Čínske turistické atrakcie kategórie AAAAA

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Čínske turistické atrakcie kategórie AAAAA (5A) sú turistické atrakcie v Čínskej ľudovej republike zaradené do najvyššej kategórie čínskym ministerstvom kultúry a cestovného ruchu. Štát ich považuje za najdôležitejšie a sú najlepšie udržiavané. V roku 2018 bolo v kategórii 5A zapísaných 248 turistických atrakcií.[1]

Pôvod systému hodnotenia turistických atrakcií vychádza z kritérií, ktoré boli prvýkrát stanovené v roku 1999 Čínskou národnou správou cestovného ruchu (predchodca súčasného ministerstva kultúry a cestovného ruchu) a revidované v roku 2004. Tieto kritériá zahŕňajú jedinečnosť jednotlivých pamätihodnosti, faktory kvality a riadenia, ako je jednoduchosť dopravných spojení, bezpečnosť na mieste, čistotu atď. Turistické atrakcie boli roztriedené podľa kritérií do kategórie A až AAAA, pričom kategória AAAAA alebo 5A bola pridaná neskôr ako najvyššia úroveň. V roku 2007 bola certifikovaná prvá skupina 66 turistických atrakcií hodnotených ako AAAAA. Zahŕňala mnoho z najznámejších historických ikonických pamiatok v Číne, vrátane Zakázaného mesta a Letného paláca. Vo februári 2017 bola pridaná ďalšia skupina atrakcií, vrátane 20 nových v kategórii 5A. V ojedinelých prípadoch bolo niekoľko miest z najvyššej kategórie vyradených, a to pre neuspokojivé hodnotenie od doterajších návštevníkov.

Zoznam AAAAA atrakcií (len pre provinciu Šan-tung a pre Šanghaj)[upraviť | upraviť zdroj]

provincia prefektúra názov dátum zaradenia do 5A popis obrázok
Šan-tung Len-tchaj pavilón Pcheng-laj 2007
Šan-tung Ťi-ning Konfuciov chrám, hrob a sídlo rodiny Kchung v Čchü-fu 2007
Šan-tung Tchaj-an Tchaj-šan 2007
Šan-tung Qingdao hora Lao 2011
Šan-tung Len-tchaj hora Nan-šan 2011
Šan-tung Wej-chaj ostrov Liou-kung 2011
Šan-tung Cao-Čuang starobylé mesto Tchaj-er-čuang 2013 Nachádza sa v okrese Tchaj-er-čuang
Šan-tung Ťi-nan pramene Pao-tchu 2013
Šan-tung Lin-i hora I-meng 2014 Nachádza sa v okrese Yishui
Šan-tung Wej-chaj Chua-sia-čcheng 2017
Šan-tung Wej-fang starobylé mesto Čching-čou 2017
Šanghaj Pchu-tung Veža Orientálna perla 2007
Šanghaj Pchu-tung Šanghajský park divokých zvierat 2007
Šanghaj Pchu-tung Šanghajské múzeum vedy a technológie 2010

Vyradenia z kategórie 5A[upraviť | upraviť zdroj]

Niektoré turistické miesta z kategórie 5A, ktoré určila čínska národná správa cestovného ruchu (v roku 2018 sa zlúčila s ministerstvom kultúry a cestovného ruchu) z dôvodu nespokojnosti doterajších návštevníkov stratili svoju akreditáciu. Prvým takýmto turistickým miestom bol priesmyk Šan-chaj v provincii Che-pej. K ďalšej vlne zníženia kategorizácie došlo v roku 2016 vyradením ostrova Ťü-c’-čou v provincii Chu-nan a tiesňavy Šen-lung v provincii Čchung-čching; príčinou boli „bezpečnostné obavy, predražovanie, zlé riadenie v oblasti životného prostredia, zlá údržba zariadenia, ako aj zlé služby, ktoré boli spôsobené hlavne nedostatkom zamestnancov“.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Archivovaná kópia [online]. Central People's Government of the People's Republic of China, [cit. 2019-12-06]. Dostupné online. Archivované 2018-07-07 z originálu.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Čínské turistické atrakce kategorie AAAAA na českej Wikipédii.