Diskusia:Vrátnica

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Dať to do článku Cievne zásobenie brucha? Nedať? Urobil som tento výhonok kôli odkazu na iný článok, nechce sa mi momentálne venovať pol dňa popisovaním cievneho zásobenia brucha - je to peklo. Osobne si myslím, že porta si samostatný článok minimálne v budúcnosti zaslúži - už len jej ochorenia a zobrazovanie by boli na pekných pár normostrán...--Rádiológ 20:52, 4 február 2006 (UTC)

No, patrí to niekde sem...Ideálne by bolo urobiť odtiaľto odkaz na napr. Cievne zásobenie brucha a tam to popísať. Na druhej strane nám ale myslím chýajú také základné články ako "žila".Bronto 21:07, 4 február 2006 (UTC)

Dávam ešte - vzhľadom k tej "vrátnici" - na úvahu, či nie je presnejší slovenský termín "vrátnicová žila".--Rádiológ 21:36, 4 február 2006 (UTC)

Mám tu anatomickú terminológiu, jediný správny slovenský názov je vrátnica. Či sa medzi lekármi hovorí vrátnicová žila a pod., musíš vedieť ty. Bronto 21:49, 4 február 2006 (UTC)

Český výraz je vrátnicová žíla - v lekárskom slangu je to proste porta. Nechajme teda vrátnica, stejne ak niekto bude hladať vysvetlenie pojmu, zadá vena porte, alebo porta.--Rádiológ 21:58, 4 február 2006 (UTC)