Súkromná stredná odborná škola polytechnická DSA Trnava

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Súkromná stredná odborná školy polytechnická DSA Trnava


Základné údaje
ZameranieStredná odborná škola polytechnická
RiaditeľIng. Roman Michalička
Kontaktné údaje
AdresaKoniarekova 17, 918 50 Trnava
Telefón+421 33 598 30 12
Oficiálny webwww.sospolytechnicka-tt.edupage.org
Oficiálny e-mailsouztt@centrum.sk

Súkromná stredná odborná škola polytechnická DSA Trnava je súčasťou siete škôl zriaďovanej slovenskou vzdelávacou spoločnosťou Deutsch-Slowakische Akademien od roku 2016, kedy došlo k zmene zriaďovateľa z VÚC na spoločnosť DSA. Spoločnosť Deutsch-Slowakische Akademien patrí do portfólia nemeckej firmy Europäische Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft (EBG), ktorá v Nemecku prevádzkuje 36 škôl a vzdelávacích centier. Vďaka silnému nemeckému partnerovi s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti vzdelávania, bol nový zriaďovateľ schopný od prebratia školy implementovať mnoho inovatívnych postupov v oblasti vzdelávania a zároveň došlo k zlepšeniu situácie aj v iných oblastiach ako obnova majetku školy, modernizácia technického vybavenia či diverzifikácia a optimalizácia ponúkaných študijných odborov.

Študenti SSOŠ Polytechnickej DSA v Trnave počas praktického vyučovania v odbore Operátor drevárskej a nábytkárskej výroby

Od prebratia školy sa nový zriaďovateľ zameral na zavádzanie systému duálneho vzdelávania do vyučovacieho procesu, ktoré pozostáva z teoretickej výučby v škole a z praktickej časti výučby priamo v priemyselných podnikoch. Za týmto účelom získala spoločnosť DSA pre školu niekoľko priemyselných firiem priamo v regióne. Najdôležitejšie odbory, ktoré boli od prebratia posilňované sú strojárske odbory (napr. obrábanie), ale aj odbory ako logistika za účelom prípravy kvalifikovaných ľudí pre logistické centrá priamo v regióne.[1]

História školy[upraviť | upraviť zdroj]

História SSOŠ Polytechnickej DSA v Trnave sa začína písať v roku 1957. Vtedajšia Dielňa pre opravu vozidiel Československých dráh založila vlastné učilište so zameraním na učňovský odbor v profesii mechanik koľajových vozidiel. Za šesť desaťročí svojej existencie si škola prešla mnohými zmenami. Prvé roky existencie školy prebiehali na rôznych miestach v rámci Trnavy. Súčasnú budovu na Koniarekovej ulici, získala škola v sedemdesiatych rokoch vďaka výstavbe Železničných opravovní a strojární (ŽOS). Prvýkrát v budove, v ktorej škola dodnes sídli, začalo školské vyučovanie 01. septembra 1973.

Študenti SSOŠ Polytechnickej DSA v Trnave počas praktického vyučovania

Podobnými zmenami si škola prešla aj pri svojich zriaďovateľoch. Pri svojom založení patrila pod Federálne ministerstvo dopravy, neskôr pod republikové. Od roku 2002 sa zriaďovateľom školy stal Trnavský samosprávny kraj. Od roku 2008 škola zmenila názov na Stredná odborná škola polytechnická. V roku 2016 odsúhlasili poslanci TTSK zmenu zriaďovateľa školy, a tak zriaďovateľská kompetencia prešla na spoločnosť DSA.[2]

Študijné odbory a uplatniteľnosť absolventov[upraviť | upraviť zdroj]

SSOŠ Polytechnická DSA v Trnave poskytuje vzdelávanie tak v maturitných ako aj v učebných odboroch. Študijné odbory boli od zmeny zriaďovateľa optimalizované a silne orientované na potreby trhu práce. Študenti sú pripravovaní na úspešný nástup do zamestnania, čo potvrdzuje aj úspešnosť absolventov školy pri prechode do zamestnania (90 % študentov, nastupuje do zamestnania bezprostredne po absolvovaní školy). Zvyšok pokračuje v štúdiu na univerzitách.[2] Možnosti absolventov po ukončení štúdia sú pomerne veľké. Každý absolvent má v rukách remeslo, ktoré dáva absolventom možnosti zamestnať sa, otvoriť si vlastnú živnosť, resp. pokračovať v štúdiu na vysokej škole. Medzi študentami SSOŠ Polytechnickej DSA je ľahké nájsť aj dievčatá, ktoré nechýbajú v žiadnej z tried.

Praktické vyučovanie - odbor Dizajn - priemyselný dizajn

Škola má v ponuke nadstavbové ako aj externé štúdium, ktoré slúži predovšetkým pre vzdelávanie zamestnancov priemyselných podnikov (spolupráca školy s viacerými priemyselnými spoločnosťami v regióne, predovšetkým so ŽOS).

Škola ponúka nasledovné študijné odbory[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2413 K - Mechanik strojov a zariadení
  • 3759 K - Komerčný pracovník v doprave
  • 3968 M - Logistika
  • 3920 M - Polytechnika
  • 3341 K - Operátor drevárskej a nábytkárskej výroby
  • 2447 K - Mechanik hasičskej techniky
  • 8221 MD 05 - Dizajn - priemyselný dizajn

VÍZIA 2023 - Robotické výučbové centrá[upraviť | upraviť zdroj]

Súkromná stredná odborná škola DSA v Trnave plánuje v spolupráci s dvoma rakúskymi strednými odbornými školami dva na seba nadväzujúce medzinárodné projekty. Štart týchto projektov je plánovaný v priebehu roku 2019 a trvanie na ich realizáciu je 5 rokov. Celkové investície dosahujú objem 3. miliónov EUR. Organizačné konzorcium je tvorené tak slovenskými ako aj rakúskymi strednými odbornými školami, Trnavským samosprávnym krajom ako aj zástupcami firiem v Trnavskom regióne.

Prvým bude cezhraničný projekt v programe Interreg AT-SK, zameraný na spoluprácu stredných odborných škôl a zamestnávateľov v regiónoch Trnava, Bratislava, Dolné Rakúsko a Burgenland. Projekt bude reagovať na požiadavky trhu práce, na ktorom chýba dostatočný počet odborníkov s odborným technickým vzdelaním a bude sa snažiť zvýšiť atraktivitu odborného vzdelávania medzi mládežou. Na naplnenie tohto cieľa budú v priestoroch SSOŠ DSA Trnava postavené 4 tréningové centrá s robotickým  vybavením, kde budú pilotne odskúšané vzdelávacie programy na zlepšenie technických zručností a technického myslenia študentov stredných škôl. V rámci projektu sa počíta s tým, že tréningové centrá budú využívať študenti partnerských rakúskych stredných škôl, ale takisto žiaci všetkých základných škôl v trnavskom regióne.

Druhý projekt bude svojím obsahom nasledovať na prvý projekt tým, že tieto nové tréningové centrá budú použité na vyškolenie učiteľov odborných škôl technického zamerania, aby vzdelávali študentov v podmienkach Priemyslu 4.0 pre potreby zamestnávateľov v trnavskom regióne. Pôjde predovšetkým o prepojenie technických zručností a prípravu na rýchlo sa meniace podmienky na pracovnom trhu v súvislosti s postupujúcou digitalizáciou a robotizáciou. V rámci tohto projektu vzniknú n SSOŠ DSA v Trnave aj dva nové špecializované odbory.[3]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. A.S, Petit Press. Trnavská škola sa pripravuje na éru digitalizácie a robotizácie [online]. mytrnava.sme.sk, [cit. 2019-03-20]. Dostupné online.
  2. a b TERAZ.SK, TASR, tasr sk, TERAZ. Až 90 percent žiakov SSOŠP v Trnave má prácu hneď po odchode zo školy [online]. skolskyservis, [cit. 2019-02-15]. Dostupné online. Archivované 2019-02-15 z originálu.
  3. A.S, Petit Press. Vízia 2023: 4 robotické tréningové pracoviská na trnavskej škole [online]. mytrnava.sme.sk, [cit. 2019-05-25]. Dostupné online.