Thrasydaios (Akragas)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Thrasydaios (starogr. Θρασυδαῖος – Thrasydaios, lat. Thrasydaeus) bol tyran v starovekých sicílskych mestách Akragas a Himera. Bol synom a nástupcom tyrana Théróna.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Už za života svojho otca bol poverený vedením mesta Himera, kde si kvôli svojej násilnej a svojvoľnej vláde znepriatelil miestnych občanov tak, že uvažovali o vzbure. Obrátili sa o pomoc na Hieróna I. Syrakúzskeho, ten ich však zradil a udal Thérónovi. Thérón odsúdil ich vodcov na smrť a obnovil svoju autoritu.[1] Nie je známe, či si po tomto Thrasydaios podržal svoju pozíciu v Himere. Po Thérónovej smrti roku 472 pred Kr. sa ujal bez odporu vlády nad oboma mestami. Jeho tyranská a násilnícka povaha sa však čoskoro prejavila a urobila ho v Akragante rovnako nepopulárnym, ako bol v Himere.

Najprv obnovil vojnu s Hierónom, proti ktorému už vystúpil za vlády svojho otca.[2] Zhromaždil veľkú armádu žoldnierov a brancov z Akragantu a Himery a vyrazil proti nemu. Bol ale porazený v krvavej a úpornej bitke, čoho okamžite využili obyvatelia Akragantu a vyhnali ho z mesta. Utiekol do Grécka, bol ale zajatý v Megare a verejne popravený.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Diodorus Siculus, xi. 48.
  2. Schol. ad Pind. Ol. ii. 29.
  3. Diodorus Siculus, xi. 53.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Thrasydaeus na anglickej Wikipédii.