Graptemys pseudogeographica kohnii

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Graptemys pseudogeographica kohnii
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Graptemys pseudogeographica kohnii
Baur, 1890
Mapa rozšírenia
Mapa rozšírenia
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Graptemys pseudogeographica kohnii je sladkovodná korytnačka, ktorá patrí medzi zástupcov rodu Graptemys. Ten má celkovo 12 druhov, z ktorých niektoré sa delia na poddruhy. Tak je tomu aj pri druhu Graptemys pseudogeographica, ktorého poddruhom je tento zástupca.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Ide o sladkovodnú korytnačku, ktorej typickým znakom je žltá kresba na hlave za očami v tvare písmena V; ďalej znak v tvare kosáčika mesiaca, ktorý je za okom a vedie až pod jeho úroveň.[1] Na hlave a na nohách má žlté prúžky. Na pancieri má chrbtový kýl, ktorý prechádza do zubovitých výbežkov. Na pancieri má kresbu, ktorá pripomína mapu.[2] Samice sú veľké až 20-25 cm a sú oveľa väčšie ako samce, ktoré majú len 12-15 cm. Žije 20-30 rokov. Aktívna je cez deň. Je neagresívna, vďaka tomu možno chovať aj viac jedincov naraz.[3] Je veľmi dobrý plavec.

Medzinárodne chránená nie je, s výnimkou USA, kde sa stupeň ochrany líši podľa jednotlivých štátov.[4]

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Hoci je bylinožravec, menším množstvom mäsitej stravy nepohrdne. Vyžaduje rozmanitú potravu, v ktorej sú zastúpené ryby, hmyz, menšia časť rastlinnej potravy napríklad listy púpavy lekárskej, sušené byliny,[4] ovocie alebo zelenina. Najmä rastúce mláďatá potrebujú dostatok všetkých esenciálnych látok.

Reprodukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Hniezdi skôr v neskorých jarných mesiacoch, v máji až júni.[5] Samica znáša viac znášok v jednej sezóne, zvyčajne až 4 vajíčka, ktoré sú podlhovasté a majú tvrdú škrupinu. Vajíčka potom zarýva do jamiek na brehu. Pri chove v zajatí je liahnutie vajíčok pomerne jednoduché. Treba vhodný inkubátor a substrát pre inkubáciu vajec. Znesené vajíčka sa v inkubátore z 2/3 zahrabú do substrátu.[4]

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Vhodným biotopom sú pre ňu jazerá, riečne systémy, tône aj zaplavené polia. Jej prirodzeným prostredím sú malé pokojné, teplé a zarastené povodia, bohaté na hmyz a ryby. Obýva juhovýchod Spojených štátov, predovšetkým povodie rieky Mississippi. Žije v štátoch Kentucky, Tennessee, Mississippi, Alabama, Georgia a ďalších štátoch USA.[4]

Chov v zajatí[upraviť | upraviť zdroj]

Chová sa v paludáriu, kde je väčšia vodná plocha a menšia súš.[6] Potrava sa podáva do vody, nie na súš. Je možné podávať kompletné granulované zmesi a sušené krmivo pre vodné korytnačky. Ku kŕmnej dávke sa ale musia pravidelne pridávať vitamíny a minerály. Najmä u mláďat je nutné dbať na prísun vitamínov A, D3 a minerálnych látok; pri ich nedostatku sú náchylné k vzniku rachitídy.[5] Do vody sa môžu umiestniť celé sépiové kosti. Mláďatá je potrebné kŕmiť každý deň, najlepšie niekoľkokrát. Dospelé korytnačky by mali mať 2-3 dni v týždni pôst.[7] Pri nevhodnom alebo príliš jednotvárnom kŕmení sa korytnačky nebudú správne vyvíjať.

Teplota lokálneho výhrevného miesta na súši by mala byť 35-40 °C, teplota vody 26-28 °C. Teplota vody aj vzduchu je u vodných korytnačiek veľmi dôležitá. Ak by sa chovali v chladnej vode, hrozí zakrpatenie a veľká náchylnosť k chorobám. Ako substrát je vhodný jemný štrk alebo piesok, ktorým sa vyplní 1/3 akvaterária, aby vznikla súš, slúžiaca ako kladisko na znášky vajec.[4] Tiež je nutné pravidelne čistiť vodu, aby nedošlo k zaplesneniu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Druhy želv [online]. [Cit. 2014-03-01]. Dostupné online. Archivované 2012-10-18 z originálu.
  2. Želva mapová, Želva mississippská (Graptemys kohnii) [online]. [Cit. 2014-03-01]. Dostupné online. Archivované 2014-03-04 z originálu.
  3. Želva kýlnatá (mapová)
  4. a b c d e Graptemys pseudogeographica kohnii [online]. [Cit. 2014-03-01]. Dostupné online. Archivované 2011-10-23 z originálu.
  5. a b Graptemys kohni - Želva mississippská [online]. [Cit. 2014-03-01]. Dostupné online. Archivované 2020-08-01 z originálu.
  6. Velká encyklopedie akvarijních rybiček [online]. [Cit. 2014-03-01]. Dostupné online. Archivované 2014-03-01 z originálu.
  7. Vodní želvy, nejčastější druhy [online]. [Cit. 2014-03-01]. Dostupné online. Archivované 2010-08-16 z originálu.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Želva mapová na českej Wikipédii.