Draupadí

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Draupadí na obraze Ravi Varmu

Draupadí je jedna z postáv, v epickom staroindickom epose Mahábhárata.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Draupadí sa narodila z ohňa, spolu s bratom Dhrištradjumnom. Odmalička vynikala krásou a uctievaním Krišnu. Stala sa manželkou piatich hrdinských Pánduovcov, a každému z nich porodila syna. Draupadí spoločne Pánduovcami odišla do lesa.

Jej oddanosť bratov neraz zachránila. Najznámejšie je zachránenie pred kliatbou od potulných mudrcov, ktorý požehnali alebo prekliali podľa toho, ako boli obsúžený. Do lesa ich za Pánduovcami vyslal Durjódhana. Draupadí nemala jedlo, aby ich mohla obslúžiť. Požiadala o pomoc Krišnu, ktorý z jej misky zjedol jedno zrniečko ryže. Spôsobil, že zrazu boli všetci mudrci sýty a na jedlo ani nepomysleli.

Urážka Draupadí[upraviť | upraviť zdroj]

Počas hry v kocky Judhišthira prehral aj sám seba, a hneď potom stavil aj Draupadí. Vznikol spor, či ju mohol prehrať v hre v kocky, keď sám už nebol svojim pánom. Počas sporu sa ju Dušasána pokúsil vyzliesť. Draupadí požiadala o pomoc Krišnu, ktorý jej predĺžil látku donekonečna, až sa Dušasána unavil. Svojou oddanosťou urobila na Dhritaráštru taký dojem, že jej dovolil odísť aj s jej manželmi.