Babadlo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Babadlo je bábkové divadlo, pôsobiace v Prešove. Založené bolo 1. júna 1995 s cieľom obnoviť tradíciu bábkarstva v šarišskej oblasti.

Babadlo je jediným profesionálnym divadlom svojho druhu v celom Prešovskom kraji. Tvorba divadla je zameraná najmä na detského diváka, ktorému sa snaží priblížiť hlavne pôvodnú slovenskú tvorbu. V repertoári však nájdeme aj svetovú klasiku a autorské divadlo.

Práve cez divadlo, hru, interakciu, scénu, bábkarske umenie, sa snaží rozvíjať cit pre krásno, pre umelecké a pre umenie v každom návštevníkovi. Počas už takmer 25 rokov existencie Babadla si jeho tvorbu pozrelo zhruba milión detí z celého Slovenska. Pretože divadlo má síce svoju stálu scénu v Prešove na Solivarskej 80, ale je verné tradícii a podstate divadla a tak pravidelne vyráža za svojim nielen detským divákom po celej krajine.

Úspešne sa prezentuje na festivaloch na Slovensku aj v zahraničí. Od svojho začiatku spolupracuje s kolegami z Česka, tak bábkohercami, ako aj režisérmi. Práve tam čerpá inšpiráciu a vďaka tomu kĺbi v sebe nielen slovenský, ale aj český kumšt, humor a obrovské divadelné srdce.

Cieľom je byť tu pre diváka. Pohladiť mu dušu, otvoriť srdce a vliať mu do nich lásku k divadlu a k umeniu. Upriamiť jeho pozornosť na krásno okolo nás.

Toto divadlo nespí ani počas divadelných prázdnin. Venuje sa deťom v prímestskom tábore, deti sa učia vyrábať jednoduché bábky. Snívajú s otvorenými očami, cibria si fantáziu, zhmotňujú svoje predstavy...

Principálkou divadla je Júlia Labudová.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]