Emmy Award

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Emmy Award

Televízny producent Bruce Kennedy s Emmy Award
Udeľovanéza excelentnosť v televíznom priemysle
KrajinaSpojené štáty
UdeľujeATAS / NATAS / IATAS
Web stránkaemmys.com/
emmyonline.org/
iemmys.tv/

Emmy Award alebo skrátene Emmy je každoročne udeľované americké ocenenie za vynikajúce výsledky v televíznom priemysle. Je to najprestížnejšie ocenenie v tejto oblasti podobné slávnym Oskarom za film alebo Grammy za hudobnú tvorbu.

Pretože ceny Emmy sú udeľované v rôznych odvetviach amerického televízneho priemyslu, odovzdávajú sa v rôznych ceremóniách počas celého roka. Dve udalosti s najväčším mediálnym záujmom sú Primetime Emmys a Daytime Emmys, ktoré uznávajú vynikajúcu prácu v americkom zábavnom vysielaní v hlavnom a dennom vysielacom čase. Ďalšie významné ceremoniály udeľovania ceny Emmy sú ocenenia národných športových programov, národných spravodajských a dokumentárnych programov, programov z oblasti národného obchodu a financií, technologických a inžinierskych úspechov v televízii, vrátane ocenenia Primetime Engineering Emmy Awards. Regionálne ceny Emmy sú prezentované v celej krajine v rôznych obdobiach roka uznávajúc dokonalosť v miestnej a celoštátnej televízii. Okrem toho, International Emmys oceňujú televízne programy pôvodne vysielané mimo územia Spojených štátov.

Tri príbuzné, ale oddelené organizácie udeľujú ceny Emmy: Academy of Television Arts & Sciences (ATAS), National Academy of Television Arts & Sciences (NATAS), a International Academy of Television Arts and Sciences (IATAS).

Prvá Emmy bola udelená 25. januára 1949 v Hollywood Athletic Club Shirley Dinsdaleovej pri premiérovej slávnostnej ceremónii.

Soška Emmy zobrazuje okrídlenú ženu držiacu atóm. Krídla reprezentujú umeleckú múzu a atóm predstavuje pokrok vedy. Soška je vysoká 39 cm (15,5 palca), v priemere má 19 cm (7,5 palca) a váži 2,5 kg (88 uncí).

Najprestížnejšie kategórie sú Najlepší (angl. oustanding) seriál alebo dráma, Najlepší herec/herečka v hlavnej/vedľajšej úlohe v dráme alebo komédii. Okrem toho sa udeľujú aj ceny v kategóriách Najlepšia réžia, scenár, hosťujúci herec, zvuk, strih, hudba, kostýmy, výprava a iné.