Diskusia:Teória

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nie som si istý, či prax je opakom teórie. Teória sa v praxi využíva a ak na niečo teória nedáva odpoveď alebo v medzných prípadoch sa experimentálne zistí rozpor medzi teóriou a praxou, postuluje sa nová teória, lepšie zodpovedajúca praxi. Dobrá teória často predpovie aj nové dôsledky, ktoré sa neskôr experimentálne potvrdia. Engels by asi napísal, že teória a prax sú v dialektickej jednote. --Otm 13:34, 18 december 2005 (UTC)

možno by sme to mohli nejako preformulovať, napríklad, že teória sa používa spolu s praxou. ---Wizzard 13:35, 18 december 2005 (UTC)

Teoria/Hypoteza ...[upraviť zdroj]

V prvom rade je clanok trosku prilis fyzikalne ladeny. Napr. v Biologii mame aj teorie, ktore nemaju matematicke vyjadrenia na takej urovni, aby bolo mozne overovat ich vnutornu konzistentnost.

Okrem toho mi chyba zdoraznenie, ze Teoria je Teoriou vtedy, ak pre nu existuju nejake dokazy (napr. tak, ze dala iste predpovede, ktore sa potvrdili, alebo v pripade historickych vied nalezy silne podporuju dane tvrdenie ...). Mame totizto aj hypotezy, ak pre dane tvrdenia nie su jasne dokazy. Mal by sa zdoraznovat tento rozdiel. --Lehar 13:42, 26 január 2006 (UTC)

V ľubovoľnej vede, ak je teória vnútorne nekonzistentná, tak ju časom nahradí iná teória, ktorou sa táto nekonzistencia odstráni. Čo sa týka vzťahu teórie a hypotézy, tak dosť často sa povie existuje teória o (napr. existencii mimozemského života), ale ide v skutočnosti o hypotézu. Táto sa buď potvrdí, ale napríklad s tým mimozemským životom, ju nemožno vyvrátiť. --Otm 14:17, 26 január 2006 (UTC)
Myslel som, ze mas na mysli konzisentnost v matematickom zmysle. Rozlisovanie medzi hypotezou a teoriou by sme mali zdoraznovat PRAVE PRETO, ze si to ludia casto mylia. Dokonca aj vedcom sa to niekedy stava, hoci vacsina z nich chape ten rozdiel, zo zvyku to niekedy pouziju nespravne.--Lehar 13:59, 27 január 2006 (UTC)