Festival de la Sidra

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ochutnávka sidry v Oviede

Festival de la Sidra de Nava (doslova Festival Sidry v Nave) je festival jablčného vína, sidra, v obci Nava, v astúrskej provincii. Vznikol v roku 1969 na podnet vtedajšieho starostu José María Caso Mayora a v súčasnosti je jednou z najdôležitejších slávností v Astúrii, ktorá každoročne láka tisícky ľudí. V rámci tohto festivalu, ktorý sa organizuje v lete a trvá niekoľko dní, majú svoje stále miesto rôzne koncerty, ochutnávky sidry a početné kultúrne podujatia súvisiace s Astúriou. Koná sa druhý júlový víkend v Nave.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Slávnosť je od 5. júla 1989 zaradená do kategórie Interés Turístico Nacional, teda turisticky najatraktívnejších slávností v rámci Španielska.

Prvý festival tohto druhu sa uskutočnil 21. júna 1969 a následne sa organizoval každé dva roky, až do roku 1988, kedy si napokon nachádza svoje fixné miesto a to každoročne druhý júlový víkend. Medzi hlavné atrakcie festivalu nepochybne patrí verejný príhovor niektorej z významných miestnych osobností, ochutnávka najlepšej astúrskej sidra natural, teda úplne prekvaseného jablčného vína, ktorého šumivosť vzniká až prevzdušnením alebo medzinárodná súťaž tzv. escanciadores („rozlievačov“ sidry). Bezplatné ochutnávky sidry, gastronomické festivaly, ktoré akcentujú jej spätosť s kuchárskym umením, folklórne a hudobné vystúpenia, to všetko je iba malá vzorka z nespočetného množstva sprievodných podujatí najvýznamnejšej slávnosti sidry organizovanej v Astúrii.

Priebeh festivalu[upraviť | upraviť zdroj]

Jedným z najdôležitejších momentov celého Festivalu Sidry je finále súťaže o najlepšiu sidra natural vyrobenú v Astúrii a v Nave. Zároveň sa koná prezentácia všetkých astúrskych llagares, teda zariadení, v ktorých sa vyrába sidra, s cieľom získať uznanie a ocenenie. Cenu výhercovi už tradične odovzdávajú krajské a obecné úrady, pričom tento slávnostný akt sa odohráva v sobotu na balkóne radnice. Porotu tvorí desať nezávislých odborníkov, ktorí po prvotnom predbežnom výbere nakoniec zvolia 8 najlepších vzoriek sidry, ktoré postúpia do finále. O víťazovi rozhoduje až degustácia naslepo, ktorá sa koná v jedinečnom prostredí námestia Manuela Uríu.

Medzinárodná súťaž „rozlievačov“ sidry sa koná v nedeľu ráno a spomedzi všetkých súťaží, ktoré sa v Astúrii počas roka organizujú, je práve táto považovaná za jednu z najprestížnejších. Zúčastňujú sa jej súťažiaci z najlepších astúrskych výrobní sidry, ktorí sa snažia zvíťaziť a tým získať všeobecné uznanie. V súťaži sa hodnotí, okrem iného, spôsob uchopenia a držania pohára, uchopenia fľaše, nalievania sidry do pohára, elegancia a výrazový prejav pri jej rozlievaní. Svojou nápadnosťou a pompéznosťou je táto súťaž kľúčom k pochopeniu umenia súvisiaceho so „svetom“ sidry. Verejnému zahájeniu slávnosti predchádza otvorenie tzv. „sidrovej cesty“, pozostávajúcej zo stanovíšť so sudmi sidry, rozmiestnenými v centre mesta. Práve to je najočakávanejšia chvíľa pre tisícky, prevažne mladých návštevníkov, ktorí prichádzajú do centra poväčšine tzv. „sidrovlakmi“ (vlaky FEVE - španielskej úzkorozchodnej železnice - s prispôsobeným cestovným poriadkom, ktoré prichádzajú do Navy z celej Astúrie). Krátko nato sú už ulice Navy nasiaknuté nezameniteľnou vôňou sidry, ktorú je v meste cítiť ešte aj niekoľko dní po slávnosti. Pomocou tradičnej metódy narážania sudov sa v tomto autentickom ošiali zadarmo rozleje až 5000 litrov sidry. Centrum Navy je v krátkej dobe zaplnené množstvom ľudí, ktorí sa presúvajú od jedného stanovišťa so sudmi k druhému.

Od roku 2011 bola tradičná „sidrová cesta“ odstránená z programu festivalu na základe úradného nariadenia a bola nahradená bezplatnými ochutnávkami v sobotňajších a nedeľňajších ranných hodinách, na vyhradených miestach jednotlivých výrobní, kde sa sidra rozlieva tradičným spôsobom. Aj keď sa organizátori festivalu neustále snažia o zlepšovanie kvality a zaobchádzania so zdarma ponúkaným vínom, ako aj o zlepšenie hygieny na festivale, priaznivci tradičnej „sidrovej cesty“ tvrdia, že prijaté opatrenia, bez akéhokoľvek predošlého jednania s obyvateľmi Navy, odňali festivalu jeho jedinečnosť.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]