Asus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z ASUS)
Asus

AsusTek Computer Inc. (štylizované ako ASUSTeK alebo ΛSUS) je taiwanský výrobca počítačových súčiastok. Zameriava sa na základné dosky, grafické karty, optické mechaniky, PDA, notebooky, servery a sieťové prvky. V roku 2007 každý tretí predaný počítač mal základnú dosku od Asusu a firma v roku 2007 dosiahla tržbu 6,9 miliardy USD. Asus bol v rokoch 2011 až 2017 na piatom alebo šiestom mieste medzi výrobcami počítačov, čo do počtu kusov.[1] K januáru 2021 bol opäť 5. najväčším predajcom PC na svete podľa počtu kusov.[2]

História firmy[upraviť | upraviť zdroj]

Asus bol založený v roku 1989 v meste Taipei na Taiwane TH Tungom, Ted Hsuom, Wayne Hsiehom a MT Liaom - všetci boli inžiniermi z Aceru. Meno Asus vzniklo z Pegasa (Pegasus), mýtického okrídleného koňa z gréckej mytológie. Prvé písmená (Pe) odstránili preto, aby názov začínal na A a bol tak na začiatku abecedy.

V roku 2005 viedol Asus svetovú produkciu - 52 miliónov vyrobených základných dosiek, pre porovnanie druhý ECS vyrobil 20 miliónov základných dosiek.

Asus produkuje tiež komponenty pre iné rozličné značky ako Sony, Apple, Alienware, Palm a HP.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Newsroom, Announcements and Media Contacts [online]. Gartner, [cit. 2022-12-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Gartner Says Worldwide PC Shipments Grew 10.7% in Fourth Quarter of 2020 and 4.8% for the Year [online]. Gartner, [cit. 2022-12-10]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Asus