Wolfgang Baumroth

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Leopold Klima
arcidekan
Štát pôsobeniaČesko, Nemecko
Funkcie a tituly
arcidekan horšovskotýnsky
špirituál kňazského seminára v Českých Budějoviciach
Biografické údaje
Narodenie10. november 1882
Červené drevo
Úmrtie18. máj 1955 (72 rokov)
Neukirchen beim Heiligen Blut
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka

Wolfgang Baumroth (* 10. november 1882 - † 18. máj 1955) vlastným menom Leopold Klima. Bol rímskokatolícky kňaz, arcidekan, autor utopických a dystopických kresťanských kníh a divadelných hier.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Pochádzal z rodiny Klimových z Červeného dreva (Rothenbaum). Jeho rodina bola takmer dve storočia vo vedení miestnej školy. Študoval nemecké gymnázium v Českých Budějoviciach, rok študoval germanistiku na pražskej nemeskej univerzite a následne sa vrátil do Budějovíc, aby študoval bohoslovectvo v miestnom seminári. Po troch rokoch bol vysvätený za kňaza a po krátkom pôsobení v pastorácii bol menovaný za špirituála v kňazskom seminári, následne za arcidekana a pápež mu udelil titul pápežský komorník. V roku 1941 ho zatklo Gestapo a odvliekli ho do koncentračného tábora Dachau, z ktorého bol prepustený po roku. Povolenie ku kňažskej činnosti mu bolo obnovené až po nejakom čase. Zomrel v roku 1955 v Neukirchen beim Heiligen Blut v Bavorsku v Nemecku.[1]

Diela[upraviť | upraviť zdroj]

Knihy:

Knihy publikoval samostatne, ale aj na pokračovanie v časopise Glaube und Heimat[2].

Divadelné hry[1]:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Kohoutí Kříž. Šumavské ozvěny [online]. Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích, [cit. 2018-11-12]. Dostupné online.
  2. http://www.digitalniknihovna.cz/cbvk/periodical/uuid:ccb7a337-14cc-4d87-85eb-b088676c6446