následkom problémov samotného počítača s pamäťou, vďaka tzv. TSR (Terminate and Stay Resident) efektu, počas súčasného spustenia dvoch nekompatibilných programov alebo v prípade nakazenia počítača škodlivým softvérom (vírusy, červy a pod.).

Správanie počítača v počas trvania Runtime error[upraviť | upraviť zdroj]

Tzv. runtime error je počítačová chyba, ktorá sa obvykle zobrazí v podobe okna so správou obsahujúcou konkrétny chybový kód spolu s odpovedajúcimi definíciami. Užívateľ často môže rozpoznať príchod behovej chyby, kedy sa počítač nápadne spomalí a potom príde táto chyba. Hneď ako sa zobrazí okno s chybovým hlásením a užívateľ ho uzatvorí, tak software, ktorý túto chybu zobrazil, spravidla tento program ukončí či sám zamrzne. V niektorých prípadoch si dokonca OS (operačný systém) vynúti reštart.

Ako eliminovať výskyt runtime error?[upraviť | upraviť zdroj]

Postupy potrebné k odstráneniu tohoto typu chyby sa líšia. Pokiaľ napríklad pri behu programu spôsobilo chybu TSR, skúsený užívateľ tento program môže ukončiť v Správcovi úloh a vyhnúť sa tak nechcenému zamrznutiu či nútenému reštartu OS. Pokiaľ sa ale nepodarí týmto spôsobom program ukončiť a užívateľ musí počas tejto chyby reštartovať OS, mal by navštíviť internetové stránky vývojárov daného softvéru, prípadne internetové stránky svojho OS a tu vyhľadať súvislosť s chybovým kódom zobrazeným v okne behovej chyby. Následne by si mal zaobstarať potrebné aktualizácie potrebné pre hladký beh softvéru. Pokiaľ sú však už všetky aktualizácie či záplaty nainštalované a behová chyba sa aj tak prejavuje, môže pomôcť jeho odinštalovanie a následná čistá inštalácia.

Problémy s operačnou pamäťou obvykle spôsobujú iné typy chyb. V tomto prípade je dobré sa najskôr obrátiť na vývojára aplikácie, ktorá spôsobuje chybu. Veľmi často programátor dokáže chybu opraviť na základe výpisu chybového kódu, ktorý je mu užívateľom poskytnutý. Pokiaľ sa problém nedarí vyriešiť softvérovo, mal by sa užívateľ obrátiť na výrobcu počítačov alebo základnej dosky a požiadať technika o kontrolu hardvéru.

Škodlivé programy, akými sú napríklad počítačové vírusy či iné škodlivé procesy, spôsobujú opäť iný typ behových chýb. Tieto programy sú schopné v počítači meniť jeho nastavenie tak, aby boli generované behové chyby zámerne. Proti programom tohto typu sa dá brániť použitím riadne aktualizovanej zabezpečovacej aplikácie (antivírový program, firewall a iné).

Výpisy runtime error[upraviť | upraviť zdroj]

V tabuľke je prehľad výpisu niektorých behových chýb a ich kódov vychádzajúcich zo správ o behovej chybe.

Výpisy behových chyb
Kód chyby Správa behovej chyby Opis chyby
5 Illegal function call Chyba programu, overte, či má program nainštalovanú najnovšiu aktualizáciu. Pokiaľ áno a chyba zotrváva, skúste znovu nainštalovať program. Pokiaľ problém pretrváva, kontaktujte vývojára softvéru.
6 Overflow Chyba programu, overte, či má program nainštalovanú najnovšiu aktualizáciu. Pokiaľ áno a chyba zotrváva, skúste znovu nainštalovať program. Pokiaľ problém pretrváva, kontaktujte vývojára softvéru.
7 Out of memory Tento problém môže byť spôsobený, pokiaľ počítač nesplňuje minimálne požiadavky programu na systém alebo pokiaľ je už používanej viac pamäti pre chod programu. Pokiaľ pri riešení nepomôže opätovná inštalácia softvéru, je treba riešiť problém s pamäťou.
9 Subscript out of range Chyba programu, overte, či má program nainštalovanú najnovšiu aktualizáciu. Pokiaľ áno a chyba zotrváva, skúste znovu nainštalovať program. Pokiaľ problém pretrváva, kontaktujte vývojára softvéru.
10 Duplicate definition Chyba programu, overte, či má program nainštalovanú najnovšiu aktualizáciu. Pokiaľ áno a chyba zotrváva, skúste znovu nainštalovať program. Pokiaľ problém pretrváva, kontaktujte vývojára softvéru.
11 Division by zero Tento problém súvisí s chybou v matematickom zápise či vzťahu v programe. Je treba aktualizovať program alebo naopak odstrániť aktualizáciu, ktorá tento problém spôsobuje.
13 Type Mismatch Uistite sa, či lokálne nastavenie systému je nastavené správne a či program, ktorý používate, je určený pre typ vášho operačného systému.
14 Out of string space Chyba programu, overte, či má program nainštalovanú najnovšiu aktualizáciu. Pokiaľ áno a chyba pretrváva, skúste znovu nainštalovať program. Pokiaľ problém pretrváva, kontaktujte vývojára softvéru.
19 No Resume Chyba programu, overte či je program aktualizovaný. Pokiaľ áno a chyba pretrváva, skúste znovu nainštalovať program. Pokiaľ problém pretrváva, kontaktujte vývojára softvéru.
20 Resume without error Chyba programu, overte či je program aktualizovaný. Pokiaľ áno a chyba pretrváva, skúste znovu nainštalovať program. Pokiaľ problém pretrváva, kontaktujte vývojára softvéru.
28 Out of stack space Tento problém môže byť spôsobený buď pamäťou alebo samotným programom. Obvykle ale ide o chybu v pamäti.
35 Sub or Function not defined Chyba programu, overte či je program aktualizovaný. Pokiaľ áno a chyba pretrváva, skúste znovu nainštalovať program. Pokiaľ problém pretrváva, kontaktujte vývojára softvéru.
48 Error in loading DLL Tento problém je obvykle spôsobený chybnou inštaláciou programu či iného programu, ktorý zmenil DLL knižnice. Ukončite všetky programy (aj TSR) a spusťte inštaláciu programu znovu. Prípadne ručne stiahnite z internetu chýbajúcu alebo poškodenú DLL knižnicu.
52 Bad file name or number Chyba programu, overte či je program aktualizovaný. Pokiaľ áno a chyba pretrváva, skúste znovu nainštalovať program. Pokiaľ problém pretrváva, kontaktujte vývojára softvéru.
53 File not found Program nenašiel súbor potrebný pre jeho chod. Je potrebné tento súbor vrátiť späť jeho nakopírovaním či opätovnou inštaláciou programu.
54 Bad file mode Chyba programu, overte či je program aktualizovaný. Pokiaľ áno a chyba pretrváva, skúste znovu nainštalovať program. Pokiaľ problém pretrváva, kontaktujte vývojára softvéru.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://books.google.sk/books?id=L6Ckq7VFdDAC&pg=PA182&dq=runtime+error+chyba&hl=sk&sa=X&ei=oSQcVMOiEanNygOEj4LYCQ&ved=0CDAQ6AEwAQ#v=onepage&q=runtime%20error%20chyba&f=false;
  2. http://books.google.sk/books?id=91_ie_bhcxgC&pg=PA215&dq=%22run+time+error%22+chyba&hl=sk&sa=X&ei=UyccVOnqIuq_ygPInoH4Cg&ved=0CCsQ6AEwAA#v=onepage&q=%22run%20time%20error%22%20chyba&f=false
  3. http://www.scribd.com/doc/187838111/prednaska04a-rozhrania
  4. http://books.google.sk/books?id=qxIIAQAAMAAJ&q=%22run+time+error%22+chyba&dq=%22run+time+error%22+chyba&hl=sk&sa=X&ei=UyccVOnqIuq_ygPInoH4Cg&ved=0CDIQ6AEwAQ
  5. https://code.google.com/p/sk-libreoffice-guides/source/browse/GettingStarted40/glossary/lib0.txt?spec=svn677&r=677
  6. http://www.zdrojak.cz/clanky/testovani-v-php-instalace-a-zaklady-phpunit/

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Běhová chyba na českej Wikipédii.