Tatra Prezident

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tatra Prezident (1994)
Prístrojová doska Tatra Prezident

Tatra Prezident (1994) – v rámci ďalšej modernizácie Tatry 613, ktorá bola vo výrobe už 20 rokov, uvažovalo vedenie závodu Tatra Kopřivnice o jej následníkovi. Do úvahy prichádzali dve varianty – výrazná modernizácia vozidla T-613 s maximálnym využitím existujúcich komponentov, alebo celkom nový voz, predbežne označovaný ako Tatra 625.

V rámci prvej varianty modernizácie bol dizajnérom Václavom Králom navrhnutý a vo firme Ecorra Lubina postavený prototyp vychádzajúci z varianty Tatra 613-4 MiLong a pomenovaný po prvom kopřivnickom automobile. Vznikol tak prototyp majúci charakteristické črty predošlej verzie T613, pritom však nesúci niektoré výrazné znaky. Najnápadnejšou zmenou je predná časť karosérie, stred ktorej svojím prelisom tvarovo pripomína staršie kopřivnické modely s motorom vpredu (Tatra 11), s využitím hlavných svetlometov vozidiel Volvo. Zadné blatníky dostali plný oblúkový výkroj a zadná časť vozidla bola zdvihnutá a mohutnejšia, čím vozidlo získalo klinovitý vzhľad, v tej dobe veľmi používaný. Naopak, ploché predné čelo a nekryté stierače pôsobili zastarane. Taktiež viaceré detaily karosérie boli modifikované, rovnako ako aj interiér. Mechanické časti vozidla však ostali nezmenené.

Vývoj prototypu bol ukončený vzhľadom na rozhodnutie o predčasnom zastavení vývojových prác. Napríklad nebola doriešená modernizovaná vyhrievacia a klimatizačná sústava, ktorá sa objavila až v neskoršej Tatre 700.

Od zamýšľanej verejnej prezentácie prototypu Prezident bolo nakoniec upustené. Automobil bol predstavený iba v úzkom kruhu (napr. českému prezidentovi Václavovi Havlovi) a po rozhodnutí o zastavení jeho vývoja sa stal súčasťou zbierok podnikového múzea Tatra v Kopřivnici, kde je zaradený do stálej expozície.

Vedenie spoločnosti sa nakoniec rozhodlo ísť cestou intenzívnejšej inovácie, a tak vznikol opäť modernizovaný model Tatra 613-5, označený ako Tatra 700. Koncepciou však výraznou mierou nadväzoval na svojho predchodcu z roku 1974 - Tatru 613.

Niektoré nové prvky prototypu Prezident sa však predsa objavili v sériovej výrobe - na poslednom prevedení Tatry 613 v modelovom ročníku ´95 [chýba zdroj].

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]