Diskusia s redaktorom:Liliana Fidesová

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Život v kamennej dobe - lovci a zberači Obdobie praveku historici stotožňujú s dobou kamennou. Najdlhšie obdobie ľudských dejín však rozdelili na menšie doby pre lepšiu orientáciu v historickom čase:

1.) staršia doba kamenná - paleolit 2.) stredná doba kamenná - mezolit 3.) mladšia doba kamenná - neolit

Paleolit: V staršej dobe kamennej sa uskutočnil vývoj človeka od najjednodukších foriem po dnešný druh Homo sapiens sapiens = antropogenéza.

australopitekus – pozostatky nájdené iba v Afrike

človek zručný (homo habilis) – žil len v Afrike, vedel si zhotoviť jednoduché nástroje .

človek vzpriamený (homo erectus) – pohyboval sa už po dvoch končatinách

človek rozumný (homo sapiens) – predchodca dnešného človeka

človek dnešného typu (homo sapiens sapiens) – osídlil všetky kontinenty a prispôsobil sa rozličným podmienkam

Praveký ľudia žili v štvrtohorách, kedy sa striedali doby ľadové a medziľadové. Živili sa lovom zvierat ako mamuty, jaskynné levy, šabľozubé tigre a jaskynné medvede a zberom rastlín napr. machov, lišajníkov ako aj plodov vtedajších kríkov a stromov.

Žili v pokrvne príbuzných rodoch. Prácu si delili – muži lovili, ochraňovali rod, vyrábali pracovné nástroje. Ženy sa starali o rodinu, vyrábali odevy, zbierali lesné plody. Bývali v jaskyniach a pod jaskynnými prevismi, v jednoduchých obydliach. Postupne si domestikovali niektoré zvieratá, prvý bol pravdepodobne pes.

Koncom paleolitu sa človek naučil zakladať oheň– slúžil ako teplo, svetlo, ochrana pred divou zverou, na prípravu potravy.

Okrem bežného, každodenného života verili aj v posmrtný život, preto uctievali aj rôzne prírodné sily.

Vytvárali nástenné maľby, sošky venuší ( u nás sa našla taká soška v Moravanoch nad Váhom) a zvierat, vyrábali šperky, zdobili si odevy, čo je dôkazom ich kultúry.

Na konci paleolitu a v mezolite sa zmenilo podnebie a oteplilo sa. Vyhynuli niektoré zvieracie druhy a vyvinuli sa nové – menšie. Aj pravekí ľudia sa prispôsobili lovu menšej zveri lukmi, šípmi, sekerkami. Veľké tlupy sa rozpadajú a človek začína žiť v menších skupinách – rodoch – členovia pokrvnej rodiny.

antropogenéza – vývoj človeka od najjednoduchších foriem až po dnešný druh

domestikácia – skrotenie a zdomácnenie divého zvieraťa

evolúcia – vedecká teória, podľa ktorej sa život na Zemi vyvíjal od jednoduchých foriem k zložitejším. Jej autorom je Charles Darwin

homo (z lat.) - človek

Súvisiace články: https://sk.wikipedia.org/wiki/Diskusia_s_redaktorom:Liliana_Fidesov%C3%A1,