Diskusia:Zoznam chemických prvkov podľa etymológie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

pri prekladanz clanku som zistil ze to nebude take lahke ako som predpokladal... nemam po ruke dobry zdroj informacii o povode názvov chemických prvkov... UTFG nepomohlo..., tak chcem poprosit nejakych dobrych ludi aby sa poyreli na etymologicky vyznam prvkov.

  • pri antimóne sa vyskytol prvy problem, v anglickej wiki je pomenovanie antimonu vysvetlene tak ako je v clanku, ale podla referaty.sk (viem ze je to zdroj na hovno...) je uvedeny povod slova takto:

Latinský názov a značku má podľa pomenovania svojho najrozšírenejšieho nerastu antimonitu Sb2S3 ktorý staroveký Gréci nazývali (stimmi), zatial čo Rimania stibium. Neskorší latinský názov antimonium, používali alchymistami, dáva sa do súvisu s gréckym slovom (athemónion), keďže kryštály antimonitu vyskytujúce sa v prírode majú často vzhľad kvetov (anthos) = kvet.

tak teraz som z toho vedla, ze ktory povod je spravny, popripade ak ste nasli nejake zdroje tak mi ich tu pls vycapite slovenske, ceske, anglicke, v najhorsom pripade nemecke ;) --stefi 04:12, 7 marec 2006 (UTC)

Pozrel som sa v jedno etymol. slovníku a je tam napísané že "stredolat. antimonium, ďalší pôvod nejasný", takže správne je, že je to nejasné a ostatné sú rôzne dohady, ktorých je určite veľa. Bronto 05:00, 7 marec 2006 (UTC)

Viac k etymológii je aj tu. --AtonX 08:08, 7 marec 2006 (UTC)