Tabula recta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tabula recta

Tabula recta je v kryptografii štvorcová tabuľka abecedy, každý daľší riadok tejto tabuľky je robený tak, že je posunutý o jedno písmeno do ľava. Tabuľka bola zavedená Johannesom Trithemiusom v roku 1518.

Trithemius používal tabula recta k formulácií polyalfabetickej šifry, ktorá bola ekvivalentom šifrovacieho disku Leona Battistu Albertiho. Tabula recta je často označovaná ako predpočítačová šifra, ktorú využívala Vigenérova šifra, ktorú Blasie de Vigenére vylepšil o autokľúčovú šifru. Všetky polyalfabetické šifry založené na Cézarovej šifre môžu byť opísané termínom tabula recta.

Šifrovanie prebieha tak, že sa vybere prvé písmeno abecedy otvoreného textu a následne sa nájde jeho zašifrovaný ekvivalent v určitom riadku pod ním, ktorý závisí od poradia znaku v otvorenom texte. Druhý znak sa následne zašifruje podľa druhej, tretí podľa tretej a podobne ostatné.

Príklad šifrovania[upraviť | upraviť zdroj]

Otvorený text: Wikipedia
Pri šifrovaní sa postupuje nasledovne; Prvé písmeno abecedy je písmeno W a jeho šifrový ekvivalent v 1.riadku je rovnaké písmeno W, druhé písmeno je i kde v druhom riadku pod ním leží písmeno j, tretie písmeno je k a ekvivalent v treťom riadku má v písmene m, štvrté písmeno i má ekvivalent v štvrtom riadku v písmene l atď. Takto daľej postupujeme až nakoniec vyjde:
Zašifrovaný text: Wjmltjjpi