Diskusia:Vyšné Ružbachy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Filiálka Vyšné Ružbachy bola vylúčena z farnosti Nižné Ružbachy a erigovaná - zriadená nová farnosť dekrétom spišského diecézneho biskupa Mons.Františka Tondru k 1.7.2001.

	+	

Obrad vyhlásenia - erigovania novej farnosti, povýšenie filiálneho kostola obetovania Pána v chráme za farský, uvedenie administrátora farnosti a posvätenie novej farskej budovy za účasti kňazov, veriacich vykonal v nedeľu 1.7.2001 spišský pomocný biskup Andrej Imrich.

	+	

Rímskokatolícka farnosť obetovania Pána v Chráme vo Vyšných Ružbachoch patrí do Staroľubovnianského dekánatu Spišskej diecézy.

	+	

Farnost má : Počet obyvateľov:1300

	+	

Počet katolíkov:1220

	+	
	+	

Chrám : Barokový farský chrám Obetovania Pána v chráme, / starší názov znie : ,, Očisťovanie Panny Márie“, pochádza z druhej polovice 17. Storočia a je najstaršou stavebnou pamiatkou Vyšných Ružbách. Terajší farský kostol bol postavený v roku 1682 na mieste starého dreveného kostola, ktorý sa údajne rozpadol.

	+	
	+	

Oltár : Hlavný drevený oltár pochádza z roku 1923 a bol zakúpený z darov miestnych veriacich. Výjav oltára vystihuje hlavný sviatok kostola, na ktorom je vyobrazená Mária Matka Ježišova, ktorá obetuje svoje dieťa Nebeskému Otcovi. Po pravej strane je socha proroka Árona, po ľavej Sv. Jozef pestún Ježiška. Spodnú časť oltára tvorí svätostánok, na ľavej strane je vyobrazený reliéf z motívom kráľa Melchizedecha a po pravej strane reliéfny biblický výjav obetovanie Izáka otcom Abrahámom. Mariánsky reliéf dotvára vrch oltára a dáva celej oltárnej stavbe mariánsky duchovný prvok.

	+	
	+	

Veža : Vežu kostola pravidelne rozozvučia zvony, ktoré veriaci zakúpili, keď staré zvony padli za obeť vyzbrojovaniu počas I. svetovej vojny. Na väčšom, nainštalovanom v roku 1922, je vyrazené meno vtedajšieho kňaza Inocenta Smolka, ktorý slúžil v miestnej farnosti 37 rokov. Zvon odlial Richard Herold z Chomutova. Dva zvony - väčší odliatkom reliéfu sv. Ondreja z prešovskej zvonárskej dielne boli nainštalované v roku 1932. Zvony boli elektrifikovane v roku 1974 Štefanom Kovaľom st. na základe jeho vlastného patentu.

	+	
	+	

Čas rozvážne odmeriavajú vežové hodiny, ktoré boli zakúpené v roku 1930 za dvanásť tisíc korún a ktoré namontoval masjter hodinár Rudolf Gnarici z Gelnice.

	+	

Chrám je zapísany ako kultúrna pamiatka.

Nadmořská výška[upraviť zdroj]

V článku jsou tři (!) různé údaje o nadmořské výšce - z toho dva dokonce za sebou v jednom odstavci. Na webu obce je uváděna výška 623 m n. m. --Dirillo (diskusia) 06:24, 29. marec 2019 (UTC)[odpovedať]