Diskusia:Schválený hospodársky subjekt

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Na tému SHS (schválený hospodársky subjekt) alebo tiež z anglického AEO (authorized economic operator) sa toho veľa nepíše, nakoľko ide o relatívne nový projekt zameraný na dosiahnutie zvýšenia bezpečnosti medzinárodného logistického reťazca a dodávateľských reťazcov. Systém je sústredený na certifikáciu subjektov, ktoré sa zúčastňujú na medzinárodnej obchodnej výmene, pričom rozlišuje tri kategórie, resp. druhy certifikácie:

1. Osvedčenie SHS – zjednodušené colné postupy (TYP C). 2. Osvedčenie SHS – bezpečnosť a ochrana (TYP S). 3. Osvedčenie SHS – zjednodušené postupy/bezpečnosť a ochrana (TYP F).

Na Slovensku sa záujem zrejme len postupne a pomaly vyrovná trendu v ostatných európskych krajinách resp. a zámorí, kde Euróspka únia aktívne spolupracuje s USA pri zužovaní a obmedzovaní priestoru na pašovanie ľudí, zraní, výbušnín, drog a tým zamedzovaniu podpry terorizmu, čím zvyšuje bezpečnosť medzinárodného obchodu a prepravy tovarov.

Základným východiskom pre legislatívnu úpravu v rámci Európskej únie je program SAFE Svetovej colnej organizácoe (World Customs Organization), ktorým ustanovila bezpečnostné štandardy.

V prípade projektu SHS nejde o komerčné certifikáty, ale o certifikáciu, ktorú zabezpečujú a v praxi realizujú poverené orgány členských štátov EÚ. Tými sú národné colné správy, konkrétne na Slovensku je to Colný úrad Žilina a v Českej republike Celní ředitelství České Budějovice.

Poradenstvo, konzultácie, školenia a realizáciu kompletných projektov zabezpečujú na Slovensku špecializované subjekty - poradenské spoločnosti disponujúce potrebnými odbornými znalosťami a odborníkmi.

Z doterajších skúseností je možné uviesť, že projekt SHS od začatia, až po jeho úspešné ukončenie má trvanie niekoľko mesiacov a najrýchlejšie bol realizovaný za šesť mesiacov a štandardne trvá projekt cca 12 mesiacov. Od vyplnenia samohodnotiaceho dotazníka, prejde žiadateľ kompletným auditom jeho aktivít v piatich rozhodujúcich posudzovaných okruhoch:

- všeobecné informácie o žiadateľovi, - colné postupy, - logistické postupy, - finančná situácia, - bezpečnosť (objektová, počítačová, regitratúrna, prepravy, skladovania, manipulácie).

Okrem toho žiadateľ musí predložiť povinné prílohy cca 17 - 22 dokumentov, sprístupniť ku kontrole svoje preirstory administratívne a prevádzkové, predložiť interné predpisy, prezentovať dodržiavanie postupov, preukázanie finančnej spoľahlivosti predložením učtovných uzávierok za posledné tri roky vrátane kópií daňových priznaní. Údaje, ktoré sa nevojdú priamo do samohodnotiaceho dotazníka uvedie žiadateľ do nepovinných príloh, ktoré sa stanú súčasťou dotazníka. Každý žiadateľ teda prejde kompletným auditom, ktorý ukáže všetky rezervy, umižní nastavenie svojho firemného systému a následne sa podrobí procesu schválenia zos trany colných orgánov, ktoré následne po jeho ujkončení vydá písomné rozhodnutie a osvedčenie.

Tým však celý proces neskončí a v pravidelných periodicky sa opakujúcich obdobiach uskutočňujú colné orgány tzv. monitoring a sústreďujú sa na sledovanie dodržiavania všetkých kritérii počas uplatňovania SHS v praxi.

V tejto súvislosti je nevyhnutné zabezpečiť si pre držiteľa SHs pravidelné preškoľovanie svojich pracovníkov, nakoľko na tom je postavené správne uplatňovanie SHS v praxi a dodržiavanie plnenia všetkých kritérii. Toto zabezpečujú špecializované poradenské spolčnosti disponujúce potrebnými kapacitami už aj na Slovensku (vyhľadaj na nete).