Death Star

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Hviezda smrti bola gigantickou vojenskou základňou vo fiktívnom svete Star Wars. Po celú filmovú sériu boli vyrobené dve (jedna v epizóde IV a Rogue One, a druhá v epizóde VI). Táto základňa bola neblaho preslávená svojou schopnosťou ničiť celé planéty.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Je to majstrovská a skoro dokonalá zbraň. Dokáže skočiť do hyperpriestoru a vďaka superlaseru dokáže zničiť planétu jediným výstrelom (aj keď druhá Hviezda Smrti bola zničená ešte pred demonštráciou jej plnej síly). Planetárne štíty, ktoré by inak odrazili celé flotily, boli neúčinné proti takejto zbrani.

Prvá hviezda smrti niesla 27 048 dôstojníkov, 774 576 členov posádky, medzi nimi patrila pechota, piloti, úradníci, 400 000 pomocných pracovníkov a viac než 25 000 Stormtrooperov. Toto predstavuje iba minimálnu posádku a stanici by v skutočnosti mohla vmestiť až niekoľkokrát viac členov. Tak isto niesla útočné raketoplány, Skipray Blastboaty, útočné krížniky, výsadkové lode, pozemné vozidlá a podporné plavidla ako 7 200 stíhačiek typu TIE. Pre povrchovou ochranu má 10 000 batérii Turbolaserov, 2 500 Iónových diel a najmenej 700 Vlečných lúčov a Superlaser. Dokonca i bez svojho superlaseru niesla Hviezda Smrti toľko jednotiek, že mohla obsadiť celý planetárny systém. Je to naozaj jedinečná bojová superloď svojej doby.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]