Skupinovka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tento článok sa týka bridžu a používa špecifickú bridžovú terminológiu. Pozri článok Bridžová terminológia pre vysvetlenie neznámych slov a fráz. Pokiaľ tam nejaký termín nenájdete, upozornite na to prosím v diskusii.

Skupinovka je druh bridžovej súťaže, ktorá sa síce hrá v pároch, ale vyhodnocuje sa podobne ako súťaž družstiev na Victory points. Vzhľadom na spôsob vyhodnocovania je skupinovka dobrým tréningovým prostriedkom na súťaže družstiev.

Hráva sa niekoľko druhov skupinoviek:

  • švajčiarska skupinovka
  • skupinovka (v pravom zmysle slova)

Súťaž je obvykle súťažou párov, ale môže byť aj súťažou jednotlivcov. Keď je súťažou párov, ak jeden z hráčov páru nie je prítomný, môže zaň nastúpiť náhradník, základná dvojica by však mala odohrať aspoň minimálny organizátorom stanovený počet kôl.

Švajčiarska skupinovka[upraviť | upraviť zdroj]

V prvom kole je nasadenie náhodné, alebo podľa nejakého rebríčkového postavenia. V ďalších kolách hrá pri stolíku prvý proti druhému, štvrtý proti tretiemu atď. až po posledný stôl. V daný súťažný večer sa buď hrá iba proti jednému páru, alebo sa hrajú dvojkolá, v druhom kole dvojkola je nasadenie podľa pravidiel stanovených organizátorom napr. 1-3, 4-2, ...

Nasadenie môže byť aj o jedno kolo opozdený švajčiarsky systém. Prvé dve kolá sa hrá podľa žrebu alebo podľa hendikepov, tretie kolo podľa poradia po prvom kole, v štvrtom podľa poradia po druhom kole, ...

Z dosiahnutých výsledkov každého rozdania sa vypočíta priemer alebo redukovaný priemer (najlepší a najhorší výsledok sa škrtne, poprípade sa škrtá x% extrémnych výsledkov) a rozdiel Total points oproti priemeru sa prevedie na Impy. Celkový počet získaných Impov sa prevedie podľa tabuľky na Victory points.

Skupinovka (v pravom zmysle slova)[upraviť | upraviť zdroj]

Štartovné pole je rozdelené do skupín na základe kvalifikácie alebo na základe výsledkov predchádzajúceho cyklu. Skupiny sú obvykle 4 členné alebo 6 členné. V rámci skupín hrá každý s každým, po odohraní zápasov každý s každým z vyššej skupiny stanovený počet hráčov zostupuje a z nižšej postupuje, znovu hrá každý s každým. Takto sa odohrá organizátorom stanovený počet kôl. Samotné vyhodnocovanie je také, ako pri švajčiarskej skupinovke.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]