Paprika páperistá

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Capsicum pubescens)
Capsicum pubescens
Krajiny, kde sa pestuje Capsicum pubescens
Pálivosť medzi 50 000 až 250 000 SHU

Paprika páperistá[1] (nesprávne [bohemizmus] paprika chlpatá[2], ľudovo stromové čili; lat. Capsicum pubescens) je druh čili papričky, ktorý rastie prevažne v Strednej a Južnej Amerike.

Po kečuánsky sa volá rukutu alebo ruqutu,[3][4] (pošpanielčená forma je rocoto) a po ajmarsky luqutu[5] (pošpanielčená forma je locoto).[6]

Je známa len v pestovanej podobe. Druhové meno "páperistá" sa vzťahuje na chĺpky, ktorými sú porastené listy a byle tejto papriky. Chlpatosť spoločne s tmavými semenami tento druh odlišujú od ostatných. Keďže dosahuje pomerne značný vek a jej korene rýchlo drevnatejú, niekedy sa nazýva "stromové čili". Zo všetkých domestikovaných druhov rodu paprika (Capsicum) je Capsicum pubescens najmenej rozšírená a systematicky najvzdialenejšia ostatným druhom a od ostatných druhov rodu paprika je reprodukčne izolovaná. Významnou vlastnosťou tohto druhu je schopnosť znášať nižšie teploty ako ostatné pestované chilli papričky, mrazu však neodolá.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ČERVENKA, Martin, et al. Slovenské botanické názvoslovie : rastlinná výroba. 1. vyd. Bratislava : Príroda, 1986. 517 s. S. 148.
  2. eStudio.cz. Čo sú papriky podľa botanického zaradenia? [online]. chilli-shop.sk, [cit. 2019-08-28]. Dostupné online.
  3. Teofilo Laime Ajacopa, Diccionario Bilingüe Iskay simipi yuyayk'ancha, La Paz, 2007 (Kečuánsko-španielsky slovník)
  4. Diccionario Quechua - Español - Quechua, Academía Mayor de la Lengua Quechua, Gobierno Regional Cusco, Cusco 2005 (Kečuánsko-španielsky slovník, vokalizovaný systém)
  5. Teodoro Marka M., Nociones básicas de lengua Aymara
  6. Dr. Sergio Zapata Acha, Editor.: Diccionario de Gastronomia Peruana Tradicional. Universidad de San Martin de Pores Archivované 2010-10-09 na Wayback Machine, Lima, Peru ISBN 9972-54-155-X.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Paprika chlupatá na českej Wikipédii.