Bitka na predmestí Saint-Antoine

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bitka na predmestí Saint-Antoine
Súčasť Frondy

Boj na predmestí Saint-Antoine pri Bastile, olej na plátne, Zámok Versailles
Dátum 2. júl 1652
Miesto Paríž, Porte Saint-Antoine
Výsledok vstup Condého do mesta
Protivníci
znak Francie Kráľovské vojsko Fronda
Velitelia
Henri de La Tour d'Auvergne de Turenne

Louis, Grand Condé

Sila
8000[1] 6000[1]
Straty
1500[1] 1500[1]

Bitka na predmestí Saint-Antoine sa uskutočnila 2. júla 1652 blízko brány Saint-Antoine pri Paríži počas Frondy. Stretlo sa tu kráľovské vojsko vedené maršalom Henrim de La Tour d'Auvergne de Turenne s jednotkami Frondy pod vedením Ľudovíta II. de Bourbon-Condé, známym aj ako Veľký Condé.

Priebeh bitky[upraviť | upraviť zdroj]

Condé so svojimi oddielmi dorazil pred Paríž na predmestí Saint-Antoine. Brány mu však zostali uzavreté a Condé riskoval, že sa s vojskom ocitne medzi hradbami a kráľovskými jednotkami vedenými de Turennom, ktoré smerovali od východu.

Anna Mária Louisa Orleánska, dcéra Gastona Orleánskeho, presvedčená Condého veliteľom Charlesom de Fiesque, že sa Condé dostal do bezvýchodiskovej situácie, nechala otvoriť bránu Saint-Antoine, aby Condé mohol vstúpiť do mesta. Tým Paríž padol do jeho rúk a maršal de Turenne v pokuse o dobytie mesta späť do kráľovskej moci neuspel. V októbri 1652 však bol Condé nútený vrátiť Paríž do kráľovských rúk, čím nastalo záverečné obdobie Frondy.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d 1001 Battles That Changed the Course of History. [s.l.] : Universe Publishing, 2011.

Iné Projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Bitva na předměstí Saint-Antoine na českej Wikipédii a Battle of the Faubourg St Antoine na anglickej Wikipédii.