Anđel Starčević

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anđel Starčević
chorvátsky jazykovedec
Narodenie1979 (44 alebo 45 rokov)

Anđel Starčević (* 1979[1]) je chorvátsky jazykovedec, sociolingvista a anglista. Medzi jeho vedecko-výskumné záujmy patria: chorvátsko-anglická dvojjazyčnosť, jazykové kontakty, jazykové ideológie a jazyková politika.[2] Venuje sa výskumu vplyvu angličtiny na chorvátsky jazyk, aspektov anglického jazyka, ktoré spôsobujú Chorvátom problémy, a fenoménu purizmu v Chorvátsku.[3] Podieľa sa na kritike normatívnych postojov k jazyku a jazykovej diskriminácie.[4][5]

V roku 2004 získal magisterský titul z anglickej a talianskej filológie na filozofickej fakulte Záhrebskej univerzity,[2] kde neskôr bol asistentem v oblasti výskumu a výučby anglického jazyka.[6] V rokoch 2012–2013 bol štipendistom Wirth Institute for Austrian and Central European Studies.[6] Doktorát získal v roku 2014 na filozofickej fakulte Záhrebskej univerzity.[7] Od roku 2019 je docentom v záhrebskej Katedre anglistiky.[7]

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

  • Jeziku je svejedno (2019, spoluautori: Mate Kapović i Daliborka Sarić)
  • O preskripciji i preskriptivizmu u Hrvatskoj (2016, spoluautori: Mate Kapović i Daliborka Sarić)
  • Govorimo hrvatski ili ’hrvatski’: standardni dijalekt i jezične ideologije u institucionalnom diskursu (2016)
  • The Native Speaker: A Glance at Some Issues in the Debate (2016, spolautor: Damir Kalogjera)
  • Trenirka, diktafon i “iskrivljen hrvatski”: metodološki izazovi sociolingvističkog intervjua i sudioničkog promatranja (2016)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Komu pripada jezik? [online]. Matica hrvatska. Dostupné online. (po chorvátsky)
  2. a b Asst. Prof. Anđel Starčević [online]. Filozofski fakultet Sveučilište u Zagrebu. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Andel Starcevic [online]. University of Alberta. Dostupné online. (po anglicky)
  4. Srećko Pulig. Anđel Starčević i Mate Kapović: Tjeranje ‘srbizama’ preslika je tjeranja Srba iz društva [online]. Novosti, 2019-10-14. Dostupné online. (po chorvátsky)
  5. Jurica Pavičić. 'DA SMO ZNALI HRVATSKI, ONDA BISMO ZDENKA SIR NAZVALI ZDENKO SIR' Polemički obračun s čuvarima i popravljačima hrvatskog jezik [online]. Jutarnji list, 2019-11-24. Dostupné online. (po chorvátsky)
  6. a b Book of Abstracts, s. 59–60 (ang.)
  7. a b dr.sc. Anđel Starčević, doc [online]. Filozofski fakultet Sveučilište u Zagrebu. Dostupné online. (po chorvátsky)

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]