Alexis Arquette

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alexis Arquette
Arquette v roku 2009
Celé menoRobert Arquette
Narodenie 28. júl 1969
Los Angeles, Kalifornia, USA
Úmrtie11. september 2016 (47 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Povolanieherečka, speváčka, muzikantka
Roky pôsobenia1982 – 2015

Alexis Arquette (* 28. júl 1969, Los Angeles, Kalifornia, USA – † 11. september 2016, Los Angeles, Kalifornia) bola americká herečka, speváčka a hudobníčka. Známa bola tiež pod prezývkou „Eva Destruction“.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Arquetteová sa narodila ako Robert Arquette v Los Angeles, v Kalifornii. Herci Rosanna, Richmond, Patricia a David Arquetteoví sú jej súrodencami, z ktorých sa Alexis narodila ako štvrtá najstaršia.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Ako dvanásťročná vystupovala v hudobnom videu She Is Beautiful od skupiny The Tubes. V roku 1986 hrala postavu Alexis, androgýnneho priateľa a sexuálne ambivalentného tínedžera vo filme Down and Out v Beverly Hills.

Arquetteová sa nasledujúce roky svojej kariéry venovala predovšetkým ženskému napodobňovaniu, často pod názvom „Eva Destruction“. Neskôr priznala, že chce podstúpiť operáciu na zmenu pohlavia.

V roku 1994 hrala menšiu rolu vo filme Pulp Fiction a v roku 1998 sa objavila v úvodnej scéne hororu Bride of Chucky, spoločne s Jennifer Tilly. Hrala tiež v jednej epizóde seriálu Friends v epizóde „The One with Chandler's Dad“, kde sa objavila po boku manželky jeho brata, Courteney Cox.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2004 prejavila záujem o podstúpenie lekárskeho zákroku na zmenu pohlavia vo forme hormonálnej terapie a napokon chirurgického zákroku pri zmene pohlavia, ktorá sa uskutočnila v roku 2006. Tieto skúsenosti boli dokumentované vo filme Alexis Arquette: She's My Brother. Arquetteová bola silným zástancom transgender ľudí. Tiež vyvolal škandál o Willovi Smithovi a jeho manželke Jade, o ktorých tvrdila že sú bisexuálni a že Smithovo prvé manželstvo skončilo kvôli tomu, že ho jeho prvá manželka pristihla v posteli s mužom.

Úmrtie[upraviť | upraviť zdroj]

Arquetteová sa v roku 1987 nakazila vírusom HIV. Odvtedy mala množstvo zdravotných problémov. V roku 2013 sa začala prezentovať ako muž, na čo sa jej brat David vyjadril, že pochybuje o jeho transrodovosti, pretože sa v rôznych obdobiach cítil ako muž a niekedy ako žena. Arquetteová zomrela v kóme dňa 11. septembra 2016 v nemocnici, v Los Angeles. Nikto okrem jej rodiny ju nesmel navštíviť. Príčinou smrti bola zástava srdca ktorá nastala kvôli infarktu myokardu, ktorý spôsobil vírus HIV.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Alexis Arquette na anglickej Wikipédii.