Bon Jovi (album)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bon Jovi
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
Dátum vydania 21. január 1984 (USA)
marec 1984 (UK)
Nahraný september 1982 až jún 1983 v Power Station, New York City
Žáner Hard rock, Glam metal
Dĺžka 38:29
Vydavateľstvo Mercury (USA)
Vertigo (Európa)
Producent Tony Bongiovi, Lance Quinn
Odborné recenzie
Bon Jovi – chronológia
' Bon Jovi
(1984)
7800° Fahrenheit
(1985)

Bon Jovi je debutový album americkej rockovej skupiny Bon Jovi, vydaný 21. januára 1984. Producentmi albumu sú Tony Bongiovi a Lance Quinn. Je to jediný album skupiny, ktorý obsahuje pesničku, ktorá nebola napísaná žiadnym z členov skupiny („She Don't Know Me“). Album sa umiestnil na 43. mieste rebríčka The Billboard 200.

Po vydaní slávneho albumu Slippery When Wet v roku 1986 boli piesne z tohto albumu okrem pilotného singlu „Runaway“ hrané naživo iba zriedkavo. Na súčasnom turné kapely, The Circle Tour, však boli zahrané aj ďalšie piesne, ako „Roulette“, „Shot Through the Heart“ a „Get Ready“.

Tvorba albumu[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1980 začal spevák skupiny Jon Bon Jovi pracovať v newyorskom hudobnom štúdiu Power Station Studios, ktorého spoluvlastníkom bol jeho bratranec, Tony Bongiovi. Vyrobil tam niekoľko demonahrávok a poslal ich do mnohých nahrávacích spoločností, ale nemal úspech.

V roku 1982 išiel Jon Bon Jovi do miestneho rádia WAPP 103.5FM „The Apple“. Jeho piesne si vypočul DJ Chip Hobart. Zapáčila sa mu pieseň „Runaway“. Rozhodol sa ju umiestniť na kompiláciu nahrávok miestnych hudobníkov. „Runaway“ pomohli nahrať štúdioví hudobníci známi ako „The All Star Review“. Boli to gitarista Tim Pierce, klavirista Roy Bittan, bubeník Frankie LaRocka, basgitarista Hugh McDonald a vokalisti David Grahmme a Mick Seeley.

Pesničku začali hrať rádiá v okolí New Yorku. Jon Bon Jovi získal kontrakt s Mercury Records, súčasťou spoločnosti PolyGram. Chcel vymyslieť názov skupiny a pracovníci v PolyGram mu navrhli názov Bon Jovi.

V marci 1983 Jon Bon Jovi zavolal svojmu známemu, klaviristovi Davidovi Bryanovi (vtedy David Rashbaum), ktorý zavolal basgitaristovi Alecovi Johnovi Suchovi a bubeníkovi Ticovi Torresovi. Gitaristom skupiny bol vtedy Dave Sabo (a.k.a. The Snake), ktorý neskôr založil skupinu Skid Row. Dave Sabo bol čoskoro nahradený gitaristom Richiem Samborom.

Prvý album skupiny mal byť pôvodne nazvaný „Tough Talk“, nahrávacia spoločnosť sa však rozhodla, že bude lepšie pomenovať ho „Bon Jovi“. Väčšinu piesní na albume napísali Jon Bon Jovi, David Bryan a Richie Sambora. Úplne prvé napísané piesne na album boli „Burning For Love“ a „Come Back“. Tri piesne z albumu boli vydané ako single: „Runaway“, „She Don't Know Me“ a „Burning For Love“ (iba v Japonsku).

Zoznam skladieb[upraviť | upraviť zdroj]

1984 (originálne vydanie)
# Názov skladbyZložil(i) Dĺžka
1. Runaway“  Jon Bon Jovi, George Karak 3:50
2. „Roulette“  Bon Jovi, Richie Sambora 4:41
3. „She Don't Know Me“  Mark Avsec 4:02
4. „Shot Through The Heart“  Bon Jovi, Jack Ponti 4:25
5. „Love Lies“  Bon Jovi, David Rashbaum 4:09
6. „Breakout“  Bon Jovi, Rashbaum 5:23
7. „Burning for Love“  Bon Jovi, Sambora 3:53
8. „Come Back“  Bon Jovi, Sambora 3:58
9. „Get Ready“  Bon Jovi, Sambora 4:08
38:29

2010 Special Edition - bonusové skladby[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Runaway (Live Le Zenith 20.11.1988)
  2. Roulette (Live BBc Friday Rock Show)
  3. Breakout (Live Super Rock '84)
  4. Get Ready (Live Japan Tour 1985)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bon Jovi (album) na anglickej Wikipédii.