Diskusia k Wikipédii:Zoznam najstarších článkov

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

@Dušan Kreheľ: pre protokol na margo rozdielov medzi verziou podľa aktuálnej repliky skwiki db. [1] a zoznamom podľa 2005-03-16 dumpu [2]:

  • #2 Main page, presmerovanie (už v momente vzniku + aj v dumpe z 2005 to má príznak is_redirect)
  • #697 Elections, interný WMF text v angličtine, po preklade presunuté mimo NS0 (Wikipédia:Voľby)
  • #698 Science fiction, prerobené na presmerovanie (a už v dumpe z 2005 to má príznak is_redirect)
  • #700 Newton Isaac, duplicita k staršej #606 Isaac Newton, zmazané (+ už v dumpe z 2005 to má príznak is_redirect)
  • #887 Blog, duplicita k #888 Weblog, založené v rovnaký deň, neskôr zmazané v prospech #888 (+ už v dumpe z 2005 to má príznak is_redirect)
  • #909 Filozofi, presunuté mimo NS0 (Wikipédia:Wikiprojekt FILIT/filozofi), neskôr zmazané

--Teslaton (diskusia) 23:47, 7. február 2024 (UTC)[odpovedať]

Najstaršie znamená, že najstaršie. Nie najstaršie existujúce. Ak sa nedržíš presne originálu, tak je dobré uviesť aké sú podmienky alebo špecifikovať okolnosti.
P.S.: Čo tak použiť en:Help:Permanent_link (rečnícka otázka)? Pri ich použití sa ako číslo používa číslo revízie. Skratke je platné pre všetky wiki. --Dušan Kreheľ (diskusia) 20:22, 8. február 2024 (UTC)[odpovedať]
@Dušan Kreheľ: Je tam citovaný zdroj, z ktorého sú záujemcovi podrobnosti krit. dostupné. Nehovoriac o tom, že pôvodný dataset v tomto smere nie je kvalitatívne odlišný, rovnako je to len aproximácia reality podľa ex-post snapshotu z roku 2005, kde už nejaké články tiež neexistujú, nejaké sú prerobené na presmerovania, presunuté mimo hlavný NS, atď. Filozoficky sa na to dá nahliadať tak, že ide v zozname o najstaršie články, ktoré obstáli skúške časom. Rovnako ma ale zaujímalo, ktoré z tých úplne prvých voči stavu z 2005 ešte dodatočne vypadli, práve preto som sem pripájal ten elaborát vyššie. A je z neho myslím vcelku zrejmé, že tie čo neobstáli, nemali charakter článku (inak by som ich tam doplnil).
Linky sú tam v tejto forme zámerne, je to priamočiare a výsledná reprezentácia je úsporná a praktická (nie je to ani príliš rozplajzlé, ani príliš titerné, aby tam bol problém s erg. pri klikaní a je to automaticky číslované), pri wl. je v kontextoch, kde je žiadúca úspornosť, potrebný custom titulok, čo je neohrabané, z toho istého dôvodu spravidla diffy a permalinky odkazujem týmto spôsobom aj v diskusiách). --Teslaton (diskusia) 21:13, 8. február 2024 (UTC)[odpovedať]