Diskusia:Chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky (Miroľa)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Neviem ako sa mám vyjadriť k vašim požiadavkám na citáciu literatúry. Pri podrobnejšom čítaní, si snáď čitateľ všimne, že opis je spracovaný na základe vizuálneho vnemu, po návšteve cerkvi. Popis ikonostastu vychádza zo zaužívaných zákonov ikonostasov cerkvi východného obradu.

Farebnosť mirolského ikonostasu je odlišná oproti ostatným ikonostasom cerkvi tohto typu, vo Svidníckom okrese.

Pri popise ikony Ježiša Krista, som vychádzal zo zaužívaných pravidiel, čo jednotlivé symboly vo výtvarnom umení znamenajú. A verte, aby som napísal týchto päť viet, skoro týždeň som sa nad tým mordoval. Nemyslím si, že je to najlepší opis, ale žiaľ, iný nie je. Zobrazené predmety na ikone vyjadrujú mnou popísané sakralné symboly. Hĺbavejšieho návštevníka chcem upozorniť na tento moment. Na Slovensku nie je spracovaný katalóg symbolov zobrazovaných v sakralnom umení, ktoré by pomohli laikom orientovať sa v umení. Neviem prečo neustále rezonuje požiadavka na citáciu. Keď nie je dostupná žiadna iná citácia, iba môj vnem, pozorovacie schopnosti a určitý stupeň vedomosti.

Tento opis má návštevníka, záujemcu o sakrálne stavby upozorniť na jedinečnosť, niektorých zvláštností s ktorými sa pri návšteve ostatných cerkví nemôžu stretnúť.

Opis cerkvi som robil s cieľom pomôcť návštevníkovi. Nie som náboženský fanatik, alebo veriaci, ktorý by uznával gréckokatolícku cirkev. Skôr má pohoršovalo, že farári, ktorí spravujú tieto pamiatky, nerobia nič pre osvetu návštevníkov, aby informovali turistov o výnimočnosti týchto stavieb. Žiaľ, ani jeden z týchto pastierov duši??? doteraz nič podobného nespracoval.

S pozdravom Peter

PS:Ospravedlňujem sa kostrbaté myšlienky ale nechce sa mi sedieť, aby som ich precízne cizeloval.