Transatlantický tunel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Transatlantický tunel je stavba, ktorá by spojila Európu a severnú Ameriku suchou nohou. Plány na realizáciu sa však nedostali za fázu náčrtu konceptu a žiadna spoločnosť ani vláda sa o projekt aktívne nezaujímajú. Väčšina konceptov hovorí o spojení severnej Ameriky a Spojeného kráľovstva. Hlavnými zábranami v realizácii sú cena a hranice súčasného materiálu. S jeho návrhom už prišli niektorí futurológovia, filmári (natočené boli dva filmy o tuneli v rokoch 1913 a 1935) i stavitelia. Tiež bol uvedený i v programe Extreme engineering televíznej stanice Discovery Channel.

Prípadný tunel by meral zhruba 5 000 km a vzhľadom na charakter morského dna pod Atlantickým oceánom by bol najskôr zavesený v tubuse, umiestnenom hlboko pod hladinou mora, určite však nie pod zemou (tunel razený pod zemou by sa potýkal s extrémnym tlakom a tektonickými problémami v oblasti stredoatlantického chrbátu, navyše by musel byť založený niekoľko kilometrov hlboko pod hladinou mora).

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Transatlantický tunel na českej Wikipédii a Transatlantic tunnel na anglickej Wikipédii.