High-yield investment program

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

High-yield investment program (doslova "vysoko výnosný investičný program"), skr. HYIP, je spôsob investovania obvykle prostredníctvom internetu. HYIP spoločnosti ponúkajú nezvyčajne vysoké výnosy, často v rozsahu niekoľko percent hodnoty vkladu za deň. Na porovnanie – nebanková spoločnosť BMG Invest ponúkala výnos 7 až 39,5 % p.a, teda za rok[1].

Vklady do HYIP spoločností nie sú žiadnym spôsobom garantované ani poistené. Ide o vysoko rizikový spôsob investovania.

Vklad a výber peňazí[upraviť | upraviť zdroj]

Do HYIP je možné najčastejšie investovať prostredníctvom elektronickej meny, ako je napr. e-gold alebo e-bullion. V poslednom čase sa stále viac a viac používa Bitcoin alebo Altcoin (napr. dogecoin, litecoin). V tejto mene sa aj inkasujú prípadné zisky. Niektoré HYIP pripisujú výnosy a umožňujú výber každý deň, iné len po ukončení niekoľkodenného cyklu.

Legálnosť HYIP[upraviť | upraviť zdroj]

Legálnosť HYIP závisí od spôsobu, akým HYIP narába so získanými prostriedkami. Legálne HYIP používajú vklady na špekulácie na FOREXe alebo investujú prostredníctvom hedgových fondov. Nelegálne HYIP využívajú Ponziho schému – vklad, ktorý prinesie investor do spoločnosti, sa použije na vyplatenie predchádzajúcich investorov. Takéto HYIP po niekoľkých dňoch od založenia obvykle prestanú vyplácať výnosy a komunikovať so svojimi investormi.

HYIP monitory[upraviť | upraviť zdroj]

HYIP monitory sú internetové stránky, ktoré zobrazujú spoľahlivosť a platobnú schopnosť niektorých HYIP spoločností. Nie sú prevádzkované ani kontrolované žiadnymi štátnymi orgánmi, hodnotenie jednotlivých HYIP je vytvárané samotnými návštevníkmi HYIP monitorov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. https://web.archive.org/web/20011202051944/http://www.bmginvest.sk/tabulky.html Stránky BMG Invest] z 2. decembra 2001 archivované pomocou Internet Archive Wayback Machine

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]