Bratislavské silvestrovské oslavy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hlavné námestie počas silvestrovských osláv v roku 2006

Bratislavské silvestrovské oslavy sú kultúrne podujatie, ktoré sa od roku 1999 každoročne koná v bratislavskom historickom centre na Silvestra 31. decembra. Za niekoľko rokov existencie sa stali tradíciou, ktorá do Bratislavy priláka každoročne desaťtisíce návštevníkov, z ktorých veľká časť (v roku 2006 asi pätina) je aj zo zahraničia, z mnohých európskych a iných krajín. V roku 2006 sa na oslavách v historickom centre zúčastnilo približne 100-tisíc návštevníkov, čo je približne rovnaký počet ako na oslavách v Krakove. Oslavy zabezpečuje magistrát Bratislavy a prebiehajú na niekoľkých miestach súčasne. V posledných rokoch sa používa aj reklamné označenie Partyslava.

Program sa obyčajne začína už vo večerných hodinách, pričom okrem Hlavného námestia, kde je hlavné pódium, prebiehajú aj na vedľajšom Františkánskom námestí, na Hviezdoslavovom námestí, na Michalskej ulici a na nábreží Dunaja medzi Starým mostom a Novým mostom. Vstup je možný len cez niekoľko kontrolovaných prechodov na rôznych uliciach. Na každom stanovisku prebieha nezávislý program, väčšinou ide o živé vystúpenia slovenských hudobných skupín. Na Hviezdoslavovom námestí bolo tradíciou po niekoľko rokov umelé klzisko, ktoré sa od roku 2007 inštaluje na druhom brehu Dunaja, na Tyršovom nábreží v Petržalke. Oslavy vrcholia 15 minút pred polnocou, keď sa začína odpočítavanie posledných minút starého roka, a o polnoci, kedy sa koná 15-minútový ohňostroj (v prvých ročníkoch z hradného vrchu, neskôr nad Dunajom), ktorý je odpaľovaný z petržalského nábrežia Dunaja alebo priamo z lodí na Dunaji.

Počas polnočného ohňostroja býva pre dopravu uzavreté Vajanského nábrežie a Rázusovo nábrežie a lokalita je strážená policajnými hliadkami. Mestská doprava je prerušená približne od polnoci až do skorých ranných hodín.