Dom v Chestnut Hill

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Fasáda

Dom v Chestnut Hill, známy tiež ako dom Vanny Venturiovej (Vanna Venturi House) bol postavený vo Philadelfii v roku 1964. Autorom návrhu je americký architekt Robert Venturi, predstaviteľ postmodernizmu. Navrhol ho pre svoju matku a táto stavba sa stala vzorom pre jeho ďalšie realizácie. V roku 1965 za ňu dostal cenu Architectural and The Arts Awards a v roku 1989 cenu AIA Twenty-Five Year.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Dvojpodlažný objekt je v pôdoryse na prvý pohľad symetrický. Táto symetria je však deformovaná riešením dvoch vertikálnych prvkov. O centrálnu pozíciu sa delí schodisko a krbový komín. Ten sa zarezáva do schodiska, ktoré tak stráca na svojej šírke. Komín sa však zároveň uhýba schodisku, čo vytvára napätie. Samotná dispozícia domu je uzavretá. Centrálny priestor tvorí obývacia miestnosť, z ktorej sa vchádza do ostatných miestností. Už na prvý pohľad je viditeľné netradičné narábanie so stenami, ktoré vytvárajú zložitý priestor. Zložitý je pôdorys aj prevádzky a táto zložitosť je typickým rukopisom autora. Do protikladu k zložitému interiéru stavia Venturi relatívne jednoduchý exteriér. Predná fasáda vytvára náznakový obraz domu vo forme akejsi kulisy, ktorá je u Venturiho obľúbeným prvkom vyjadrujúcim problém zosúladiť vonkajší a vnútorný priestor. Niektorými výrazovými prostriedkami naznačuje zložitosť interiéru aj v exteriéri. Rôznymi mierkami a tvarmi okien a perforácií vo vonkajších stenách a tiež excentrickou polohou komína odzrkadľuje autor komplikovanosť interiéru.
Na tomto diele Venturi uplatnil svoju teóriu navrhovania architektúry, ktorú neskôr opísal aj v knihe Zložitosť a protiklad v architektúre.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Venturi, Rauch a Scott Brown: Bauten und Projekte 1959-1985, Krämer, Stuttgart 1986
  • Venturi, R.: Zložitosť a protiklad v architektúre, česká edícia Arbor vitae, 2001/2003
  • Haas, F.: Architektura 20. století, Státní pedagogické nakladatelství Praha, 1978
  • www.vsba.com