Bradáčik vajcovitolistý

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Bradáčik vajcovitý)

Bradáčik vajcovitolistý[1][2] alebo staršie bradáčik vajcovitý[3] (lat. Listera ovata) je rastlina z rodu bradáčik (Listera) z čeľade vstavačovité.

Rastie na hlbokých bázických, mierne vlhkých až mokrých lúkach i na slatinách, niekedy aj na druhotných stanovištiach(sady). Ďalej sa vyskytuje v násypoch lesných ciest a iných miestach, ale len výnimočne.Je to až 50 cm vysoká rastlina, ale niekedy má len okolo 10cm aj so súkvetím. Listy má sediace dva oproti sebe, okrúhle, celistvookrajové, zelené, kvety sú zelené až žltozelené, okvetné lístky vytvárajú prilbu, pysk je žltkastý dlhší ako ostatné okvetie a je hlboko dvojlaločný, v súkvetí, ktoré býva dlhé až 30cm s 5-50 kvetmi. Kvitne od apríla do júna. V dospelosti nie je viazaný na mykorízu. Na Slovensku je zákonom chránený.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MIČIETA, Karol; ZAHRADNÍKOVÁ, Eva; HRABOVSKÝ, Michal; ŠČEVKOVÁ, Jana. Fylogenéza a morfogenéza cievnatých rastlín. Prvé. vyd. V Bratislava : Univerzita Komenského v Bratislave, 2018. 339 s. ISBN 978-80-223-4403-6. S. 131.
  2. ČERVENKA, Martin, et al. Slovenské botanické názvoslovie : rastlinná výroba. 1. vyd. Bratislava : Príroda, 1986. 517 s. S. 296.
  3. ČERVENKA, M. et al. Z našej prírody - rastliny ... 1984. Bratislava: Príroda. S. 188

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

http://oblivion.okamzite.eu/listerao.html[nefunkčný odkaz]