Drahožica

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Drahožica vo Veľkých Uherciach

Drahožica je potok na hornej Nitre, preteká územím okresu Partizánske.[1] Je to ľavostranný prítok Nitry, má dĺžku 13,2 km a je tokom IV. rádu. Na hornom toku preteká územím topoľčianskej zvernice a vytvára Drahožickú dolinu. Pri osade Pôždol napája vodnú nádrž Veľké Uherce. Niekedy sa označuje ako Uherecký potok.

Prameň: v pohorí Tribeč, v podcelku Rázdiel, na juhozápadnom úpätí Veľkej Ostrej (745,4 m n. m.) v nadmorskej výške cca 560 m n. m.

Smer toku: prevažne na sever, len medzi osadou Pôždol a sútokom s Drndavou na severozápad

Geomorfologické celky: 1. Tribeč, podcelok Rázdiel, oddeľuje časti Veľkopoľská vrchovina na východe a Skýcovská vrchovina na západe, 2. Hornonitrianska kotlina, podcelok Oslianska kotlina[2]

Prítoky: sprava z oblasti Uhliska, z Trstenej doliny, Pažitský potok, zľava prítok (417,2 m n. m.) spod Rázdiela (686,9 m n. m.), z oblasti Večerovej a potok Drndava

Ústie: do Nitry pri obci Malé Kršteňany v nadmorskej výške približne 197 m n. m.

Obce: osada Drahožická huta, Veľké Uherce, Pažiť (okrajom)[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-10-05]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-10-05]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-10-05]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]