Vrodené chyby vaječníkov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Vrodené chyby vaječníkov (ovárií) sú poruchy vývoja vaječníkov počas vnútromaternicového vývoja dieťaťa ženského pohlavia. Sú vzácne a môžu byť podmienené buď geneticky, alebo vonkajšími vplyvmi (biologické alebo chemické faktory - teratogény). Bývajú často spojené s vrodenými chybami maternice, najmä s anomáliami triedy II.[1]

Agenéza ovárií[upraviť | upraviť zdroj]

Agenéza ovárií alebo chýbanie vaječníkov je obvykle spojená s poruchami počtu chromozómov. Postihnutie sa navonok prejaví nedostatočným vývojom pohlavných orgánov a ďalšími systémovými poruchami, spojenými s príslušným komplexným syndrómom.
Vrodená jednostranná agenéza ovária je naopak obyčajne bezpríznaková, no je extrémne vzácna.[2]

Nadpočetné ováriá[upraviť | upraviť zdroj]

Nadpočetné alebo akcesórne ováriá sú takisto extrémne vzácne a nezriedka spojené s ďalšími vrodenými anomáliami močovopohlavného systému. Akcesórne ovárium je väčšinou malé a v blízkosti "hlavného", naopak nadpočetné môže byť lokalizované kdekoľvek v panve či mimo nej - väčšinou je však tiež menšie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Dabirash H, Mohammad K, Moghadami-Tabrizi N: Ovarian malposition in women with uterine anomalies. Obstet Gynecol 83: 293–294 (1994)
  2. Dueck A, Poenaru D, Jamieson MA: Unilateral ovarian agenesis and fallopian tube maldescent. Pediatr Surg Int 17:228–229 (2001)