Diskusia:Markionizmus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Poznámky ke zpracování/dopracování hesla v rámci projektu Studenti píší Wikipedii[upraviť zdroj]

Různé[upraviť zdroj]

  • "je prevtelený do osoby Ježiša Krista", "je vyjadrený aj v osobe Ježiša Krista": revize terminologie a slov.
  • Čárky a gramatika: nemohu opravovat slovenský text, ale vidím tu pravděpodobné chyby, doporučuji ještě jednou pozorně pročíst.

Ozdrojovanost[upraviť zdroj]

  • Poznámkový aparát je nedostatečný, např. v části Tvorba nového kánonu chybí jakýkoli odkaz. Prakticky každá nová informace by měla být podložena odkazem na zdroj. Pokud není, rozumí se, že odkaz na konci odstavce je zdrojem všech informací (je tomu však tak?).
    • "Rozdielom bolo, že ich obrady boli jednoduchšie": zdroj?
  • Sekundární literatura rozhodně není reprezentativní - zdá se, že Vás svádí k nahlížení tématu prizmatem problematiky středověkých herezí, což je patrně důvodem, proč chybí důkladnější zakotvení v antickém kontextu. Vojtěch Kaše (diskusia) 09:40, 29. január 2013 (UTC)[odpovedať]

Napriek úprave hesla neboli zohľadnené pripomienky ohľadom sekundárnej literatúry. Meganka 16.2. 2013, 19:27 (UTC)


Nepřesnosti a chybějící důležité informace[upraviť zdroj]

  • "sa však dokázali udržať dlho – až do polovice 17. storočia, kedy sa ich náuka znovu objavila pod názvom paulikianizmus": revidujte, co přesně Loos říká. Vidí mezi nimi kontinuitu (k tomu ale doporučuji: Zbíral, David, „Označení, typologie a genealogie středověkých herezí: Inspirace a výzvy pro teorii religionistiky“, Religio: Revue pro religionistiku 18/2, 2010, 163-190), nicméně říká to takto přímočaře?
  • Chybí zakotvení v čase: kdy Markión působil.
  • Chybí vyjmenování spisů markiónského kánonu.

David.zbiral (diskusia) 17:40, 24. január 2013 (UTC)[odpovedať]

Hodnotiaci prístup[upraviť zdroj]

Niekedy autorka hesla zaujíma hodnotiaci postoj, čo nie je vhodné. ("Markión sa skromne považoval za apoštola svätého Pavla", "môžeme postrehnúť tento prehnaný dôraz", "tie však Markión systematicky falšoval"...) Bolo by vhodné odstrániť to. Meganka 16.2. 2013, 19:28 (UTC)

Rozhodně. David.zbiral