Sunjatsen

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sunjatsen
Sunjatsen
Prvý Prezident Čínskej republiky
V úrade
1 január 1912 – 10 marec 1912
Predchodca funkcia vznikla Jüan Š’-kchaj Nástupca
Biografické údaje
Narodenie12. november 1866
Čung-šan, Čína
Úmrtie12. marec 1925 (58 rokov)
Peking, Čína
Politická stranaKuomintang
Profesiapolitik a revolucionár
Rodina
Manželka
Lu Mu-čen (1885 – 1915)
Kaoru Otsuki (1905 – 1906)
Sung Čching-ling (1915 – 1925)
Deti4
Odkazy
Spolupracuj na CommonsSunjatsen
(multimediálne súbory)

Sunjatsen, v čínštine Sun Čung-šan (čín. 孫中山 pchin-jin Sūn Zhōngshān) alebo Sun I-sien/Sjun Jat-sin (čín. 孫逸仙 pchin-jin Sūn Yìxiān, kanton. Sjūn Jat-sīn) (* 12. november 1866, Čung-šan, Čína - † 12. marec 1925, Peking) bol čínsky štátnik, lekár a politický filozof, ktorý pôsobil ako prvý dočasný prezident Čínskej republiky a prvý vodca Kuomintangu. V dnešnej Čínskej republike (Taiwan) ho nazývajú "otcom národa" a v Čínskej ľudovej republike "predchodcom revolúcie" pre jeho zásadnú úlohu pri zvrhnutí dynastie Čching počas revolúcie v roku 1911. Sun je jedinečný medzi čínskymi vodcami 20. storočia, pretože si ho veľmi ctí komunistická strana v pevninskej Číne aj Kuomintang na Taiwane[1].

Vytýčil politický program tiež známy ako Tri princípy ľudu: Min-cu (民族主義; Mínzúzhǔyì) alebo nacionalizmus (nezávislosť od cudzej nadvlády), Min-čchüan (民權主義; Mínquánzhǔyì) alebo "práva ľudu" (prekladá sa aj ako "demokracia") a Min-šeng (民生主義; Mínshēngzhǔyì) alebo živobytie ľudu (niekedy sa prekladá ako "komunitarizmus" alebo "welfarizmus")[2][3][4].

Je považovaný za jedného z najväčších a najvýznamnejších vodcov modernej Číny, ale jeho politický život bol neustálym bojom a častým vyhnanstvom. Po úspechu revolúcie v roku 1911 rýchlo odstúpil z funkcie prezidenta novozaloženej Čínskej republiky a vzdal sa funkcie v prospech Jüan Š’-kchaja. Čoskoro odišiel z bezpečnostných dôvodov do exilu v Japonsku, ale vrátil sa, aby vytvoril a založil revolučnú vládu v južnej Číne ako výzvu vojenským veliteľom, ktorí kontrolovali veľkú časť krajiny. V roku 1923 pozval zástupcov Komunistickej internacionály do Kantonu (Kuang-čou), aby reorganizoval svoju stranu, a uzavrel krehké spojenectvo s Komunistickou stranou Číny. Nedožil sa toho, aby jeho strana zjednotila krajinu pod vedením jeho nástupcu Čankajška v rámci Severnej expedície. Oficiálne zomrel v Pekingu v roku 1925 na rakovinu žlčníka[5].

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Miesto narodenia[upraviť | upraviť zdroj]

Sun Te-ming sa narodil 12. novembra 1866 Sun Ta-čchengovi a pani Jang.[6] Jeho rodiskom bola dedina Cchuej-cheng v okrese Siang-šan (dnes mesto Čung-šan) v provincii Kanton (dnes Kuang-tung).[7] Pochádzal z kultúrneho prostredia Hakka a Kantonu.[8][9] Jeho otec vlastnil veľmi málo pôdy a pracoval ako krajčír v Macau a ako brigádnik a nosič[10][11] Po ukončení základného vzdelania a stretnutí s priateľom z detstva Lu Haodongom[12] sa presťahoval do Honolulu v Havajskom kráľovstve, kde žil pohodlný život v skromnom blahobyte podporovaný starším bratom Sun Mejom[13][14][15][16].

Vzdelanie[upraviť | upraviť zdroj]

Vo veku 10 rokov začal Sun na Havaji chodiť do školy.[17] Vo veku 13 rokov v roku 1878, po absolvovaní niekoľkých rokov miestnej školy, Sun odišiel žiť k svojmu staršiemu bratovi Sun Mej (孫眉) do Honolulu.[18] Sun Mej financoval Sunjatsenovo vzdelanie a neskôr sa významne zaslúžil o zvrhnutie Mandžuov (dynastie Čching).[19][20][21][22]

Počas svojho pobytu v Honolulu navštevoval Sunjatsen školu "Lolani School", kde študoval angličtinu, britskú históriu, matematiku, prírodné vedy a kresťanstvo. Hoci Sunjatsen pôvodne nevedel hovoriť po anglicky, rýchlo si osvojil tento jazyk, dostal cenu za študijné výsledky od kráľa Davida Kalākaua a v roku 1882 zmaturoval.[23] Potom jeden semester navštevoval Oahu College (dnes známa ako Punahou School).[24][25] V roku 1883 ho poslali domov do Číny, pretože jeho brat sa začal obávať, že Sun začína prijímať kresťanstvo[26].

Keď sa Sun v roku 1883 ako sedemnásťročný vrátil do Číny, opäť sa stretol so svojím priateľom z detstva Lu Chao-tungom v chráme Pej-ťi-tien (北極殿) v meste Cchuej-cheng[12], kde videli, že mnohí dedinčania uctievajú v chráme cisára - boha Pei-ťi (doslova severný pól) a sú nespokojní s ich starodávnymi ľudovými liečebnými metódami.[26] Obaja rozbili podobizeň, čím si na seba privolali hnev dedinčanov, a utiekli do Hongkongu[12][27][28] Po príchode do Hongkongu v novembri 1883 študoval v Diecéznom domove a sirotinci na Východnej ulici (dnes Diecézna chlapčenská škola)[29][30]] a od 15. apríla 1884 do ukončenia štúdia v roku 1886 bol na Štátnej strednej škole na Gough Street (dnes Queen's College)[31].

Jeho zásluhy[upraviť | upraviť zdroj]

Svadobná fotografia Sung Čching-ling a Sunjatsena z roku 1915

Boj o moc[upraviť | upraviť zdroj]

Po Sunovej smrti sa KMT rozdelila v dôsledku boja o moc medzi jeho mladým chránencom Čankajškom a jeho starým revolučným spoločníkom Wang Ťing-wejom. V tomto boji išlo o právo nárokovať si Sunov nejednoznačný odkaz. V roku 1927 sa Čankajšek oženil so Sung Mej-ling, sestrou Sunovej vdovy Sung Čching-ling, a teraz si mohol nárokovať, že je Sunovým švagrom. Keď sa v roku 1927 rozdelili komunisti a Kuomintang, čo znamenalo začiatok čínskej občianskej vojny, každá skupina si nárokovala, že je jeho skutočným dedičom, a konflikt, ktorý pokračoval až do druhej svetovej vojny. Sunova vdova Sung Čching-ling sa počas čínskej občianskej vojny postavila na stranu komunistov a od masakru v Šanghaji v roku 1927 kritizovala Čankajškov režim. V rokoch 1949 až 1981 pôsobila ako podpredsedníčka Čínskej ľudovej republiky a krátko pred svojou smrťou v roku 1981 ako čestná predsedníčka[32].

Kult osobnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Kult osobnosti v Čínskej republike sa sústredil na Suna a jeho nástupcu Čankajška. Kult vznikol po smrti Sunjatsena. Na kulte osobnosti a štáte jednej strany sa podieľali čínski moslimskí generáli a imámovia, pričom moslimský generál Ma Pu-fang nútil ľudí klaňať sa Sunovmu portrétu a počúvať národnú hymnu počas tibetského a mongolského náboženského obradu pre Boha jazera Čching-chaj[33]. Citáty z Koránu a Hadísu používali chuejskí moslimovia na ospravedlnenie Čankajškovej vlády nad Čínou.[34]

Ústava Kuomintangu určila Suna za predsedu strany. Po jeho smrti sa Kuomintang rozhodol ponechať tento jazyk vo svojej ústave, aby si navždy uctil jeho pamiatku. Na čele strany odvtedy stojí generálny riaditeľ (1927 - 1975) a predseda (od roku 1975), ktorí vykonávajú funkcie predsedu.

Socha Sunovho mauzólea v Nankingu s vlajkou Kuomintangu na strope

Otec národa[upraviť | upraviť zdroj]

Sunjatsen zostáva medzi čínskymi vodcami 20. storočia jedinečný tým, že má vysokú reputáciu v pevninskej Číne aj na Taiwane. Na Taiwane je vnímaný ako otec Čínskej republiky a je známy pod posmrtným menom Otec národa, pán Sun Zhongshan (čínsky: 國父 孫中山先生 a jednoznaková medzera je tradičným symbolom pocty).[35]

Predchodca revolúcie[upraviť | upraviť zdroj]

Na pevninskej Číne je Sun vnímaný ako čínsky nacionalista, protosocialista a prvý prezident republikánskej Číny a je vysoko cenený ako Predchodca revolúcie (革命先行者)[36]. V posledných rokoch sa vedenie Komunistickej strany Číny čoraz častejšie odvoláva na Suna, čiastočne ako na spôsob posilnenia čínskeho nacionalizmu vo svetle čínskej ekonomickej reformy a čiastočne na zvýšenie kontaktov so stúpencami Kuomintangu na Taiwane, ktorých Čínska ľudová republika považuje za spojencov proti nezávislosti Taiwanu. Sunov hrob bol jednou z prvých zastávok vedúcich predstaviteľov Kuomintangu aj strany Prvý ľud počas ich pancierovej návštevy pevninskej Číny v roku 2005. Na Námestí nebeského pokoja sa na Prvý máj a na Národný deň naďalej objavuje masívny Sunov portrét.

V roku 1956 Mao Ce-tung povedal: "Vzdajme hold nášmu veľkému revolučnému predchodcovi, Dr. Sunjatsenovi!... odkázal nám veľa užitočného v oblasti politického myslenia."[37][38]

Pocta Sun Yat-senovi na námestí Tiananmen pred Pamätníkom ľudových hrdinov, 2021

Nové tri princípy ľudí[upraviť | upraviť zdroj]

Sunove Tri princípy ľudu Komunistická strana Číny reinterpretovala s cieľom tvrdiť, že komunizmus je ich nevyhnutným vyústením, a tak poskytuje vláde legitimitu. Táto reinterpretácia Troch princípov ľudu sa bežne označuje ako Nové tri princípy ľudu (čín: 新三民主義, prekladá sa aj ako neotridemizmus), pričom toto slovo vzniklo na základe Maovej eseje O novej demokracii z roku 1940, v ktorej tvrdil, že komunistická strana je lepším vykonávateľom Troch princípov ľudu v porovnaní s buržoáznym Kuomintangom a že nové tri princípy sa týkajú spojenectva s komunistami a Rusmi (Sovietmi) a podpory roľníkov a robotníkov. [39] Zástancovia Nových troch princípov ľudu tvrdia, že Sunova kniha Tri princípy ľudu uznáva, že princípy blahobytu sú vo svojej podstate socialistické a komunistické.[40]

Počas 90. výročia Sinchajskej revolúcie v roku 2001 bývalý generálny tajomník ČKS Ťiang Ce-min vyhlásil, že Sun údajne obhajoval "nové tri princípy ľudu".[41][42] V roku 2001 Sunova vnučka Lily Sun povedala, že čínski komunisti prekrúcajú Sunov odkaz.[43]Svoju nespokojnosť s prekrúcaním histórie opäť vyjadrila v roku 2002 v súkromnom liste Ťiangovi.[44]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Tung, William L. (1968). The political institutions of modern China. Springer publishing. ISBN 978-9024705528. pp. 92, 106.
  2. Three Principles of the People [online]. Brill’s Encyclopedia of China, [cit. 2024-04-30]. Dostupné online.
  3. Schoppa, Keith R. (2000). The Columbia Guide to Modern Chinese History. Columbia university press. ISBN 978-0231500371. pp. 73, 165, 186.
  4. WATSON, Robert J.; VERNET, Thierry; VISENTIN, Louis P.. Relationships of the Col plasmids E2, E3, E4, E5, E6, and E7: Restriction mapping and colicin gene fusions. Plasmid, 1985-05, roč. 13, čís. 3, s. 205–210. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. ISSN 0147-619X. DOI10.1016/0147-619x(85)90044-7.
  5. BARTH, Rolf F.; CHEN, Jie. What did Sun Yat-sen really die of? A re-assessment of his illness and the cause of his death. Chinese Journal of Cancer, 2016-12, roč. 35, čís. 1. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. ISSN 1944-446X. DOI10.1186/s40880-016-0144-9. (po anglicky)
  6. CHEN, Juan; XIONG, Hao; CHEN, Yuebo. Autologous Fat Injection for the Treatment of Patulous Eustachian Tube. The Journal of International Advanced Otology, 2023-08-01, roč. 19, čís. 4, s. 311–317. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. DOI10.5152/iao.2023.221009.
  7. CHEN, Juan; XIONG, Hao; CHEN, Yuebo. Autologous Fat Injection for the Treatment of Patulous Eustachian Tube. The Journal of International Advanced Otology, 2023-08-01, roč. 19, čís. 4, s. 311–317. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. DOI10.5152/iao.2023.221009.
  8. 王, 美玉. A Brief Analysis of Chinese Characteristics Implied in Sun Yat-sen’s People’s Livelihood Thinking. Advances in Social Sciences, 2014, roč. 03, čís. 04, s. 100–105. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. ISSN 2169-2556. DOI10.12677/ass.2014.34013.
  9. LEO, Jessieca. 4 Ethnicity, Han, Chineseness, and Overseas Chinese. [s.l.] : BRILL, 2015-01-01. Dostupné online. ISBN 978-90-04-30026-2. S. 116–153.
  10. BERGÈRE, Marie-Claire; LLOYD, Janet. Sun Yat-sen. Stanford, Calif : Stanford University Press, 1998. ISBN 978-0-8047-4011-1.
  11. CHEN, Juan; XIONG, Hao; CHEN, Yuebo. Autologous Fat Injection for the Treatment of Patulous Eustachian Tube. The Journal of International Advanced Otology, 2023-08-01, roč. 19, čís. 4, s. 311–317. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. DOI10.5152/iao.2023.221009.
  12. a b c 林國彬, 林國彬. 特別股設計與財務性投資人之投資保障規劃──財團法人投資人與特定董事席次保障特別股. 月旦民商法雜誌, 2022-09, roč. 77, čís. 77, s. 68–88. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. ISSN 1727-1762. DOI10.53106/172717627708.
  13. CHEN, Juan; XIONG, Hao; CHEN, Yuebo. Autologous Fat Injection for the Treatment of Patulous Eustachian Tube. The Journal of International Advanced Otology, 2023-08-01, roč. 19, čís. 4, s. 311–317. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. DOI10.5152/iao.2023.221009.
  14. Immunity of State officials from foreign criminal jurisdiction. [s.l.] : UN, 2017-10-04. Dostupné online. ISBN 978-92-1-362872-0. S. 163–191.
  15. CHEN, Juan; XIONG, Hao; CHEN, Yuebo. Autologous Fat Injection for the Treatment of Patulous Eustachian Tube. The Journal of International Advanced Otology, 2023-08-01, roč. 19, čís. 4, s. 311–317. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. DOI10.5152/iao.2023.221009.
  16. Island of Maui. [s.l.] : University of Hawaii Press, 1989-12-31. Dostupné online. ISBN 978-0-8248-4040-2. S. 1–70.
  17. 林國彬, 林國彬. 特別股設計與財務性投資人之投資保障規劃──財團法人投資人與特定董事席次保障特別股. 月旦民商法雜誌, 2022-09, roč. 77, čís. 77, s. 68–88. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. ISSN 1727-1762. DOI10.53106/172717627708.
  18. 林國彬, 林國彬. 特別股設計與財務性投資人之投資保障規劃──財團法人投資人與特定董事席次保障特別股. 月旦民商法雜誌, 2022-09, roč. 77, čís. 77, s. 68–88. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. ISSN 1727-1762. DOI10.53106/172717627708.
  19. CHEN, Juan; XIONG, Hao; CHEN, Yuebo. Autologous Fat Injection for the Treatment of Patulous Eustachian Tube. The Journal of International Advanced Otology, 2023-08-01, roč. 19, čís. 4, s. 311–317. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. DOI10.5152/iao.2023.221009.
  20. Immunity of State officials from foreign criminal jurisdiction. [s.l.] : UN, 2017-10-04. Dostupné online. ISBN 978-92-1-362872-0. S. 163–191.
  21. "Sun Yat-sen Memorial Park". Hawaii Guide. Retrieved 21 August 2017.
  22. Island of Maui. [s.l.] : University of Hawaii Press, 1989-12-31. Dostupné online. ISBN 978-0-8248-4040-2. S. 1–70.
  23. FU, Yuanxiang; PEI, Xianyinan; DAI, Yao. Three-Dimensional Graphene-Like Carbon Prepared from CO as Anode Material for 2 High-Performance Lithium-Ion Batteries. ES Energy & Environment, 2019. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. ISSN 2578-0646. DOI10.30919/esee8c292.
  24. 林國彬, 林國彬. 特別股設計與財務性投資人之投資保障規劃──財團法人投資人與特定董事席次保障特別股. 月旦民商法雜誌, 2022-09, roč. 77, čís. 77, s. 68–88. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. ISSN 1727-1762. DOI10.53106/172717627708.
  25. FU, Yuanxiang; PEI, Xianyinan; DAI, Yao. Three-Dimensional Graphene-Like Carbon Prepared from CO as Anode Material for 2 High-Performance Lithium-Ion Batteries. ES Energy & Environment, 2019. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. ISSN 2578-0646. DOI10.30919/esee8c292.
  26. a b 林國彬, 林國彬. 特別股設計與財務性投資人之投資保障規劃──財團法人投資人與特定董事席次保障特別股. 月旦民商法雜誌, 2022-09, roč. 77, čís. 77, s. 68–88. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. ISSN 1727-1762. DOI10.53106/172717627708.
  27. 文, 兆堅; 黄, 耀忠. 《有志竟成——孫中山、辛亥革命與近代中國》上、下册. 人文中國學報, 2007-09-01, s. 509–516. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. ISSN 1562-2754. DOI10.24112/sinohumanitas.132490.
  28. 文, 兆堅; 黄, 耀忠. 《有志竟成——孫中山、辛亥革命與近代中國》上、下册. 人文中國學報, 2007-09-01, s. 509–516. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. ISSN 1562-2754. DOI10.24112/sinohumanitas.132490.
  29. Port Moresby Project - October 1966-October 1970 - Western facade from upper side of Douglas Street, 7 July 1968. [s.l.] : [s.n.], 2021-03-08. Dostupné online.
  30. 孫國平, 孫國平; 王玉玲, 王玉玲. 傳染病工傷認定之桎梏與路徑──基於中國大陸的視野. 月旦民商法雜誌, 2021-09, roč. 73, čís. 73, s. 129–146. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. ISSN 1727-1762. DOI10.53106/172717627307.
  31. (書評)網野善彦著「「中世身分制の一考察――中世前期の非人を中心に――」(歴史と地理(日本史の研究)第一〇六号)」、山田洋子著「「中世大和の非人についての考察」(年報中世史研究第四号)」、細川涼一著「「叡尊・忍性の慈善救済――非人救済を主軸に――」(論究(中央大)第一一巻第一号)」. Legal History Review, 1981-03-30, roč. 1980, čís. 30, s. 270–274. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. ISSN 0441-2508. DOI10.5955/jalha.1980.270.
  32. 陳, 嘉禮. 有蟲還是無蟲?———中國上古醫療史中的“蠱”. 人文中國學報, 2015-11-01, s. 477–494. Dostupné online [cit. 2024-04-30]. ISSN 1562-2754. DOI10.24112/sinohumanitas.212149.
  33. BULAG, Uradyn. The Mongols at China's edge: history and the politics of national unity. Lanham, Md. : Rowman & Littlefield, 2002. (World social change.) ISBN 978-0-7425-1144-6.
  34. Intellectuals in the modern Islamic world: transmission, transformation, communication. London ; New York : Routledge, 2017. (New horizons in Islamic studies.) ISBN 978-1-134-20597-4.
  35. WANG, Ermin. Si xiang chuang zao shi dai: Sun Zhongshan yu Zhonghua Minguo. Taibei Shi : Xiu wei zi xun ke ji gu fen you xian gong si, 2011. (BOD 1 ban.) OCLC: ocn756496384. Dostupné online. ISBN 978-986-221-707-8.
  36. Tung, William L. (1968). The political institutions of modern China. Springer publishing. ISBN 978-9024705528. pp. 92, 106.
  37. TSE-TUNG, MAO. ON POLICY. [s.l.] : Elsevier, 1965. Dostupné online. S. 441–449.
  38. DIMITRAKIS, Panagiotis. The Secret War for China. [s.l.] : I.B. Tauris, 2017. Dostupné online. ISBN 978-1-78673-271-2.
  39. ARCHIVE, Marxists Internet. Marxists Internet Archive [online]. www.marxists.org, [cit. 2024-04-30]. Dostupné online.
  40. 朝鲜民主主义人民共和国. [s.l.] : UN, 2019-12-18. Dostupné online. ISBN 978-92-1-004271-0. S. 79–79.
  41. 3. SUN YAT-SEN’S IDEA OF REGIONALISM AND HIS LEGACY. [s.l.] : ISEAS Publishing, 2011-12-31. Dostupné online. S. 44–60.
  42. “平等”视角下的人权、民权与国权 ——孙中山的“三民主义”之价值. [s.l.] : Philosophy Documentation Center, 2008. Dostupné online. S. 155–160.
  43. 朝鲜民主主义人民共和国. [s.l.] : United Nations, 2017-10-30. Dostupné online. ISBN 978-92-1-358877-2. S. 77–77.
  44. 3. SUN YAT-SEN’S IDEA OF REGIONALISM AND HIS LEGACY. [s.l.] : ISEAS Publishing, 2011-12-31. Dostupné online. S. 44–60.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Sunjatsen

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.