Wikipédia:Portál komunity/Aktuality/Archív/2019

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
  • 27. 12. 2019 – Včera, 26. decembra 2019, prehlásil turecký ústavný súd 30 mesiacov dlhé blokovanie Wikipédie v krajine za protiústavné. Legálnosť blokovania momentálne skúma Európsky súd pre ľudské práva, na ktorý Nadácia Wikimedia podala sťažnosť v máji 2019. Turecká vláda má zaslať písomné pripomienky vo veci v priebehu januára. Viac podrobností v článku Nadácie Wikimedia.
  • 22. 12. 2019 – Dňa 16. decembra 2019 sudca okresného súdu Spojených štátov pre východný okres štátu Virgínia T. S. Ellis III vydal rozhodnutie v prípade Nadácie Wikimedia (WMF) a Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) ohľadom masového dohľadu vlády Spojených štátov (USA) nad elektronickou komunikáciou, do ktorého spadá aj všetka komunikácia na projektoch Nadácie Wikimedia. Verdikt znie, že WMF nemá procesnú spôsobilosť na ďalšie vedenie sporu. Na pojednávaní 30. mája 2019, ktorého pokračovaním je tento verdikt, americká vláda namietala, že WMF neposkytla dostatočné dôkazy o vládnom dohľade na ďalšie súdne konanie. Takisto tvrdila, že súdny spor nemôže pokračovať, pretože súd by musel vziať do úvahy informácie, o ktorých vláda tvrdí, že sú chránené štátnym tajomstvom. Inými slovami, vláda tvrdila, že prípad nemôže byť vedený bez zverejnenia informácií o masovom dohľade americkej vlády, čo by ohrozilo americkú národnú bezpečnosť. Preto by mal byť podľa vlády USA celý prípad zamietnutý. Advokáti Nadácie Wikimedia z American Civil Liberties Union (ACLU) súdu vysvetlili, že vládne argumenty sú nesprávne, pretože Nadácia poskytla dostatočné dôkazy a odborné svededctvo na ďalšie konanie v súdnom procese. Tiež vysvetlili, že štátne tajomstvo tu neplatí, pretože podľa zákona Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) musia súdy posúdiť informácie v konaniach o elektronickom dohľade, akým je aj tento. Podľa advokátov z ACLU teda vláda nemôže poskytnutie týchto informácií odoprieť a požadovať zamietnutie procesu na základe toho, že považuje informácie v súdnom procese za citlivé. Namiesto toho sa má aplikovať postup podľa FISA a súd musí citlivé štátne dôkazy preštudovať za zavretými dverami. V pojednávaní zo 16. decembra súd akceptoval námietky vlády. Konkrétne rozhodol, že WMF nepredložila dostatočné dôkazy o tom, že Národná bezpečnostná agentúra monitorovala wikimedickú komunikáciu a ak by aj bola Nadácia schopná predložiť dostatočné dôkazy, privilégium štátneho tajomstva by zabránilo pokračovaniu procesu. Súd vyhodnotil, že ďalšie súdne spory týkajúce sa tohto stáleho problému by si vyžadovali, aby vláda zverejnila utajované podrobnosti o fungovaní masového dohľadu a odmietol preštudovanie dôkazov za zavretými dverami. Nadácia Wikimedia s rozsudkom slušne nesúhlasí a domnieva sa, že verejné zverejnenia vlády o programe dohľadu poskytujú dostatočné dôkazy na ukázanie, že NSA používa systém dohľadu Upstream na sledovanie komunikácie používateľov Wikimedie a zamestnancov Nadácie Wikimedia. Nadácia momentálne konzultuje ďalšie kroky so svojimi advokátmi a bude poskytovať ďalšie informácie o vývoji. O prípade informovala Nadácia Wikimedia na svojom webe. Viac informácií a prehľadný vývoj sporu od jeho začiatku v roku 2015 poskytuje súhrnná stránka WMF.
  • 17. 12. 2019 – Sčítanie botov, rozdielnosti diskusií na anglickej a španielskej Wikipédii a ako prírodné obdobia ovplyvňujú návštevnosť stránok. Tieto a iné výskumy zhŕňa rubrika o najnovšom výskume aktuálneho The Signpost.
  • 13. 12. 2019 – Na Deň ľudských práv, 10. decembra, odštartovala kampaň #WikiForHumanRights. Jej cieľom je do 30. januára 2020 zlepšovať, vytvárať a prekladať články o ľudských právach na Wikipédii. Tie sú totiž často skryté v inštitucionálnych systémoch alebo špecializovaných publikáciách, čo sťažuje prístup k nim a ich porozumenie. To môže byť problémom v dobe rastúcej polarizácie, dezinformácií a obmedzovania práv slobody prejavu, zhromažďovania a súkromia, ako aj prebiehajúceho konfliktu. „Na zabezpečenie toho, aby mal každý prístup k základným ľudským právam, je dôležité, aby ľudia najprv poznali svoje práva,“ hovorí šéf vonkajších vzťahov Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Laurent Sauveur. Tiež poznamenal, že vďaka spolupráci s Wikimediou budú dôležité vedomosti sprístupnené v čo najviac jazykoch. Viac informácií o kampani a o tom, ako sa do nej zapojiť, nájdete v článku na webe WMF alebo na stránke kampane na Mete.
  • 7. 12. 2019 – 2. decembra boli oznámené výsledky medzinárodnej fotografickej súťaže Wiki miluje Zem. Tá sa každoročne zameriava na chránené územia, teda prírodné rezervácie, chránené krajinné oblasti a národné parky – jedinečné lokality, ktoré tvoria veľkú časť svetového prírodného dedičstva. Všetky obrázky sú nahrané na Wikimedia Commons, digitálne úložisko, ktoré obsahuje väčšinu fotografií použitých na Wikipédii a v celom wikimedickom ekosystéme. Súťaž sa koná od roku 2013 a tento ročník bolo zaslaných viac ako 95 000 fotografií z tridsiatich siedmich krajín zo všetkých kontinentov na svete (okrem Antarktídy). Všetky snímky hodnotili poroty na národnej úrovni a víťazi z nich postúpili ďalej a boli hodnotení medzinárodnou porotou/komisiou expertov. Prečítajte si správu z tohto ročníka alebo si pozrite víťazov celosvetového kola, vrátane národných.
  • 3. 12. 2019 – Viac komunikácie nezvyšuje produktivitu redaktorov; používatelia Toru robia dobrú prácu; škodlivý obsah je na anglickej Wikipédii vzácny. Pozrite si mesačné zhrnutie najnovšieho akademického výskumu o Wikipédii a ostatných wikimedických projektoch v októbrovom The Signpost.
  • 27. 11. 2019 – Projekt Wiki Loves TV & Radio (WLTV) na nemeckej Wikipédii sa snaží o to, aby verejnoprávni vysielatelia v Nemecku uverejňovali materiál pod licenciami Creative Commons, ktoré sú kompatibilné s Wikipédiou. Projekt je ambiciózny a interakcie medzi vysielateľmi a wiki komunitou boli niekedy diskutabilné. Verejnoprávny vysielateľ ZDF v pilotnom projekte publikoval zábery a fotografie z redakcie Terra X pod licenciou CC BY 4.0. Spôsob, akým projekt funguje, je nasledovný: Wikipediáni sa prihlásia do projektu a zaregistrujú materiály, ktoré chcú použiť v článkoch. WLTV potom požiada vysielateľov o uvoľnenie daného obsahu pod vhodnou licenciou. Viac si môžete prečítať v skrátenej podobe v anglickom The Signpost alebo v rozsiahlejšom článku v nemeckom Kurier.
  • 26. 11. 2019 – Najnovšie vydanie The Signpost sa podrobnejšie pozrelo na Čínu. V rubrike In Focus Indy beetle a Smallbones rozoberajú nedávno odvysielanú časť technologického seriálu BBC Click, v ktorom sa výskumník Carl Miller pozrel na možné editovanie Wikipédie zo strany čínskej vlády a teda možného šírenia čínskej propagandy na Wikipédii. Epizóda je dostupná na YouTube. V interview s Millerom sa venuje aspektom informačného boja a silným a slabým stránkam obrany Wikipédie voči upravovaniu zo strany vlád. V rubrike Community View občan Čínskej ľudovej republiky a správca čínskej Wikipédie Yan vysvetľuje jeho pohľad na situáciu wikimedického hnutia v pevninskej Číne.
  • 25. 11. 2019 – 17. novembra 2019 bola Wikipédia prvýkrát upravená z vesmíru. Astronautka Christina Hammock Koch vykonala úpravu, ktorá spresnila informácie o jej poslednom výstupe do otvoreného vesmíru s už použitými citáciami v článku, na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Založiť účet a upraviť článok v súlade s wikipedickými požiadavkami jej pomohol inštruktor a vedúci misie pre aktivity v otvorenom vesmírnom priestore NASA a mediawikián Daren Welsh. Úprava bola vykonaná mobilným vizuálnym editorom.
  • 16. 11. 2019 – V sobotu 9. novembra 2019 zorganizovala Wikimedia Slovensko v spoluprácou s Univerzitnou knižnicou v Bratislave editačný maratón WikiEdit Nežná '89. Jeho cieľom bolo vytvorenie a vylepšenie článkov na témy udalostí novembra 1989, ako aj minulého režimu. Na začiatku editačného maratónu, ktorý sa konal v pracovisku UK na Klariskej 5 v Bratislave, bolo účastníkom predstavené wikimedické hnutie a základy editovania Wikipédie aj s jej hlavnými princípmi. Následne Jaroslava Dollerová z Odboru digitalizácie UKB predstavila bohatý knižničný fond vo fyzickej (publikácie priamo na mieste) aj v digitálnej podobe (Digitálna knižnica UKB), ktoré účastníci neskôr využili pri vytváraní nového obsahu. Na podujatie prišiel aj Peter Jašek z Ústavu pamäti národa, ktorý predstavil webovú stránku ústavu venovanú udalostiam Nežnej revolúcie. Zvyšok dňa strávili účastníci editovaním Wikipédie: 19 priamych aj nepriamych účastníkov (priamo na mieste alebo online) dokopy vytvorilo alebo vylepšilo 19 článkov.
  • 4. 11. 2019 – Na Wikimanii 2019 v Štokholme zorganizovala európska digitálna platforma pre kultúrne dedičstvo, Europeana, viacero stretnutí vrátane inaguračného stretnutia s národnými knižnicami ohľadom využitia Wikiúdajov a softvéru Wikibase, na ktorom Wikiúdaje bežia. Tridsiati zástupcovia inštitúcií z troch kontinentov diskutovali o tom, ako sa dajú Wikiúdaje a Wikibase využiť v týchto inštitúciách a o budúcom smerovaní ich využitia. Detaily nájdete v septembrovom vydaní The Signpost.
  • 30. 10. 2019 – Medzi 4. až 11. októbrom 2019 sa uskutočnila výzva She Did It. Zámerom tejto súťaže bolo zlepšenie a zvýšenie obsahu o ukrajinských ženách na Wikipédii.
  • 29. 10. 2019 – Na Mete prebieha diskusia o odňatí funkcií všetkým správcom, byrokratom a revízorom a o zriadení Arbitrážneho výboru na chorvátskej Wikipédii pre údajné zneužitie správcovských práv na propagáciu zaujatého obsahu.
  • 28. 10. 2019 – Prieskum k zoznamu prianí komunity 2020 (Community Wishlist Survey 2020) je otvorený od 21. októbra do 11. novembra. Táto každoročná anketa slúži na pridávanie návrhov na funkcie a zmeny, na ktorých bude tím Community Tech následne pracovať. Okrem pridávania je možné návrhy ostatných komentovať a prepracovať a tým ich vylepšovať. Tohtoročný, v poradí už piaty prieskum sa mierne líši od tých predošlých. V minulosti mohli byť návrhy ohľadom akejkoľvek funkcie alebo problému a tím Community Tech riešil top 10 prianí s najvyššími počtami hlasov. Tento rok sa tím zameria len na newikipedické projekty (teda všetky wikimedické projekty okrem Wikipédie) a riešiť bude len top 5 prianí z prieskumu. Dôvodom zmeny je, že charakter prieskumu zvykol prioritizovať najväčší projekt (Wikipédiu), čo spôsobilo, že veľa prianí menších projektov sa nikdy nedostalo do konečnej top desiatky. Keďže tím Community Tech je zameraný na komunitu, chce podporiť všetky projekty. V nasledujúcom roku (2021) sa prieskum pravdepodobne uskutoční v tradičnom formáte. Fáza na predloženie návrhov, ich prediskutovanie a prepracovanie trvá do 11. novembra. Následne tím Community Tech návrhy preskúma a zorganizuje (5. až 19. november). Hlasovanie o návrhoch sa uskutoční medzi 20. novembrom a 2. decembrom a výsledky budú publikované 6. decembra 2019. Všetky fázy prieskumu začínajú a končia o 18:00 UTC. Stránku prieskumu nájdete na Mete, k dispozícii je aj česká verzia.
  • 27. 10. 2019 – Dňa 26. októbra 2019 došlo večer po 20. hodine k premenovaniu hlavného diskusného priestoru slovenskej Wikipédie „Krčmy“ na „Kaviareň“. Výber nového názvu prebiehal v Krčme medzi májom a júlom 2019. V prvom hlasovaní, v ktorom boli tri návrhy na nové meno hlavného diskusného priestoru, dostala „Kaviareň“ 9 hlasov z celkových 14. Štyria redaktori hlasovali za „Diskusná ulička/Diskusný kútik/Diskusná alej“ a jeden hlas dostala možnosť „Pri stole“. Po skončení prvého hlasovania o novom názve sa konalo druhé, a to o odsúhlasení názvu „Kaviareň“. 14 redaktorov hlasovalo za, štyria proti a traja sa zdržali hlasovania. Slovenskou Wikipédiou sa inšpiroval aj slovenský Wikislovník, ktorý tiež zmenil názov hlavného diskusného priestoru z „Krčmy“ na „Kaviareň“.
  • 25. 10. 2019 – S cieľom zvýšenia zapojenia nováčikov na Wikipédii vypracoval výskumný tím Nadácie Wikimedia v spolupráci so spolupracovníkmi v Data Science Lab na švajčiarskej technickej univerzite École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) štúdiu, ktorá sa pozrela na to, ako môže Wikipédia vyriešiť tzv. problém hodenia do vody. Výsledky boli publikované v zborníku konferencie Thirteenth International AAAI Conference on Web and Social Media (ICWSM 2019). Pre kratšie zhrnutie si pozrite článok na webe WMF.
  • 22. 10. 2019 – Výsledky Wiki miluje pamiatky 2019 boli zverejnené. V tomto ročníku bolo celkovo nahraných 1063 fotografií. 10 víťazných snímok, ktorých autori dostanú od Wikimedie Slovensko hodnotné ceny, postupuje do medzinárodného kola súťaže.
  • 20. 10. 2019 – Spoločnosť Amazon darovala 1 milión USD do fondu Wikimedia Endownment. Neurobila tak po prvýkrát, ide už o jej druhý dar do fondu, ktorý slúži na zabezpečenie dlhodobej udržateľnosti wikimedických projektov. Od spustenia fondu v januári 2016 bolo do neho prispených už viac ako 42 miliónov amerických dolárov štedrými jednotlivcami, nadáciami a spoločnosťami. Viac informácií o fonde Wikimedia Endownment nájdete na jeho webe. O dare Amazonu informovala Nadácia Wikimedia.
  • 18. 10. 2019 – V dňoch 11. až 13. októbra 2019 sa v Belehrade v Srbsku konalo stretnutie wikimedickej komunity strednej a východnej Európy CEE Meeting 2019. Slovenskú komunitu na stretnutí zastupoval predseda Wikimedie Slovensko Matej Grochal, ktorý hovoril o problematike prechyľovania a rodovo neutrálneho jazyka, a podpredsedníčka WMSK Radoslava Semanová, ktorá sa podelila o skúsenosti z editačného maratónu o slovenskej ľudovej kultúre (WikiEdit Slovenská ľudová kultúra). Záznam z oboch prednášok je dostupný na YouTube: Matej Grochal – Rodový jazyk, Radoslava Semanová – Slovenská ľudová kultúra.
  • 15. 10. 2019 – V Murrákuši v Maroku sa 4. až 6. októbra 2019 stretla arabská wikimedická komunita, aby si wikimediáni z arabského regiónu počas trojdňovej konferencie WikiArabia 2019 vzájomne zozdieľali skúsenosti a pohľady týkajúce sa wikimedických projektov v arabských krajinách. WikiArabia sa prvýkrát konala v roku 2015, ide teda už o jej štvrtý ročník.
  • 15. 10. 2019 – 4. až 6. októbra 2019 sa vo Wuppertali v Nemecku konala konferencia WikiCon 2019 pre nemecky hovoriacu wikimedickú komunitu.
  • 9. 10. 2019 – Kto sú organizátori, ktorí rozvíjajú komunity Wikimedie? Prečítajte si viac o novom výskume o kľúčových postavách, ktoré prinášajú energiu do wikimedického hnutia.
  • 8. 10. 2019 – Nadácia Wikimedia zverejnila údaje o rôznorodosti svojich zamestnancov v Spojených štátoch amerických a ľudí, s ktorými spolupracuje po celom svete. Za posledný fiškálny rok 2018–19 (júl 2018 až jún 2019) bolo 53% novoprijatých zamestancov žien a 30% novoprijatých zamestancov tvorili Černosi, Afroameričania, Hispánci, ľudia pôvodom z Latinskej Ameriky, Ázijčania alebo Indiáni. Celkovo sa zastúpenie žien v USA zvýšilo zo 45% na 47%. 41% novoprijatých zamestnancov v USA na technické pozície bolo žien, z ktorých 18% boli ženy farebnej farby pleti. V manažmente a na líderských pozíciách zostáva vyššie zastúpenie žien ako mužov, čo je ojedinelé v porovnaní s veľkými technologickými spoločnosťami, no celkom porovnateľné s neziskovými organizáciami. Napriek týmto dobrým výsledkom má ešte Nadácia prácu pred sebou. Najnovšie dáta ukazujú, že iba 13% zamestancov Nadácie v USA sú Ázijčania, 8% sú Hispánci/ľudia pôvodom z Latinskej Ameriky, 7% sú Černosti/Afroameričania, 0,4% sú Indiáni/pôvodní Aljašťania a 5% sú mnohorasoví. V porovnaní s minuloročnou správou o rôznorodosti je vidieť nárast ľudí farebnej farby pleti, no Nadácia má stále priestor na zlepšenie. Okrem údajov o zamestancoch Nadácie v USA však správa analyzuje aj ľudí pracujúcich s/pre Nadáciu po celom svete. Za posledné štyri fiškálne roky je vidieť stály nárast počtu žien, no aj tu je ešte veľa priestoru na zlepšenie. Informácie o rasách a etnicitách celosvetovo sa v správe nenachádzajú, keďže zber takýchto údajov nie je v niektorých krajinách povolený. Viac informácií a aj konkrétne grafy nájdete na stránke Nadácie Wikimedia. Okrem týchto údajoch sa tam dozviete aj stratégii a o tom, ako Nadácia zvyšuje kultúru inklúzie.
  • 3. 10. 2019 – V roku 2013 bola na wikiprojekty nasadená funkcia poďakovať, ktorá umožňuje poďakovať redaktorom za ich úpravy. Túto akciu je možné vykonať kliknutím na text „poďakovať“ pri konkrétnej revízii v histórii stránky. Po 6 rokoch od nasadenia funkcie výskumný tím Nadácie Wikimedia v spolupráci s Gunn High School a University of Toronto uskutočnili výskum o tejto funkcii. Výsledky sú nasledovné: V najväčších jazykoch je poďakovanie posielané zväčša nahor – od menej skúsených redaktorov viac skúseným. Napriek tomu najskúsenejší redaktori posielajú/obdržiavajú poďakovanie menej často vo vzťahu k ich celkovým počtom úprav pri porovnaní so všetkými ostatnými skupinami redaktorov. Niektoré projekty sa vymykajú trendom, napríklad na nórskej Wikipédii je poďakovanie posielané zväčša nadol (od skúsených menej skúseným). Na tejto jazykovej verzii Wikipédie tiež prišlo do kontaktu s funkciou poďakovať viac ako 5% redaktorov, čo je celkový priemer. Kontrolovaný test naznačuje, že obdržanie jediného poďakovania môže počas nasledujúceho dňa zvýšiť počet úprav redaktora aspoň 1,5-krát. Tento zvýšený efekt ustupuje v priebehu nasledujúceho mesiaca, ale je stále silný v priebehu prvého týždňa po poďakovaní. Informácie zhrnul článok na webe WMF, dostupná je však ale aj analýza, vedecká práca a kód a dáta výskumu.
  • 2. 10. 2019 – Ako to dopadne, keď majú študenti za úlohu napísať alebo rozšíriť článok ako zadanie v rámci svojich štúdií na univerzite? V článku na webe WMF si môžete prečítať úspešný príklad z Telavivskej univerzity.
  • 27. 9. 2019 – Vďaka nástroju Preklad obsahu bolo preložených už viac ako pol milióna článkov. Nástroj bol vytvorený za účelom zmenšovania vedomostnej priepaste medzi jazykmi: zatiaľ čo anglická Wikipédia má viac ako 5 miliónov článkov, napríklad bengálsky hovoriaci čitatelia, ktorých je okolo 260 miliónov, majú prístup k len 75 000 článkom. Vytvorenie, udržiavanie a rozvoj nástroja nebol ľahký: jeho tvorba a prispôbovanie decentralizovanému modelu Wikipédie tak, aby sedel lokálnym infraštruktúram jednotlivých jazykových verzií Wikipédie, trval 4 roky. Nedávno bolo rozhranie nástroja doplnené o podporu rich textového formátovania a výsledný preklad vylepšuje použitie umelej inteligencie. Najnovšia verzia ponúka redaktorom strojovo preložený text na vylepšenie a zaisťuje, že všetok neskotrolovaný strojový preklad musí prejsť revíziou. Na automatickom preklade Nadácia Wikimedia spolupracuje so spoločnosťou Google na zabezpečenie čo najvyššej možnej kvality. Dohoda je postavená tak, že žiadne údaje používateľov Wikimedie sa Googlu nedostanú. V minulom roku bolo vďaka nástroju preložených takmer 150 000 článkov, čo predstavuje medziročný nárast o viac ako dvadsať percent. Dáta tiež ukazujú, že preložené články majú menšiu mieru tendencie byť zmazané ako články vytvorené od nuly. V budúcnosti sa bude jazykový tím Nadácie zameriavať na dve kľúčové oblasti podľa strednodobého plánu: zabezpečiť, aby mohlo čo najviac wikimedických wiki v rôznych jazykoch využívať celý balík prekladateľských nástrojov a rozšíriť typy príspevkov, ktoré nástroj Preklad obsahu podporuje. Viac informácií prináša nedávny článok na webe Nadácie, podrobnejšie informácie nájdete na novom webe pre správy, otázky a diskusie v rámci wikimedického hnutia Wikimedia Space.
  • 20. 9. 2019 – Nadácia Wikimedia vydala posudok o udržateľnosti, ktorý zaznamenáva celkovú uhlíkovú stopu, ktorá je vytvorená aktivitami Nadácie, a zaväzuje ju k znižovaniu emisií. Plán sa pripravoval viac ako 2 roky a Nadáciu zaviaže k väčšej environmentálnej udržateľnosti a uvedomeniu si vplyvu na životné prostredie. Koncom minulého roka Nadácia pracovala so Strategic Sustainability Group na preskúmavaní súčasných praktík a vytýčení základných zásad a na možnom ďalšom postupe. Konzultácia zahŕňala vplyv všetkých priamych výdavkov Nadácie Wikimedia na životné prostredie vrátane jej internetových služieb, kancelárií, globálneho personálu, dodávateľov, cestovania a významných udalostí. Konzultácia nezahŕňala vplyv nepriamych výdavkov, akými sú aktivity financované z grantov, peňažné investície alebo nadačné investície; nezohľadnila ani celkové emisie wikimedického hnutia. Krátke zhrnutie posudku nájdete v článku Nadácie, celý posudok sa nachádza na Wikimedii Commons.
  • 19. 9. 2019 – Vďaka spolupráci Wikimedie Norge (Nórsko), Wikimedie Armenia (Arménsko) a National Archives of Norway je viac ako 180 fotografií dokumentujúcich arménsku históriu voľne dostupných na Wikimedii Commons. Všetky z nich boli odfotené nórskou misionárkou Bodil Katharine Biørnovou. Wikimedia Norge a Wikimedia Armenia začali na projekte pracovať v januári 2018. Jeho cieľom bolo digitalizovať fotky a prepísať/preložiť popisy na Wikimediu Commons. Spolupráca s inou wikimedickou pridruženou organizáciou na GLAM projekte mala vysoký dopad na produktivitu a úspech projektu (GLAM je anglická iniciálová skratka pre galérie, knižnice, archívy a múzeá). Ako to v tomto prípade demonštrovala WMNO a WMAM, pridružené organizácie Wikimedie môžu byť mostom medzi GLAM organizáciami, ktoré sú oddelené geografickými hranicami. Napríklad tento projekt pomohol prepojiť The National Archives v Osle s The Armenian Genocide Museum-Institute v Jerevane. GLAM organizácie sú viac povzdbudené, ak sa do projektu zapoja tretie strany z iných krajín; uľahčuje to proces presvedčovania GLAM organizácií, aby spolupracovali, a pomáha to pri oslovovaní viacerých komunít. Viac o projekte si môžete prečítať na webe Nadácie Wikimedia, fotky nájdete v kategórii na Wikimedii Commons.
  • 14. 9. 2019 – Nadácia Wikimedia oznámila dotáciu vo výške 2,5 milióna amerických dolárov od Craig Newmark Philanthropies na podporu zabezpečenia Wikipédie a ostatných wikimedických projektov. Vďaka nej má Nadácia lepšie monitorovať a potláčať riziká pre svoje projekty a jej bezpečnostný tím má rásť a rozvíjať množstvo bezpečnostných kontrol a služieb, do ktorých patrí bezpečnosť aplikácií, riadenie rizík, reakcia na incidenty a ďalšie. Vo Wikimedii nejde o prvú Newmarkovu dotáciu: pred ňou daroval projektom Wikimedie takmer 2 milióny amerických dolárov. Podrobné informácie prináša WMF.
  • 12. 9. 2019 – GregorB vo svojom článku v The Signpost vysvetľuje situáciu chorvátskej Wikipédie, ktorá je médiami kritizovaná za nacionalistický sentiment, faktické chyby, nedostatok akademických zdrojov a vynechané fakty o histórii druhej svetovej vojny. Spájaná je tiež s neonacistami a krajne pravicoví správcovia boli obvinení z používania pochybných zdrojov, falošných účtov, falšovania citácií a blokovania prispievateľov, ktorí sa snažia obsah opraviť. Toto však nie sú prvé vážne obvinenia vznesené voči chorvátskej Wikipédii. Polemika ohľadom podobných problémov sa objavila už v roku 2013. Chorvátsky minister školstva Željko Jovanović vtedy varoval chorvátskych študentov pred obsahom na chorvátskej Wikipédii a odporučil im používať iné zdroje informácií, ako napríklad Wikipédiu v angličtine alebo iných väčších jazykoch. Celý článok aj s konkrétnymi príkladmi je dostupný v aktuálnom The Signpost.
  • 8. 9. 2019 – Najnovší The Signpost prináša článok, ktorý sumaziruje nedávne výskumy o rodovej priepasti vo wikimedickom hnutí.
  • 7. 9. 2019 – Wikipédia bola včera a dnes znedostupnená vo viacerých krajinách po celom svete v prerušovaných periódach. Podľa webu Deutsche Welle boli prvé výpadky zaznamenané včera večer. Wikipédia bola krátko dostupná pred polnocou a potom sa znovu odmlčala. Výpadok Wikipédie je dôsledkom masívneho DDoS útoku. Jeho účelom nie je získanie citlivých údajov, útok len zahltí server a tým znemožní prístup k danej službe. V piatok večer profil Wikipédie na Twitteri potvrdil výpadok a oznámil, že na obnovení prístupu sa pracuje. K výpadku sa oficiálne vyjadrila aj Nadácia Wikimedia.
  • 2. 9. 2019 – V Bruseli sa bude v dňoch 6. až 8. septembra 2019 konať wikimedická konferencia WikiConvention francophone. Jej cieľom je výmena poznatkov a skúseností medzi francúzsky hovoriacimi prispievateľmi projektov Wikimedie a naviazanie spolupráce.
  • 22. 8. 2019 – Boli zverejnené koncepty odporúčaní na štrukturálnu zmenu wikimedického hnutia. Pripravené boli deviatimi pracovnými skupinami strategického smerovania Wikimedia 2030. Slúžiť budú ako kľúčový nástroj pri vytváraní budúcnosti hnutia. Ide o prvý pohľad na spôsoby, akými môže hnutie prispôsobiť svoje štruktúry, aby tie pomohli hnutiu napredovať v strategickom smerovaní. Sú odrazovým mostíkom pre konkrétne diskusie o budúcnosti, ktorú chce hnutie spolu vytvoriť. Zatiaľ však nejde o finálne odporúčania. Aby sa do tohto štádia dostali, je potrebná spätná väzba od komunity. Preto neváhajte, prečítajte si koncepty (existujú dve verzie: plné verzie tak, ako ich pripravili pracovné skupiny a skrátené verzie na lepšiu prehľadnosť) a pridajte spätnú väzbu na diskusných stránkach príslušných konceptov odporúčaní. Začať tiež môžete diskusiu v komunite. Komunitná spätná väzba je prijímaná do 15. septembra, po tomto dátume pracovné skupiny vylepšia a dokončia svoju prácu použitím komunitnej spätnej väzby, ako aj externých rád a výskumu. Finálne odporúčania budú verejne publikované v novembri a diskusie o implementácii začnú začiatkom roka 2020.
  • 18. 8. 2019 –  Wikimania 2019  Wikimediánkou roka 2019 sa stala Emna Mizouni. Cenu dostala ako uznanie za jej inšpiratívne líderstvo v globálnom wikimedickom hnutí, najmä v arabských a afrických komunitách, a za jej neúnavnú prácu pri zvyšovaní povedomia o rozsiahlej histórii a kultúre Tuniska. Cena bola udelená dnes v rámci záverečnej ceremónie konferencie Wikimania 2019 v švédskom Štokholme a Emne ju odovzdal spoluzakladateľ Wikipédie Jimmy Wales. Prejav na pódu mal tiež Wikimedián roka 2018 Farhad Fatkullin. Záznam zo záverečnej ceremónie je dostupný online a prečítať si tiež môžete Emnin príbeh.
  • 18. 8. 2019 –  Wikimania 2019  Nadácia Wikimedia a Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) sa stávajú partnermi, aby podporili vytváranie obsahu týkajúceho sa ľudských práv na projektoch Wikimedie. Spolupráca vznikla vďaka Wikimedii Argentina, ktorá za posledné roky podporuje pridávanie obsahu týkajúceho sa ľudských práv cez svoj projekt WikiDerechosHumanos. Novú iniciatívu vyskúšali v júli na editačnom maratóne v Buenos Aires, ktorého sa zúčastnili dobrovoľní redaktori a úradníci OSN. Wikimedia Argentina bude mať vedúcu rolu v propagovaní tohto partnerstva a napomáhaní mu, aby sa dostalo do celosvetového rozsahu. Partnerstvo bolo oznámené na najväčšej wikimedickej konferencii na svete, Wikimanii 2019, a slávnostne začaté podpisom memoranda o porozumení. Svojimi podpismi spoluprácu spečatili Katherine Maherová, výkonná riaditeľka Nadácie Wikimedia, a Laurent Sauveur, šéf vonkajších vzťahov Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva. Celosvetová kampaň začne v decembri. Informácie priniesla Nadácia Wikimedia.
  • 17. 8. 2019 –  Wikimania 2019  Prebehli zmeny v zložení Správnej rady Nadácie Wikimedia. Na základe volieb pridružených organizáci je nováčikom v Rade Shani Evenstein Sigalov, strategička inovácií vzdelávacích technológií a prednášateľka na School of Medicine na Telavivskej univerzite, ktorá prináša odborné znalosti v oblasti vzdelávania, rozvoja učebných osnov a spolupráce s partnermi slobodných vedomostí, ako aj vášeň pre hľadanie spôsobov, ako prekonať rodové, jazykové a vedomostné bariéry. Nataliia Tymkiv, ktorá bola znovuzvolená pridruženými organizáciami, bude vo svojom druhom funkčnom období podpredsedníčkou. Predsedkyňou zostáva María Sefidari. Shani Evenstein nahrádza Christophera Hennera, ktorý bol vo svojom trojročnom funkčnom období dva roky predsedom a jeden rok podpredsedom. Úlohou Správnej rady Nadácie Wikimedia je dohliadanie na nadáciu a jej prácu, zároveň je jej najvyšším orgánom. Shani Evenstein, ako aj súčasné zloženie Rady bližšie predstavuje článok Nadácie Wikimedia. O Rade si tiež môžete prečítať na Mete, informácie o jednotlivých členoch nájdete na stránke Rady na webe WMF.
  • 16. 8. 2019 –  Wikimania 2019  Dnes sa začína hlavná časť najväčšej svetovej wikimedickej konferencie Wikimania 2019 v švédskom Štokholme. Radi by sme upozornili na možnosť diaľkovej účasti prostredníctvom živých prenosov, ktorých zoznam podľa zaradenia do jednotlivých priestorov a dní nájdete na wiki Wikimanie. Sledovať tiež môžete oficiálne komunikačné kanály Facebook a Twitter.
  • 15. 8. 2019 – Wikimedián roka je každoročné ocenenie, ktoré v roku 2011 založil spoluzakladateľ Wikipédie Jimmy Wales a jeho cieľom je vyzdvihnúť významné úspechy vo wikimedickom hnutí. Každoročne sa cena odovdzáva na konferencii Wikimania. Prečítajte si príbeh Wikimediána roka 2018, Farhada Fatkullina, ktorý spolu s Jimmym Walesom odovzdajú tohtoročné ocenenie na Wikimanii 2019 v Štokholme už túto nedeľu od 16:00 (SELČ) na záverečnej ceremónii, ktorú môžete sledovať aj naživo.
  • 15. 8. 2019 – Wikimedia Sverige (Švédsko) a Nadácia Wikimedia spustili novú iniciatívu s názvom The Equal Edit, ktorá sa zameria na zvyšovanie rodovej rovnosti v článkoch švédskej histórie. Cieľom je aktualizovať články a doplniť informácie o dôležitých ženách, ktoré z nich boli doposiaľ vynechané. Redaktori Wikipédie v spolupráci s kľúčovými partnermi, akými je napríklad prvý švédsky magazín zameraný na ženy v histórii Historiskan, vytvorili zoznam vplyvných žien a postupne ich pridávajú do článkov o švédskej histórii. Wikimedia Sverige sa už v minulosti témou rodovej nerovnosti zaoberala: jedným z príkladov je kampaň WikiGap, ktorej cieľom je pridať na Wikipédiu viac článkov o ženských osobnostiach. Na tej švédska Wikimedia spolupracuje so švédskym ministerstvom zahraničných vecí, švédskymi veľvyslanectvami a občianskymi organizáciami. S výraznými rozdielmi v počtoch biografií žien a mužov na Wikipédii a s menej ako 20% redaktorov hlásiacim sa k ženskému pohlaviu na Wikipédii má pred sebou wikimedické hnutie ešte veľa práce v oblasti rodovej rovnosti a podobné iniciatívy majú k naplneniu tohto cieľa napomôcť. Prečítajte si viac o novej iniciatíve v článku Nadácie Wikimedia.
  • 13. 8. 2019 – Počet aktívnych redaktorov (5 a viac úprav mesačne) na nemeckej Wikipédii dlhodobo klesá, od vrcholu v roku 2007 je ich o takmer dve tretiny menej. Francúzska Wikipédia nemeckú dobieha ako v počte článkov, tak aj v niektorých štatistikách, napríklad v počte používateľov mesačne (zaregistrovaní redaktori, nezaregistrovaní redaktori (IP adresy) a boti s aspoň jednou úpravou za mesiac). Počet aktívnych redaktorov ukazuje rovnaký trend. Štatistiky, grafy a porovnania pôvodne priniesli noviny nemeckej Wikipédie Kurier a v najnovšom vydaní ich prinášajú aj noviny anglickej Wikipédie The Signpost.
  • 12. 8. 2019 – VideoWiki je projekt Wikimedie, ktorý umožňuje skupinám redaktorov spoločne napísať scenár pre video, vďaka ktorému video následne automaticky vygeneruje. Proces prípravy funguje na podobnom princípe ako redaktori Wikipédie spoločne píšu články. Na vytvorenie videa pridajú redaktori prepojenia na fotky a videá na Wikimedia Commons priamo do scenára. Od štartu projektu v roku 2018 bolo vytvorených 24 videí v angličtine, všetky z nich sú zatiaľ na medicínsku tému. Ak chcete zistiť viac o tomto novom projekte, prečítajte si článok v The Signpost.
  • 11. 8. 2019 – Témou tohtoročnej fotografickej súťaže Wiki miluje Afriku bola hra. V 5. ročníku súťaže prispelo viac ako 1 300 ľudí takmer deviatimi tisíckami fotografií a iných multimediálnych súborov. Okrem prvých troch miest sa súťažilo aj v kategóriách Ženy v športe a Kultúra a tradícia. Ako hovoria zakladateľky súťaže Wiki miluje Afriku, Florence Devouard a Isla Haddow-Flood, tieto obrázky „poskytujú stručný pohľad na najrôznejšie spôsoby, ako ľudia v Afrike trávia svoj voľný čas – niektoré sú univerzálne, iné konkrétne pre daný spôsob života“. Dodávajú, že veria, že súťaž pomôže „zmeniť jediný príbeh Afriky“. Pozrite si víťazné fotografie v článku o tohtoročnom ročníku, ako aj všetky ostatné snímky v kategórii na Wikimedia Commons.
  • 10. 8. 2019 –  Wikimania 2019  Liv Inger Somby, novinárka a vedkyňa, bude tento rok na Wikimanii v Štokholme rozprávať o Saamoch a o prinášaní domorodých (pôvodných) jazykov do online priestoru. Jej prejav bude súčasťou otváracej Spotlight Session 16. augusta od 13:00 do 17:00 (SELČ). Tú môžete sledovať aj online v živom prenose z konferencie. Tohtoročná Wikimania sa nesie v duchu: Spolu sme silnejší: Wikimedia, slobodné vedomosti a Ciele udržateľného rozvoja. Zameria sa na priesek poslania Wikimedie zdostupniť vedomosti všetkým ľuďom na planéte a Cieľov udržateľného rozvoja OSN. Rozhovor s Liv Inger Somby nájdete v článku Nadácie Wikimedia. Zoznam všetkých živých prenosov, ako aj program konferencie nájdete na wiki Wikimanie.
  • 9. 8. 2019 – Diskusia o odňatí funkcií všetkým správcom, správcom rozhrania a byrokratom na azerbajdžanskej Wikipédii pre údajné zneužitie administrátorských právomocí na Mete skončila 3. júla. Záver znie: jednému problematickému správcovi boli odňaté práva. Ostatní správcovia, správcovia rozhrania a byrokati zostávajú vo svojich funkciách. O kontroverznosti uzatvorenia diskusie (Žiadosti o komentár) a možnom konflikte záujmov u uzatvárateľa bližšie píše The Signpost.
  • 8. 8. 2019 – Európska komisia vo februári definovala dve licencie Creative Commons (CC) ako štandardné pre väčšinu toho, čo publikuje. Ide o licencie Creative Commons Attribution 4.0 International Public License (CC BY 4.0) pre všetok obsah a Commons Universal Public Domain Dedication deed (CC0) pre nespracované dáta, metadáta a ďalšie dokumenty podobného charakteru. Komisia mala aj v minulosti liberálne pravidlá na opätovné použitie svojich dokumentov, chýbala však špecifikácia konkrétnej licencie, čo vzbudzovalo obavy, že by vedomosti držané Európskou komisiou mohli byť fakticky schované za rôzne licencie s rôznymi požiadavkami. Toto rozhodnutie tomuto zabráni. Nie všetky informácie produkované Komisiou sú však slobodne licenciované. Ochranné známky a patenty nie sú zahrnuté a vylúčené sú aj dokumenty, ktoré síce Komisia publikuje, ale nie je vlastníkom autorského práva, ktoré sa na ne vzťahujú. Taktiež ani Európska rada, ani Parlament momentálne nemajú žiadne pravidlá umožňujúce slobodne používať nimi publikované diela. Informácie priniesla Nadácia Wikimedia vo svojom článku.
  • 7. 8. 2019 – Tím zdrojov pre komunitu Nadácie Wikimedia, najviac známy pre spravovanie grantového programu WMF, oznámil významné zmeny v druhoch projektov, ktoré bude financovať, a tiež publikoval výročnú správu za fiškálny rok 2018-19. V júli poslal zástupca Nadácie email do mailing listu Wikimedia-l, v ktorom oznámil, že Program pre rýchle granty (pre granty vo výške od 500 do 2 000 amerických dolárov) už viac nebude podporovať cestovanie, nákup vybavenia alebo stretnutia. Editačné maratóny, fotovýlety, propagačné kampane, video kampane a iné sú stále financovateľnými prípadmi. Obsah výročnej správy ohľadom grantov Nadácie Wikimedia zanalyzoval The Signpost.
  • 6. 8. 2019 – V marci 2019 Nadácia Wikimedia spustila medzinárodnú umeleckú súťaž Heart of Knowledge, ktorej hlavnou otázkou bolo: „Čo pre vás znamená otvorený prístup k vedomostiam?“ Účastníci súťaže sú z piatich kontinentov a podľa nahlásených údajov má najmladší účastník 19 rokov, najstarší 80. Diela hodnotila porota zložená z dobrovoľníkov, ktorí sú odborníkmi vo svojej oblasti. Z víťazných kúskov bol zostavený časopis, ktorý je dostupný na Wikimedia Commons. Umelci a spisovatelia vo svojich dielach hovorili o význame vedomostí vo svojich životoch vo formách, ktoré sa pohybovali od konkrétneho k abstraktnému, od osobnému až k filozofickému. Mnohí hovorili o sile a potrebe kolektívnej pamäte. Dňa 11. júla bolo ukončenie súťaže oslávené v sídle Nadácie Wikimedia v San Franciscu v Kalifornii, kde bola rozdaná limitovaná tlačená edícia časopisu a členovia publika boli pozvaní, aby zdieľali svoje vlastné príbehy v odpovedi na otázky ako „Čo ste sa naučili tento týždeň?“ a „Už vám niekedy vedomosti zachránili život?“. Snahou komunitnej diskusie o formách vedomostí, ktoré hrajú rolu v každodennom živote, bolo poukázať na to, na čo poukázali umelci vo svojich dielach: čím viac vieme, tým lepšie. Prečítajte si viac v článku Nadácie Wikimedia.
  • 5. 8. 2019 – Komisia pre pridružené organizácie zruší k 14. septembru 2019 uznanie pobočky Wikimedia India, čím jej zruší možnosť podávať žiadosti o granty Nadácie Wikimedia a vyradí ju zo siete pridružených organizácií WMF. Ako dôvod bola uvedená neschopnosť komunity riadiť sa v súlade s požiadavkami Nadácie a nedostatky vo vedení. Wikimedia India bola za pobočku uznaná v roku 2010 a momentálne má okolo 1 000 členov. Členovia WMIN s týmto rozhodnutím nesúhlasia a protestujú, že pri rozhodovaní neboli vzatí do úvahy. V mailing liste Wikimedia-l uverejnili otvorený list Komisii pre pridružené organizácie (Wikimedia India's Demand For A Fair And Transparent Hearing), v ktorom požadujú verejné prejednanie na vyriešenie problému. O zrušení uznania informoval Pune Mirror a následne aj The Signpost. Obidva články vysvetľujú aj situáciu v Indii za uplynulé roky, kde sa okrem Wikimedie India angažovala aj samotná Nadácia, pričom WMIN mala častokrát len úlohu zastúpenia miestnej komunity pri dohľade nad projektami Nadácie a ich schvaľovaní.
  • 3. 8. 2019 – National Portrait Gallery vo Washingtone, ktorú spravuje Smithsonian Institution, nahrala v rámci výstavy Votes for Women: A Portrait of Persistence viac ako 200 obrázkov zachytávajúcich boj žien za volebné právo v USA na Wikimedia Commons. V spolupráci s výstavou, National Portrait Gallery a Wikimediou DC sa uskutočnil aj editačný maratón. Prečítajte si viac v článku Nadácie Wikimedia.
  • 1. 8. 2019 – Boli zverejnené výsledky súťaže WikiJar strednej a východnej Európy. V 3. ročníku, ktorý sa konal od 22. marca do 31. mája 2019, zmapovalo 15 redaktorov témy zo 14 krajín v 11 tematických celkoch a vytvorilo celkovo 171 článkov. Výhercov ocení Wikimedia Slovensko poukážkami v hodnote 10 až 50 EUR. Viac informácií, ako aj detailný postup hodnotenia poroty, nájdete v tlačovej správe WMSK.
  • 27. 7. 2019 – Z dôvodu vzostupu technológií umelej inteligencie publikoval výskumný tím Nadácie Wikimedia bielu knihu (Ethical & Human centered AI at Wikimedia), ktorá skúma, ako by mohol vypadať etický rozvoj umelej inteligencie v hnutí Wikimedia. Biela kniha sa skladá z dvoch častí: prvá sa zaoberá šiestimi rizikovými scenármi, ktoré by mohli nastať pri implementovaní umelej inteligencie (napríklad prehlbovanie rodovej nerovnosti kvôli systematickej zaujatosti, potláčanie rôznorodosti a pod.). Rizikové scenáre majú povzbudiť diskusiu medzi zúčastnenými stranami pri vývoji umelej inteligencie (produktové tímy, vedci v oblasti výskumu, tí, čo robia rozhodnutia a dobrovoľnícke komunity). V druhej časti, ktorá sa venuje ôsmim návrhom na zlepšenie procesu, sú uvedené kroky, ktoré môže Wikimedia pri vývoji produktov umelej inteligencie podniknúť. Dodržiavanie týchto odporúčaní môže pomôcť výskumníkom a produktovým tímom identifikovať riziká a zabrániť negatívnym vplyvom a zabezpečiť, aby Wikimedia postupom času zlepšovala vytváranie produktov umelej inteligencie. Viac podrobností nájdete v článku na stránke Nadácie Wikimedia a pozrieť si tiež môžete informácie o výskumnom projekte.
  • 24. 7. 2019 – Európsky súd pre ľudské práva sa rozhodol urýchliť právny prípad Nadácie Wikimedia ohľadom blokovania Wikipédie v Turecku. Prípad, ktorý bol podaný v máji, dostal status „prioritný“, teda bude riešený rýchlejšie. Takýto typ statusu je určený len pre najdôležitejšie, závažné a naliehavé prípady. Prípad už bol odkomunikovaný s tureckou vládou, pričom Ankara má na zaslanie pripomienok čas do konca októbra. Nadácia Wikimedia podala sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva v máji po rozsiahlych, no neúspešných diskusiách s tureckými úradmi a po napadnutí bloku na tureckých súdoch. Wikipédia je v Turecku blokovaná od apríla 2017. O vývoji informovala Nadácia Wikimedia v dvoch správach: Our legal case against Turkey’s block of Wikipedia has been expedited. Here’s what that means. a European Court of Human Rights has decided to expedite case on online censorship brought against the government of Turkey for blocking Wikipedia.
  • 19. 7. 2019 – Pravidlá súťaže Wiki miluje pamiatky 2019 boli aktualizované. Jedinou hlavnou zmenou je, že odteraz môže byť účastníkom akákoľvek fyzická osoba, nielen plnoletá. Celé pravidlá sa nachádzajú na stránke súťaže, kde nájdete aj ďalšie podrobnosti a tipy a triky na dobré fotografie.
  • 19. 7. 2019 – V septembri 2018 indickí wikimediáni zorganizovali Wikigraphists Bootcamp zameraný na vektorovú grafiku. V rámci programu sa uskutočnili tri online stretnutia počas augusta a septembra 2018 a jeden trojdňový workshop na School of Design, Ambedkar University Delhi počas posledného septembrového týždňa. Školení sa zúčastnili 22 wikimediáni z 9 indických jazykových verzií Wikipédie, anglickej Wikipédie a Wikimedie Commons. Počas programu bolo vytvorených 377 súborov, z ktorých 129 sa používa 712-krát v rôznych projektoch Wikimedie. Projekt tiež vytvoril niekoľko vzdelávacích videí o formáte SVG, čo sú v podstate záznamy zo stretnutí. Počas školení na škole dizajnu v Dillí sa uskutočnila aj panelová diskusia o prieseku dizajnu a slobodných vedomostí, ktorej sa zúčastnil skúsený wikimedián, dekanka dizajnérskej školy a návrhárka písma, čo prinieslo zaujímavé postrehy. Hoci projekt splnil väčšinu svojich cieľov a vytvoril komunitu wikigrafikov, je dôležité, aby vyškolení wikimediáni v tejto oblasti pokračovali a aby sa koncept vektorovej grafiky rozšíril medzi širšiu indickú komunitu. Viac informácií nájdete v článku Nadácie Wikimedia alebo vo výslednej správe.
  • 9. 7. 2019 – Wikimania 2020 sa bude konať v Thajsku a organizovať ju bude novovzniknutá Wikimedia Thailand, ktorá vznikla uznesením Správnej rady Nadácie Wikimedia 14. júna 2019.
  • 5. 7. 2019 – Dve kreslá vyberané pridruženými organizáciami v Správnej rade Nadácie Wikimedia boli obsadené. Znovuzvolená bola Nataliia Tymkivová, pre ktorú pôjde o jej druhé funkčné obdobie a novozvolená bola Shani Evensteinová, ktorá nahrádza Christophera Hennera zvoleného v roku 2016. Svojho mandátu sa ujmú na Wikimanii 2019 v Štokholme po preskúmaní volieb súčasným zložením Rady a ich funkčné obdobie potrvá 3 roky. Vybrané kandidátky budú členkami desaťčlennej Správnej rady, ktorá dohliada nad činnosťou výkonnej riaditeľky Nadácie Wikimedia Katherine Maherovej a ktorá rozhoduje, či prijme alebo vráti návrh na ročný rozpočet v hodnote 100 miliónov amerických dolárov. Konštruktívna spätná väzba k voľbám je vítaná na diskusnej stránke volieb, kde ju nájdu aj budúci organizátori. Organizátori tohtoročných volieb v záujme transparentnosti prvýkrát zverejnili hlasovacie lístky, vďaka ktorým môže každý vidieť, ako kto hlasoval. Zverejnené boli aj poznámky zo stretnutí, kód algoritmu, ktorý usporiadal volebné výsledky a povolebná diskusia o tohtoročných voľbách, ktorá má slúžiť ako usmernenie pre budúce voľby. Podrobnejšie informácie prináša článok v The Signpost, ktorý čitateľov vyzýva, aby sa vyjadrili k voľbách a aktívne sa zapájali do politiky v hnutí, snažili sa vylepšovať volebné pravidlá a tým spravili budúce voľby lepšími.
  • 1. 7. 2019 – Výzva na predloženie návrhov na konferenciu Wikimedia CEE Meeting 2019, ktorá sa uskutoční v dňoch 11. až 13. októbra 2019 v Belehrade v Srbsku, je otvorená do 10. augusta. Každý návrh musí mať vybranú formu a musí byť prepojený s jednou (alebo viacerými) témami konferencie. Pokiaľ máte nejaký nápad alebo by ste chceli ísť prezentovať na konferenciu, napíšte, prosím, do Wikimedie Slovensko na e-mailovú adresu info@wikimedia.sk. Organizácia Vám poradí s procesom a prípadne podporí Váš návrh.
  • 27. 6. 2019 – Nadácia Wikimedia poskytuje technické stáže pre ľudí akéhokoľvek veku a v akomkoľvek štádiu ich kariéry, aby sa učili a pracovali s technickými zamestancami a dobrovoľníkmi. Spolupráca prebieha cez rôzne programy, vrátane Google Code-In, Google Summer of Code, Google Season of the Docs a Outreachy, ktorý je stážovým programom navrhnutým špecificky na podporu ľudí, ktorí sú nedostatočne zastúpení v technológiách. Outreachy každoročne organizuje dve kolá platených stáží s pomocou zamestnancov Wikimedie a dobrovoľných mentorov z organizácií, akou je Nadácia Wikimedia. Budúci stážisti z celého sveta majú možnosť preskúmať a prihlásiť sa do projektov zo zúčastnených projektov bezplatného a open-source softvéru (FOSS). Najbližšie kolo stáží Outreachy začne v septembri 2019. Viac informácií v článku o stážach, na webovej stránke Outreachy alebo priamo na MediaWiki.
  • 23. 6. 2019 – Vo štvrtok 30. mája pokračoval v súdnej sieni v Alexandrii vo Virgínii v USA súdny proces proti praktikám masového dohľadu vlády Spojených štátov nad elektronickou komunikáciou. Nadácia Wikimedia v ňom požaduje ukončenie praktík americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), ktorá sleduje všetku elektronickú komunikáciu prichádzajúcu a odchádzajúcu z a do Spojených štátov. Tým sleduje aj všetku komunikáciu na projektoch Wikimedie. Detaily o celom súdnom procese vysvetľuje článok na stránke Nadácie Wikimedia.
  • 17. 6. 2019 – V máji sa v Národnej technickej knižnici v Prahe konal Wikimedia Hackathon 2019, na ktorom sa zišlo 220 ľudí zo 47 krajín, aby zlepšili softvér Wikimedie. Dobrovoľníci z radov technických typov sa tu stretli, vymenili si nápady, mali zábavu a pracovali spolu na vylepšení softvéru, na ktorom beží Wikipédia a jej sesterské projekty. Za tri dni sa pracovalo na viac ako 300 projektoch, školeniach, diskusných stretnutiach a aktivítách navrhnutých účastníkmi. Výsledky boli prezentované v posledný deň Hackathonu. Podrobné informácie nájdete v blogovom príspevku Nadácie Wikimedia.
  • 7. 6. 2019 – Americký výrobca outdoorových produktov The North Face a jej najatá reklamná agentúra Leo Burnett Tailor Made zneužila Wikipédiu na dostanie svojich produktov na popredné miesta vo vyhľadávaní Google. Nafotila fotky s modelmi, ktorí mali oblečené ich produkty, v národných parkoch a tieto fotky s product placementom následne pridala do článkov na Wikipédii. Keďže Wikipédia je populárna stránka, ktorá sa objavuje v jednom z prvých miest vo vyhľadávaní, fotky The North Face sa dostali na tieto popredné miesta úplne zadarmo. Po odhalení boli všetky úpravy vrátené a spoločnosť sa Nadácii Wikimedia ospravedlnila. O incidente napísali viaceré média a oficiálne vyjadrenie poskytla aj Nadácia.
  • 31. 5. 2019 – Dvakrát do roka vydáva Nadácia Wikimedia správu o transparentnosti. Niekedy ju totiž oslovujú vlády a súkromné ​​strany s požiadavkami na vymazanie alebo zmenu obsahu projektu alebo na zverejnenie neverejných informácií o používateľovi. Nadácia sa chce podeliť o informácie o týchto požiadavkách, ako aj zverejniť odpovede na ne. Najnovšiu správu nájdete na na transparency.wikimedia.org.
  • 31. 5. 2019 – V máji zablokovala Čína všetky jazykové verzie Wikipédie. Doposiaľ bola blokovaná len čínska verzia, ktorá v krajine s 1,3 miliardami ľudí nie je dostupná od júna 2015. O zákaze a dôvodoch nebola Nadácia Wikimedia nijako oboznámená a o neprístupnosti Wikipédie v Číne zistila na konci apríla. Väčšina ostatných projektov vrátane Wikimedia Commons sú stále prístupné. Blokovanie Wikipédie v Číne nie je novinkou: Takéto praktiky sa v krajine vyskytujú od roku 2004. Vyjadrenie Nadácie nájdete na jej blogu.
  • 31. 5. 2019 – Nadácia Wikimedia zažalovala Turecko na Európskom súde pre ľudské práva za vyše dvojročné blokovanie Wikipédie. Pre viac informácií si prečítajte článok na blogu Nadácie Wikimedia (v angličtine) alebo na ta3.com (v slovenčine).
  • 27. 5. 2019 – Od februára do júna 2019 prebieha diskusia o diskusných stránkach. Cieľom Nadácie Wikimedia je uľahčiť redaktorom komunikovať s ostatnými používateľmi. Prvá fáza, v ktorej na rôznych projektoch Wikimedie prebehli diskusie o diskusných stránkach, trvala od 21. februára 2019 do 6. apríla 2019. Na slovenskej Wikipédii diskusia neprebehla. Výsledky diskusií naprieč projektami a spätnú väzbu zosumarizoval článok v The Signpost a oficiálna správa z fázy 1. Od 7. mája do 15. júna prebieha fáza 2, v ktorej sa majú redaktori vyjadriť k navrhnovanému smerovaniu v šiestich hlavných otázkach, ktoré sú založené na diskusiách z fázy 1. Pozrite si a prípadne sa zapojte do diskusie na anglickej Wikipédii a v ostatných projektoch.
  • 27. 5. 2019 – Do 9. júna je možné podať žiadosť na prezentovanie na Wikimanii 2019, ktorá sa bude konať v Štokholme v dňoch 14. až 18. augusta 2019. Program konferencie bude zverejnený 1. júla. Pre viac informácií o Wikimanii 2019 navštívte stránku konferencie.
  • 23. 5. 2019 – V júni to budú tri roky, čo je Katherine Maherová výkonnou riaditeľkou Nadácie Wikimedia. V rozhovore pre The Signpost povedala o vzťahu WMF s komunitou, jej úspechoch vo funkcii výkonnej riaditeľky, rozmanitosti, obťažovaniu, výdavkoch WMF a ďalších témach. Prečítajte si celý rozhovor v The Signpost.
  • 17. 5. 2019 – 16. mája 2019 vstúpilo do platnosti Pravidlo o správoch rozhrania. V hlasovaní sa zaň vyslovilo 11 redaktorov, proti nehlasoval nikto. Pravidlo stanovuje podmienky pre kandidatúru na správcu rozhrania, proces voľby, ako aj nasledovný výkon funkcie.
  • 13. 5. 2019 – Na Mete prebieha diskusia o odňatí funkcií všetkých správcov a byrokratov na azerbajdžanskej Wikipédii pre údajné zneužitie administrátorských právomocí.
  • 5. 5. 2019 – 4. mája 2019 sa v Bratislave konalo valné zhromaždenie Wikimedie SK. Prečítajte si viac v tlačovej správe.
  • 1. 5. 2019 – Nadácia Wikimedia experimentuje s používaním strojového učenia na zisťovanie, ktoré vety na Wikipédii potrebujú citáciu. Výskumu sa zúčastnili redaktori anglickej, talianskej a francúzskej Wikipédie. Výsledky boli potom použité na učenie klasifikátora založeného na modeli strojového učenia na anglickej Wikipédii a v nasledujúcich 3 mesiacoch by malo dôjsť k nasadeniu na ostatných jazykových verziách Wikipédie. Viac si môžete prečítať na blogu Nadácie Wikimedia alebo v najnovšom vydaní novín anglickej Wikipédie, The Signpost.
  • 30. 4. 2019 – Komunikačný tím uvažuje o zmene značky Wikimedia v rámci cieľov Wikimedia 2030. V prieskume bola zisťovaná úroveň povedomia o projektov Wikimedie a navrhovaná stratégia znie v skratke takto: Wikipédia by sa stala hlavnou značkou hnutia namiesto Wikimedie, čo by sa využilo na zviditeľnenie jasnejších prepojení medzi projektami Wikimedie a zvýšenie povedomia o nich. Zmenili by sa aj názvoslovné konvencie pre afiliácie. Tie by namiesto Wikimedia používali meno Wikipédia. Pre všetky návrhy, informácie o prieskume a celkovom procese si pozrite projektovú stránku na Mete. Vaša spätná väzba je vítaná a môžete ju poslať rôznymi spôsobmi, ktoré nájdete na projektovej stránke. Využiť môžete aj diskusnú stránku.
  • 22. 4. 2019 – Bol zverejnený pozmeňovací návrh Pravidla o navrhovaní jazyka, ktorým Jazyková komisia posudzuje návrhy na pridanie nového jazyka do projektu Wikimedie. Prosím, zapojte sa v diskusii.
  • 13. 4. 2019 – Nadácia Wikimedia publikovala návrh Strednodobého plánu na najbližších 3 až 5 rokov. Akékoľvek návrhy či otázky v akomkoľvek jazyku zanechajte na diskusnej stránke do 20. apríla.
  • 9. 4. 2019 – V rozmedzí 15. až 30. apríla prebehne nominačná fáza výberového procesu na 2 členov vyberaných pridruženými organizáciami do Správnej rady Nadácie Wikimedia. Z celkového počtu 10 členov Správnej rady pridružené organizácie vyberajú dvoch. Viac informácií: Správna rada Nadácie Wikimedia, výberový proces dvoch členov pridruženými organizáciami, uznesenie o voľbách z 5. apríla 2019.
  • 6. 4. 2019 – Bilbordová iniciatíva (Kampaň o zvýšení povedomia o wiki v Nepále) sa zameriava na inštaláciu statických bilbordov v Nepále v dvoch rôznych mestách a na zviditeľnenie Wikipédie na sociálnych sieťach. Zámerom projektu je propagácia dvoch jazykových verzií Wikipédie v dvoch mestách Nepálu medzi maithili a nepálskymi komunitami.
  • 6. 4. 2019 – V Berlíne sa v dňoch 29. až 31. marca konal Wikimedia Summit 2019.
  • 6. 4. 2019 – Blackouty na 8 jazykových verziách Wikipédie nezabránili prijatiu smernice EÚ o autorskom práve na jednotnom digitálnom trhu.