Doubler

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Doubler je nová kartová hra pre dvoch hráčov, ktorej autor je Vladimír Pribylinec. Pravidlá boli publikované v časopise Games and puzzles.

Počet kariet: 44 - 10, J, Q, K, A dvakrát v 4 farbách plus 4x Joker.

Na začiatku hry každý hráč obdrží po dva žolíky a 16 kariet. Zostávajúcich 8 kariet sa uloží do talóna s obrazom nahor tak, aby ich bolo možné všetky vidieť.

Pri kladení karty na stôl vždy rozlišujeme svoju stranu (A) a súperovu stranu (B).

  1. Vykladanie - ľubovoľnú kartu z ruky položíme na stranu A alebo B.
  2. Prikladanie - vedľa voľnej karty na stole (nie je medzi dvomi kartami) položíme susednú kartu rovnakej farby podľa sekvencie 10-J-Q-K-A, pričom všetky sekvencie musia byť orientované rovnakým smerom. Jednu hodnotu v nej môže zastúpiť Joker. Za prikladanie karty na súperovu stranu si odoberieme ľubovoľnú kartu z talóna do svojho listu kariet. Nie je prípustné vkladať kartu medzi dve tak, aby vznikla sekvencia. Prikladanie nie je povinné.
  3. Párovanie - ku voľnej karte položíme kartu rovnakej farby a hodnoty. Podmienkou párovania na strane A je odobratie voľnej karty do ruky zo strany B a naopak (inak párovať nemožno). Z kompletnej sekvencie sa karty nemôžu odoberať, krajné karty ale môžeme párovať. Kompletná sekvencia s viac ako dvomi pármi sa počíta opačnej strane.

Vyhráva hráč, ktorý dosiahne dve kompletné sekvencie. Druhý spôsob ukončenia hry je ten, že niektorý hráč nemá na ruke žiadne karty - vtedy vyhráva hráč, ktorý má jednu kompletnú sekvenciu, pri ich rovnosti končí hra remízou.