Borsučí potok (prítok Železného potoka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Borsučí potok

(prítok Železného potoka)

potok
Zdrojnica Sosničky, Hnilecké vrchy
Ústie Železný potok, Nálepkovo
Dĺžka 2,8 km
Povodie Hnilec
Rád toku VII.
Hydrologické poradie 4-32-02-021
Číslo recipienta 4-32-02-2409
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Borsučí potok je potok na Spiši, v západnej časti okresu Gelnica.[1] Je to ľavostranný prítok Železného potoka, meria 2,8 km a je tokom VII. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení vo Volovských vrchoch, v geomorfologickom podcelku Hnilecké vrchy[2], na juhovýchodnom svahu vrchu Sosničky (889,8 m n. m.) v nadmorskej výške cca 845 m n. m., východne od obce Závadka.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

V pramennej oblasti tečie sprvu na juhozápad, potom sa na krátkom úseku stáča na juh, podteká cestu III. triedy Nálepkovo - Závadka a zľava priberá prítok z oblasti Smrečiny. Následne sa stáča, na strednom toku tečie smerom na juhozápad a južne od Závadky sa opätovne stáča severojužným smerom. Na dolnom toku preteká bralnatým úsekom na pravom brehu, vteká do intravilánu obce Nálepkovo, kde sa na jeho okraji (severozápadne od centra obce) vlieva v nadmorskej výške približne 547 m n. m. do Železného potoka.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-02-21]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-02-21]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-02-21]. Dostupné online.