Freddy (film)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Freddy
Dĺžka 124 minút
Štát India
Pôvodný jazyk hindský
Dátum uvedenia 2. december 2022
Distribučná spoločnosť Disney+ Hotstar
Filmový štáb
Réžia Shashanka Ghosh
Produkcia Ekta Kapoor
Shobha Kapoor
Jay Shewakramani
Gaurav Bose
Hudba Songs:
Pritam
Score:
Clinton Cerejo
Kamera Ayananka Bose
Strih Chandan Arora
Scénografia Parveez Shaikh
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Freddy je indický psychologický triler z roku 2022 v hindskom jazyku, ktorý režíroval Shashanka Ghosh. Vo filme účinkujú Kartik Aaryan a Alaya F.[1] Nakrúcanie sa začalo v auguste 2021 a skončilo v septembri 2021.[2] Film mal premiéru 2. decembra 2022 na Disney+ Hotstar.[3] Získal pozitívne recenzie od kritikov aj divákov s pochvalou smerom k hereckým výkonom a scenáru.

Zápletka[upraviť | upraviť zdroj]

Doktor Freddy Ginwala je plachý a spoločensky neohrabaný zubár v Bombaji. Chodí na viaceré rande so ženami, ale zakaždým ho odmietnu. Jeho jediným priateľom je jeho domáca korytnačka Hardy a voľný čas trávi prácou na svojich miniatúrnych lietadlách. Keď bol malý, jeho otec zabil matku a potom spáchal samovraždu. Odvtedy ho opatruje teta Persis.

Na svadbe príbuzných Freddy uvidí dievča menom Kainaaz a rozpačito sa k nej priblíži, aby sa s ňou porozprával, ale je odstrčený jej manželom Rustomom, ktorý zabezpečoval pohostenie na svadbe. Kainaaz sa na druhý deň stretne s Freddym na jeho klinike a povie mu, že si chce vytrhnúť zub múdrosti, a on jej na druhý deň vykoná operáciu. Freddy sa do nej čoskoro zamiluje a nemôže na ňu prestať myslieť. Ide k jej domu, aby ju zahliadol, a vidí, ako ju Rustom bije. Freddy jej na druhý deň zavolá a nalieha, aby ho navštívila, aby mohol skontrolovať, či sa po operácii správne hojí. Vypytuje sa jej na rany na tvári a ona mu prezradí, že Rustom ju týra a že by ju zabil, keby ho niekedy opustila. Začnú sa tajne stretávať a ona jeho city opätuje. Plánujú sa vziať a zbaviť sa Rustoma tým, že ho zabijú.

Freddy ho zabije tak, že ho zrazí autom, a odíde rovno na svoju farmu v Karjate, kde zostane týždeň a nechá si opraviť škody na svojom aute. Polícia nemôže nájsť žiadne dôkazy súvisiace s Rustomovou smrťou. Po návrate sa Freddy stretne s Kainaaz v jej dome, ale je šokovaný, keď ju vidí s Raymondom, kuchárom. Kainaaz Freddymu prezradí, že ho nikdy nemilovala a využila ho len na to, aby jej zabili manžela, aby mohla byť s Raymondom spolu a stať sa majiteľkou reštaurácie, ktorú predtým vlastnil jej manžel. Freddy je zničený a rozhodne sa pomstiť. Vkradne sa do Kainaazinho domu a nahradí jej prostriedok na umývanie tváre tekutým prostriedkom na umývanie riadu, keďže Kainaaz predtým spomínala, že je alergická na síran sodný. Odstráni aj brzdovú kvapalinu z Raymondovho auta. Kainaaz sa zobudí a zistí, že jej pokožku pokrývajú vyrážky spôsobené alergiou. Raymond ju odvezie do nemocnice, ale kvôli chybným brzdám utrpia nehodu a zrania sa.

Na druhý deň zistí, že niekto zverejnil online recenziu jej reštaurácie, v ktorej sa sťažuje na jaštericu nájdenú v jedle, čo poškodilo jej povesť. Na internet unikla aj ich obscénna fotografia. Kainaaz je presvedčená, že za tým všetkým je Freddy. Idú k nemu domov a zbijú ho, ale príde tam polícia, pretože ich Freddy vopred informoval. Prezradia polícii, že Freddy zabil Rustoma, ale nemôžu poskytnúť žiadny dôkaz, pretože Freddy sa vkradol do Kainaazovho domu a tajne vymazal všetky jeho fotky a správy z ich telefónov, kým spali. Neskôr sa opäť vlámu do Freddyho domu, keď je preč, a zabijú Hardyho, pričom mu zlomia srdce. Očitý svedok Rustomovej vraždy prezradí polícii číslo Freddyho auta, hoci nevidel tvár vodiča. Keď polícia príde Freddyho vypočúvať, zaklame, že Raymond, aby to naňho hodil, vzal jeho auto, aby zabil Rustoma, a dokáže to tým, že ukáže falošné správy, ktoré sám tajne poslal z Kainaazovho telefónu do svojho telefónu, a záznam z priemyselnej kamery, na ktorom sa vlámali do jeho domu.

Freddy zavolá Kainaaz a Raymondovi a povie im, že si pre nich príde polícia a že ich ušetrí, ak sa mu prídu ospravedlniť na jeho farmu. Zároveň ich požiada, aby si so sebou vzali kufor. Polícia si pozrie kamerový záznam, na ktorom odchádzajú z domu s kufrom, a predpokladá, že utiekli. Na farme sa pokúsia Freddyho zabiť, ale ten ich premôže a zajme. Potom im obom bez anestézie násilne vytrhne zuby, čo má za následok ich smrť. Keď Freddy pochováva Kainaaz, povie jej posledný vtip, že ju „stále miluje“. Ľahne si medzi obe pochované telá a strašidelne sa usmieva na divákov, keď obrazovka stmavne.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Kartik Aaryan ako Dr. Freddy Ginwala: Introvertný zubár
  • Alaya F ako Kainaaz Cruz Irani: Rustomova manželka
  • Karan A. Pandit ako Raymond Nariman: Kainaazin priateľ
  • Sajjad Delafrooz ako Rustom Irani: Kainaazin násilnícky manžel
  • Jeniffer Piccinato ako Ava
  • Harshika Kewalramani ako Shirin Mistry
  • Tripti Agarwal ako pani Cruz: Kainaazina matka
  • Ashit Kumar ako Shankar

Výroba[upraviť | upraviť zdroj]

V júli 2021 bolo potvrdené, že Kartik Aaryan bude hrať hlavnú úlohu v ďalšom filme Ekta Kapoor & Jay Shewakramani.[4] Pre úlohu zubára musel Aaryan pribrať 14 kg.[5]

Hlavnú úlohu po boku Aaryana si zahrala Alaya F. Je to jej druhý film po Jawaani Jaaneman (2020).[6][7]

Hlavné natáčanie sa začalo 4. augusta 2021.[8] Alaya sa k natáčaniu pripojila v polovici augusta. Mnohé scény sa natáčali v Panchgani.[9][10] Natáčanie bolo ukončené 29. septembra 2021.[11][12]

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

Hudbu k filmu zložil Pritam a hudobný doprovod Clinton Cerejo.[13] Prvý singel s názvom „Kaala Jaadu“ bol vydaný 11. novembra 2022.[14] Druhý singel s názvom „Tum Jo Milo“ bol vydaný 21. novembra 2022.[15]

# Názov skladby Dĺžka
1. „Kaala Jaadu“   3:32
2. „Tum Jo Milo“   3:25
3. „Tujhse Pyaar Karta Hoon“   2:34
9:31

Zverejnenie[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálny plagát Kartika Aaryana a Alaya F bol zverejnený 28. októbra 2022, resp. 17. novembra 2022.[16][17] Upútavka na film bola zverejnená 7. novembra 2022.[18]

Freddy získal pozitívne recenzie kritikov, ktorí chválili herecké výkony (najmä Aaryana) a scenár.[19]

Bollywood Hungama ohodnotil film 4 hviezdičkami z 5 a napísal: „Freddy sa môže pochváliť skvelou zápletkou a prvotriednym prevedením, pričom Kartik Aaryan podáva najlepší výkon svojej kariéry.“[20] Rohit Bhatnagar z The Free Press Journal ohodnotil film 4 hviezdičkami z 5 a napísal: „Freddy je v prvej polovici pútavý, hoci druhá polovica núti nudiť sériou pômst, zostávajú verné filmu a žánru. Pozor na Kartikov nezvyčajný výkon.“[21] Eshita Bhargava z denníka The Financial Express ohodnotil film 4 hviezdičkami z 5 a napísal: „Od scenára a kamery až po réžiu a herecké výkony, Freddyho si musíte pozrieť. Kartik Aaryan nám opäť predviedol vynikajúci výkon a dokázal, že dokáže zahrať akúkoľvek postavu a nedá sa stereotypizovať.“[22] Pragya Jha z ABP News ohodnotil film 4 hviezdičkami z 5 a napísal: „Po zhliadnutí tohto filmu možno povedať, že v posledných rokoch nastal v hindských filmoch vítaný posun smerom ku kriminálnym trilerom. Pozrite si tento film a uvidíte Kartika Aaryana v úplne novom svetle!“[23] Chirag Sehgal z News 18 ohodnotil film 3,5 hviezdičkami z 5 a napísal: „Freddy stojí za pozretie. Užijete si zvedavosť, ktorú film vyvoláva. Určite sa vám bude páčiť Kartik Aaryan v úplne novom avatarovi. Alaya F je čerešničkou na torte. Na konci filmu sa možno budete báť ešte niekedy navštíviť zubára, ale o tom je tá zábava!“[24] Ankita Bhandari zo Zee News ohodnotila film 3,5 hviezdičkami z 5 a pochválila napínavú drámu za „Kartikovo brilantné herectvo, napínavý príbeh, dráždivú zápletku, úžasnú réžiu a nepredvídateľné vyvrcholenie!“[25] Mehak Sabharwal z magazínu Zoom ohodnotil film 3,5 hviezdičkami z 5 a označil ho za „dobré pozeranie“ a napísal: „Máte možnosť vidieť novú verziu Kartika, ktorá je veľmi odlišná od filmov, ktoré nakrútil predtým. Film si zaslúži váš čas.“[26]

Renuka Vyavahare z The Times of India ohodnotila film 3 hviezdičkami z 5 a napísala: „Freddy je pomerne pútavý a znepokojivý, ale váhavo sa snaží ísť na maximum. Film začína dobre, ale nevyužíva svoj plný potenciál.“[27] Tushar Joshi z India Today ohodnotil film 3 hviezdičkami z 5 a napísal: „Freddy je temný a zvrátený. Pozrite si ho, ak si chcete oddýchnuť od cukríkovej verzie Kartika Aaryana a vidieť ho, ako sa pokúša o niečo iné.“[28] Devesh Sharma z Filmfare ohodnotil film 3 hviezdičkami z 5 a napísal: „Film je určite pomalý spaľovač. Veľa času sa venuje budovaniu Freddyho postavy. Ukazuje sa, že sa najlepšie cíti pri svojich nástrojoch, stráca sa vo svojej práci a získava si dôveru svojich pacientov.“[29] Avinash Lohana z Pinkvilla ohodnotil film 3 hviezdičkami z 5 a napísal: „Freddy sa vezie na výkonoch a strhujúcej druhej polovici filmu.“[30] Umesh Punwani z Koimoi ohodnotil film 3,5 hviezdičkami z 5 a napísal: „Od 'Pyaar Ka Punchnama' po 'Nafrat Ka Punchnama', Kartik Aaryan ovláda umenie balansovania medzi hercom a hviezdou.“[31]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. BEASTER-JONES, Jayson. “But My Heart Is Still Indian”. [s.l.] : Oxford University Press, 2014-11-07. Dostupné online. S. 49–73.
  2. New alloy isn’t creepy at high temperatures. Nano Today, 2016-12, roč. 11, čís. 6, s. 698–699. Dostupné online [cit. 2024-02-03]. ISSN 1748-0132. DOI10.1016/j.nantod.2016.10.009.
  3. OKTAVIANI, Dristacia; RUSDI, Farid. Pengaruh Komunikasi Pemasaran Disney+ Hotstar Indonesia Melalui Instagram terhadap Minat Pelanggan. Prologia, 2022-11-02, roč. 6, čís. 2, s. 349–354. Dostupné online [cit. 2024-02-03]. ISSN 2598-0777. DOI10.24912/pr.v6i2.15560.
  4. Of Vagabonds and Wayfarers: Raj Kapoor, Dev Anand, and Hindi Cinema’s Family-Led Film Clusters. Networked Bollywood, 2024-01-31, s. 26–76. Dostupné online [cit. 2024-02-03]. DOI10.1017/9781009400602.002.
  5. Hanover Intervenes : 1711—June–November. [s.l.] : The University of Chicago Press. Dostupné online. ISBN 978-1-4725-8307-9.
  6. Case 16 Celia Joins Her High School Swim Team. [s.l.] : Routledge, 2017-07-05. Dostupné online. ISBN 978-1-315-13603-5. S. 99–104.
  7. ALHAMMADI, Munir Khamis. Yibal Khuff Most Complex Project in PDO [online]. SPE, 2022-10-31, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online. DOI:10.2118/210902-ms
  8. MARQUEZ, Freddy J.. Drilling Optimization Applying Machine Learning Regression Algorithms [online]. OTC, 2021-08-09, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online. DOI:10.4043/30934-ms
  9. List of contributing reviewers 2021**Retrieved August 30, 2021.. Information Polity, 2021-12-06, roč. 26, čís. 4, s. 549–549. Dostupné online [cit. 2024-02-25]. ISSN 1570-1255. DOI10.3233/ip-219010.
  10. DAHIYA, Surbhi. The Hindustan Times Limited: Marching Forward with a Mission. [s.l.] : Oxford University PressDelhi, 2021-08-05. Dostupné online. S. 483–618.
  11. DAHIYA, Surbhi. The Hindustan Times Limited: Marching Forward with a Mission. [s.l.] : Oxford University PressDelhi, 2021-08-05. Dostupné online. S. 483–618.
  12. KOCH, James. Congress Averts Shutdown and Debates Debt Ceiling : September 28, September 30, October 6, October 7, and October 12, 2021. 2455 Teller Road, Thousand Oaks California 91320 : CQ Press, 2022. Dostupné online. ISBN 978-1-0718-5338-2. S. 673–690.
  13. Grain Transportation Report, December 15, 2022. [s.l.] : [s.n.], 2022-12-15. Dostupné online.
  14. ARMISTICE NIGHT. [s.l.] : Yale University Press. Dostupné online. S. 157–224.
  15. TANAKA, Kaj. Love Story. Fairy Tale Review, 2022, roč. 18, čís. 1, s. 78–79. Dostupné online [cit. 2024-02-25]. ISSN 2327-6819. DOI10.1353/fair.2022.0020.
  16. STARK, Philip B.; XIE, Ran. They May Look and Look, Yet Not See: BMDs Cannot be Tested Adequately. Cham : Springer International Publishing, 2022. Dostupné online. ISBN 978-3-031-15910-7. S. 122–138.
  17. THOMAS, C. Joshua; FREDDY, Haans J.. Look East Policy. London : Routledge India, 2022-08-24. Dostupné online. ISBN 978-1-003-28554-0. S. 312–317.
  18. New alloy isn’t creepy at high temperatures. Nano Today, 2016-12, roč. 11, čís. 6, s. 698–699. Dostupné online [cit. 2024-02-25]. ISSN 1748-0132. DOI10.1016/j.nantod.2016.10.009.
  19. DENG, Tianjie. Investigating the effects of textual reviews from consumers and critics on movie sales. Online Information Review, 2020-08-11, roč. 44, čís. 6, s. 1245–1265. Dostupné online [cit. 2024-02-25]. ISSN 1468-4527. DOI10.1108/oir-10-2019-0323.
  20. ROTONDI, Agata; DI IORIO, Angelo; LIMPENS, Freddy. Identifying Citation Contexts: a Review of Strategies and Goals.. [s.l.] : Accademia University Press, 2018. Dostupné online. ISBN 978-88-31978-68-2. S. 335–341.
  21. DODSON-ROBINSON, Eric. Failures of Language in Thomas Kyd’s The Spanish Tragedy and Their Relation to Senecan Revenge Drama. [s.l.] : BRILL, 2019-07-16. Dostupné online. ISBN 978-90-04-40128-0. S. 64–78.
  22. Asian Development Outlook Supplement December 2022. [s.l.] : [s.n.], 2022-12-01. Dostupné online.
  23. Transportation Updates and Regulatory News, December 2022. [s.l.] : [s.n.], 2022-12. Dostupné online.
  24. Transportation Updates and Regulatory News, December 2022. [s.l.] : [s.n.], 2022-12. Dostupné online.
  25. Letter to the Editor. Emergency Medicine News, 2018-05, roč. 40, čís. 5, s. 27–27. Dostupné online [cit. 2024-02-26]. ISSN 1054-0725. DOI10.1097/01.eem.0000533748.85834.f5.
  26. TANAKA, Kaj. Love Story. Fairy Tale Review, 2022, roč. 18, čís. 1, s. 78–79. Dostupné online [cit. 2024-02-26]. ISSN 2327-6819. DOI10.1353/fair.2022.0020.
  27. STEPHENS, Cassandra (Bishop). Revelation: A Thriller by Carter Wilson (review). Rocky Mountain Review, 2017-09, roč. 71, čís. 2, s. 258–259. Dostupné online [cit. 2024-02-26]. ISSN 1948-2833. DOI10.1353/rmr.2017.0047.
  28. GOPALAN, Lalitha. Road Movie. Cham : Springer International Publishing, 2020. Dostupné online. ISBN 978-3-030-54095-1. S. 261–296.
  29. PAGE, Jason S.. Boildown Study on Supernatant Liquid Retrieved from AW-106 in December 2012. [s.l.] : [s.n.], 2013-06-04. Dostupné online.
  30. Asian Development Outlook Supplement December 2022. [s.l.] : [s.n.], 2022-12-01. Dostupné online.
  31. LAM, Ho Yeung; LAU, Cheong Chi Andrew; WONG, Chi Hong. A review of epidemiology and public health control measures of COVID-19 variants in Hong Kong, December 2020 to June 2021. IJID Regions, 2022-03, roč. 2, s. 16–24. Dostupné online [cit. 2024-02-26]. ISSN 2772-7076. DOI10.1016/j.ijregi.2021.11.002.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]