Diskusia:Jednosmerný prúd

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nesúhlasím úplné so záverečnou častou článku:


Keďže ide o jednosmerný prúd je jeho doprava na dlhšiu vzdialenosť ako 100 km prakticky nemožná, je to spôsobené ťažkou resp. náročnou transformáciou jednosmerného prúdu z dôvodu, že pri jednosmernom napätí a prúde sa nedá použiť transformátor, ale najprv sa musí pomocou striedačov previesť na striedavé, tak sa musí pomocou už spomínaného transformátora previesť na nižšie alebo vyššie napätie a zase sa usmerniť pomocou usmerňovačov. Na dopravu jednosmerného prúdu sú potrebné veľké prierezy vodičov dopravujúcich určitý výkon.

Uvedená časť sa týka viac efektívneho prenosu výkonu na veľké vzdialenosti. Všetko čo je vyššie napísane je pravda, ale nie je tam napísaná podstata tohto problému. Reálny vodič ma nejaký odpor, ktorý spôsobí úbytok napätia na jednotke dĺžky tohto vodiča. Aby sme mohli preniesť prúd na veľké vzdialenosti je potrebné buď zvýšiť napätie zdroja, alebo znížiť mernú vodivosť vodiča. V prípade vyššieho napätia zdroja je problém so získaním vysokého napätia pri jednosmernom prúde. Ako je uvedené vyššie transformácia DC prúdu nie je možná. V druhom prípade by sa musel použiť nejaký "supravodivý materiál". Takýto materiál pri danej úrovni poznania za normálnych podmienok ešte nepoznáme.

Mno, to co pisete je tiez nepresne. Potreba zvysit napatie zdroja je len nasledkom potreby znizit prud (ktoremu priamo umerne su ohmicke straty) pri rovnakom prenesenom vykone. Znizit mernu vodivost nepomoze, ale to sa asi kolega len pomylil - treba znizit ODPOR vodica, jednou z ciest ako ho znizit je ZVACSIT mernu vodivost, druha je zvacsit prierez, tretia je skratit vzdialenost (mno to tretie v praxi obvykle nejde... a to druhe je drahe a to prve vlastne tiez, ak by sa malo pouzit napr. striebro alebo chladit supravodive vedenie... :-) Mimochodom, v niektorych pripadoch je paradoxne vyhodnejsie prenasat DC, napr. tam kde by prevazili straty na kapacite vedenia, ale su aj ine priciny. Na en je toho viac, len sa mi to nechce momentalne hladat... :-) Wek1 21:32, 23. marec 2007 (UTC)[odpovedať]