Diskusia:Cigeľ

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Cigeľ je malá banícka obec v okrese Prievidza,v doline potoka Ciglianka, na úpätí pohoria Vtáčnik. Má asi 1000 obyvateľov. Je písomne známa od r. 1362. Na mieste starej drevenej sakrálnej stavby stojí rím.kat. kostol z r. 1762. Územie Cigľa je obývané oveľa skôr, ako je o ňom písomná zmienka. Pravdepodobne bolo obývané už v staršej dobe bronzovej, teda asi pred štyri tisíc rokmi. Obec pôvodne patrila hradu Sivý Kameň a potom k Bojnickému panstvu. Pôvodné obyvateľstvo sa živilo lovom zveri, chovom dobytka a najmä kôz, z čoho mal byť v roku 1461 aj názov obce Cyglen. Až v roku 1927 dostáva terajšie pomenovanie Cigeľ.

Napriek rôznym pokusom o ponemčenie alebo pomaďarčenie Cigeľ ostal čisto slovenský, o čom svedčí aj názvoslovie chotára. Do histórie obce sa zapísalo najmä obdobie SNP. V hore nad obcou vznikol partizánsky oddiel „Major“, ktorého jadro tvorili občania Cigľa. Za svoju odbojovú činnosť bol Cigeľ kruto potrestaný.

Dňa 13. januára 1945 obsadil obec špeciálny oddiel SS. Nemecké gestapo zatkol a vypočúvalo 130 občanov. Sedem z nich umučili a zastrelili. Obec má „Izbu revolučných tradícií“ ( malé miestne múzeum ), kde je vo fotodokumentácii zvýraznený vývoj obce od jej vzniku, cez SNP až po dnešok. IRT je možné navštíviť kedykoľvek po dohode s Obecným úradom v Cigli. Najstaršou verejnou budovou je kostol, ktorý bol postavený už v roku 1200, ešte pred prvou písomnou zmienkou o vzniku obce. Značná časť chotára je poddolovaná baňami Handlová a Cigeľ, čo spôsobilo veľkú devastáciu v regióne. Každoročne sa v januári organizuje Pochod vďaky SNP, ako úcta obetiam 13. januára 1945. Cez obec prechádza cyklo turistická trasa smerom na Handlovú a Podhradie. Významné budovy: Pomník padlým v I. a II. svetovej vojne s tabuľami obetí, kultúrny dom, športový štadión, Izba revolučných tradícií. Obec má v súčasnom období 1029 obyvateľov. Pekné prírodné prostredie, letná a zimná scenéria láka čoraz viac turistov. V zime je vyhľadávaný osvetlený lyžiarky vlek, ktorého dĺžka je 800 metrov.

     Obecný úrad Cigeľ má č. 192, PSČ 971 01, tel.: 046/5487036, 5487038, fax: 046/5487037, e-mail: ocucigel@stonline.sk
Prosím prispievajte priamo do článku. --Ondrejk 10:38, 6 september 2006 (UTC)